Obavijesti

News

Komentari 868

'Pobjeda Grabar Kitarović je neustavna, ići ćemo na Sud'

'Pobjeda Grabar Kitarović je neustavna, ići ćemo na Sud'
1

Sandra Petrović Jakovina, članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja, smatra da je pobjeda na izborima Kolinde Grabar Kitarović upitna

VIDEO

Sandra Petrović Jakovina, članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja, kazala je za Tportal da smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i da se o njoj treba izjasniti Ustavni sud. 

Kazala je da Josipovićev stožer još nije odlučio hoće li podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, no da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

- Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj, kazala je Petrović Jakovina. Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale nakon što se objave službeni rezultati što još uvijek nije učinjeno. 

Do problema je došlo jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće.

Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. No, te brojke nisu točne ako im se pribroje nevažeći listići. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić kazao je da je u tom slučaju Grabar Kitarović osvojila 49,37 posto glasova, a Josipović 47,94 posto. 

Đulabić kaže kako to nije osnova za osporavanje pobjede Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su izašli na izbore.

'Ustavni sud trebat će izvesti vratolomiju'

Petrović Jakovina se s time ne slaže. Kaže kako članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s čl. 94 Ustava RH. Ustav naime kaže da za pobjedu na predsjedničkim izborima treba osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali. 

- Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali, kazala je.

Kad bi Ustavni sud prihvatio rezultate kakve je objavio DIP, trebao bi odgovoriti broje li se u oba kruga nevažeći listići, smatra Petrović Jakovina i upozorava da bi ih morao ubrojiti jer se to radi od referenduma '90. Osim toga, trebali bi dati odgovor i na pitanje primjenjuje li se ustavna norma iz čl. 94 Ustava RH na čl. 17/4 Zakona o izboru predsjednika. 

Petrović Jakovina kaže da bi Ustavnom sudu trebala 'prava vratolomija' da izbjegne uvažavanje nevažećih listića i da zaključi kako se ustavna norma ne primjenjuje na Zakon o izboru predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 868
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa