Obavijesti

News

Komentari 42

Pobijedili Socijaldemokrati, a desnica AfD ostala ispod praga

Pobijedili Socijaldemokrati, a desnica AfD ostala ispod praga
1

Ovo je veličanstvena večer. SPD je pobijedio jer smo se u Hamburgu jasno koncentrirali na naše zadaće i građani su to prepoznali, rekao je kandidat SPD-a na izborima Peter Tschentscher

VIDEO

Na izborima za lokalni parlament grada-savezne zemlje Hamburga u nedjelju pobijedila je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), a po prvi put u posljednjih nekoliko godina populističko desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) nije uspjelo prijeći izborni prag na nekim izborima.

Prema prvim službenim nepotpunim rezultatima SPD je osvojio 37,6, Zeleni, 25,5 Kršćansko-demokratska unija (CDU) 11,4 te stranka Ljevica 9,1 posto.

Liberalno-demokratska stranka Njemačke (FDP) je osvojila pet posto glasova i vjerojatno će ponovno ući u parlament Hamburga, a AfD s 4,7 posto nije prešao izborni prag.

To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da populističko-desničarski AfD nije prešao izborni prag na nekim od izbora u Njemačkoj i time po prvi put mora napustiti neki parlament.

- Ovo je veličanstvena večer. SPD je pobijedio jer smo se u Hamburgu jasno koncentrirali na naše zadaće i građani su to prepoznali - rekao je kandidat SPD-a na izborima u Hamburgu i aktualni gradonačelnik grada-savezne zemlje Peter Tschentscher usprkos činjenici da su socijaldemokrati u usporedbi s posljednjim izborima izgubili osam posto glasova.

Stranka Zeleni je izrazila zadovoljstvo najboljim povijesnim rezultatom u Hamburgu i poboljšanjem od 13,5 posto u usporedbi s posljednjim izborima.

Kandidati SPD-a i Zelenih su signalizirali kako teže nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je posljednjih pet godina na vlasti u Hamburgu.

Glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak je rekao kako je najslabiji rezultat demokršćana u Hamburgu u poslijeratnoj Njemačkoj 'gorko iskustvo'.

On je za loš rezultat okrivio previranja na vrhu stranke koja CDU potresaju od događaja u Tirinškoj gdje je lokalni CDU zajednički s AfD-om spriječio izbor kandidata stranke Ljevica za premijera nakon čega je predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer najavila povlačenje.

Izlazak AfD-a iz hamburškog parlamenta mnogi su doživjeli s olakšanjem a u izbornim stožerima SPD-a i Zelenih se nakon objavljivanja rezultata mogli čuti povici 'Nacisti van'.

Analitičari upozoravaju kako se izbori u Hamburgu ne mogu primijeniti i na ostatak zemlje gdje su primjetni drugačiji trendovi.

- Treba biti jako oprezan, Hamburg nije ostatak Njemačke - rekla je politologinja Julia Reuschenbach za ARD.

U ispitivanjima javnog mnijenja AfD u ostatku Njemačke uživa podršku od oko 15 posto birača a u nekim istočnonjemačkim saveznim zemljama i iznad 20 posto.

AfD je za loš rezultat u Hamburgu optužio medijsku kampanju koja je ovu stranku povezivala s rasistički motiviranim terorističkim napadom u Hanauu u srijedu u kojem je ubijeno deset osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...