Obavijesti

News

Komentari 8

Po prvi put će građani moći kupiti državne obveznice: Primorac pojasnio sve detalje

Po prvi put će građani moći kupiti državne obveznice: Primorac pojasnio sve detalje

Prvi krug za građane će biti od 22. veljače, minimalan ulog će biti 500 eura, kamatna stopa će biti preko tri posto s rokom dospijeća dvije godine, istaknuo je ministar financija na sjednici Vlade

VIDEO

Pokrećemo nešto što do sada nije bila praksa u Hrvatskoj, premda takva praksa postoji u nizu drugih zemalja, poput Irske, Portugala, Italije, Poljske, Malte, Cipra i Mađarske. Želimo dinamizirati domaće tržište kapitala, poslati poruku povjerenja u državne obveznice, naše javne financije i želimo omogućiti našim građanima da svoja sredstva, svoju štednju ulažu u državne obveznice, poručio je sa sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva. 

Ministar financija Marko Primorac pojasnio je kako se obavljaju posljednje pripreme za uključivanje građana u emisije državnih obveznica. 

- To je financijski instrument koji jamči kupcu obveznice isplatu kuponske kamate predviđenom dinamikom, ako govorimo o kuponskim obveznicama, a naša obveznica će biti kuponska, i isplatu glavnice po isteku roka dospijeća obveznice. Obveznice su općenito, a posebno one državne, jedan od najsigurnijih oblika ulaganja, međutim, naravno da svaki oblik ulaganja za sobom nosi određene rizike, a oni se ogledaju prije svega u mogućnosti promjene cijene obveznice za vrijeme trajanja roka dospijeća - istaknuo je. 

Rok dospijeća dvije godine, minimalno ulaganje 500 eura

Oni koji će kupiti obveznice ostvarit će prinos ukoliko je budu držali do isteka roka dospijeća, dodao je Primorac otkrivši kako će rok dospijeća državne obveznice biti dvije godine. 

- S obzirom da sada participiraju i građani, smatramo da je to rok koji je razuman i koji omogućava građanima držanje te obveznice do isteka roka dospijeća. U tom trenutku očekivani prinos bit će jednak stvarnom prinosu, dakle građani će ostvariti sigurno kuponsku kamatnu stopu, koja će se isplaćivati na godišnjoj razini i sigurno će po isteku roka dospijeća ostvariti onaj nominalni iznos - kazao je ministar.

Građani koji ne budu mogli držati obveznicu do kraja roka dospijeća i budu je htjeli prodati na sekundarnom tržištu, dodao je, mogu biti suočeni s promjenama cijena te vrijednosnice i u tom slučaju postoji određeni rizik da neće dobiti iznos koji su uložili. 

- Posebnost ovog izdanja je što će uz institucionalne investitore sudjelovati ovog puta i građani, minimalan ulog će biti 500 eura, kamatnu stopu sa sigurnošću u ovom trenu ne možemo reći, ali možemo reći da će biti preko tri posto i da će građani prije samog upisa dobiti informaciju o minimalnoj kamatnoj stopi koja će se postići na izdanju. Prilikom objave javnog poziva na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze, bit će objavljena minimalna kamatna stopa, odnosno minimalni prinos koji će građani moći ostvariti, a to znači da on može biti takav ili veći - pojasnio je. 

Upis za građane otvara se 22. veljače, trajat će do 1. ožujka

Ciljana vrijednost ovog izdanja koja se planira prikupiti je milijardu eura.

- Uz građane, sve ono što ostane neupisano, moći će upisati i institucionalni investitori, pri čemu će izdavatelj, a to je RH, zadržati pravo upisa veće ili manje vrijednosti, ovisno kakve ponude budu pristizale - kazao je Primorac dodavši kako će se obveznice upisivati u dva kruga. 

- Prvi krug će biti otvoren za građane i trajat će nekoliko dana. Prema sadašnjim informacijama, trajat će od 22. veljače od osam sati ujutro do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se zatvoriti upis za građane i dan nakon toga će se otvoriti za institucionalne investitore. Danas ćemo objaviti dokument ponude u kojem ćemo dati općeniti set informacija, 20. veljače ćemo objaviti javni poziv s više detalja o samom izdanju i mjestu upisu, bit će definirane točno određene poslovnice banaka koje će biti vodeći aranžeri, bit će oko 500 poslovnica na teritoriju cijele RH, a obveznicu će biti moguće uplatiti i putem internet bankarstva, ali i korištenjem aplikacija za trgovanje - poručio je Primorac naglasivši kako su koristi građana od ovakvog ulaganja prilično jasne s obzirom na kamatne stope koje su trenutno prisutne na depozite u bankama. 

'Nema dodatnog troška u bankama'

Kasnije je još pred medijima naglasio da za građane neće biti nikakvog dodatnog troška u bankama prilikom ovog ulaganja. 

- Za građane neće biti nikakvog troška, tako smo dogovorili s bankama i s vodećim agentima. Cilj je bio uključiti što više građana i razviti tržište kapitala, vratiti građane na tržište kapitala. Sjetit ćete se kad su bile inicijalne ponude HT-a i INA-e, tržište je nekako živnulo, u zadnje vrijeme nije baš toliko živahno i nadamo se da će i ovo dodatno oživjeti. Dobro je što će prilikom upisa obveznica banke obaviti sav onaj posao za građane, otvorit će se i računi u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu i za građane i to će sve biti potpuno besplatno - rekao je i ponovio da je sugestija da u obveznicu ulože oni koji su je spremni držati dvije godine.

Njegov kolega, ministar prometa i potpredsjednik Vlade Oleg Butković, poručio je kako on neće uložiti novac u državnu obveznicu jer nije općenito taj tip pa su novinari upitali Primorca zašto bi građani uložili ako ministar u Vladi nema povjerenja u to.

- Nećemo imati nagovaračku kampanju i ikoga nagovarati, nemamo potrebu nikoga uvjeravati, država nije u nikakvom problemu, javne financije su stabilne, kreditni rejting je nikad veće, mogućnosti zaduživanja nikad bolje... Ovo je prije svega jedna mogućnost za građane. Vjerujem da će ovaj novi instrument doživjeti svoj pun potencijal u narednom razdoblju i mislim da ima potencijala da se i u narednim godinama izdaje - kazao je dodavši kako nije cilj da država ovim instrumentom pokupi sve depozite i drži ih kao štednju nego refinancirati postojeće obveze jednim dijelom i kroz ovakav instrument.

Na pitanje hoće li on uložiti, Primorac je istaknuo kako mora najprije razgovarati sa suprugom. 

- Ne odlučuje ona, ali sve radimo u suglasju. Nećemo se mi oglašavati što ćemo učiniti, mislim da kao ministar financija ne bih trebao davati investicijske savjete pa to neću ni činiti - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu