Obavijesti

News

Komentari 189

Počela je kupovina aviona: Za vojsku i malverzacije spremni

Počela je kupovina aviona: Za vojsku i malverzacije spremni
1

Niti jedna veća nabava oružja i vozila ili remont letjelica nisu prošli bez afera i prozivki za zamračivanje milijunskih iznosa. Predsjednica se zalaže za transparentnu nabavku borbenih zrakoplova

VIDEO

Hrvatska je ušla u postupak nabave borbenih zrakoplova. Posao bi mogao težiti do milijardu dolara pa je već sad, uz svojstva letjelica, ključni argument u priči postala transparentnost posla.

Mi znamo da su naši političari čisti, odgovorni domoljubi koje zanima samo javni interes i domovina, te da nikad ne bi zamračili, ukrali ili uzeli mito. No valja ih ipak imati na oku, i tražiti račune. Bez računa se ne računa, kako kaže stara formula ministarstva financija. Zagovornici nabave zrakoplova F-16, koje možemo kupiti od Amerikanaca, Izraelaca ili Koreanaca, tvrde da je taj posao sistemski najčišći.

Zrakoplovi F-16 kupuju se izravnom pogodbom dviju vlada pa je mogućnost podmićivanja navodno eliminirana, što u slučaju pregovaranja s tvornicama koje proizvode letjelice, opet navodno, nije slučaj. Hrvatska, odnosno MORH, u nabavama ili remontima u kojima se pregovaralo sa tvornicama ili remontnim zavodima, ima dugo i neveselo iskustvo. Skoro da i nije bilo posla u kojemu nije bilo prozivki, optužbi ili čak sudskih procesa za navodno uzimanje mita ili nezakonito pogodovanje. No niti jedan proces nije okončan pravomoćnom osudom.

Najgore je prošao bivši ministar obrane Berislav Rončević, kojega je Stjepan Mesić prozvao za pogodovanje u nabavi kamiona za MORH. On je na Županijskom sudu u Zagrebu, koji je bio sud prvog stupnja, 2004. godine osuđen na zatvorsku kaznu. Sutkinja Jasna Smiljanić dosudila mu je četiri godine a njegovom pomoćniku dvije. Presuđeno je da Rončević mora vratiti 10,2 milijuna kuna državi. Rončević i njegov pomoćnik prema toj su presudi pogodovali tvrtki Eurokamion te su kupili 39 kamiona za 34,4 milijuna kuna, dok je tvrtka Man Importer Hrvatska nudila kamione za 10,2 milijuna kuna manje. No Vrhovni sud je ukinuo presudu.  

Suđenje Rončeviću je ponovljeno. Šest godina kanije, sudac je ustvrdio da Ministarstvo obrane nije pretrpjelo nikakvu štetu jer su im kamioni trebali za ispunjenje partnerskih ciljeva za NATO dok je izravna pogodna primijenjena kako ne bi propao osigurani novaca alternativna vozila nisu udovoljavala uvjetima.
Rončević je oslobođen.

- Nije dokazano da je Rončević zlorabio položaj i ovlasti i da je nabavom kamiona počinio štetu velikih razmjera - kazao je u obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća. 


Čovjek koji je prozvao Rončevića, predsjednik Stjepan Mesić, uskoro je prozvan za sličnu stvar u sličnom poslu. Radilo se o nabavci borbenih vozila finske Patrie za MORH. Wolfgang Riedl, posrednik Patrije za nabavku oružja, 2005. godine obavijestio je upravu te tvrtke da hrvatski predsjednik Mesić i ‘bivši premijer Gregorić’ podupiru nabavu oklopnih vozila te tvrtke za potrebe Hrvatske vojske. Istovremeno su lobirali u Sloveniji. Patria je te i naredne godine kontaktirala s Jožom Zagoženom, članom Janšine stranke i njegovim bliskim suradnikom, koji je navodno zahtijevao novac za sklapanja ugovora o kupnji vozila. Patria je za nezakonite provizije u veljači 2007. godine isplatila više milijuna eura, preko posrednika u Austriji.
Provizije su bile namijenjene slovenskim civilnim i vojnim dužnosnicima. Sklapanjem ugovora je Patria dobila posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku vrijedan 278 milijuna eura.
Afera je imala velike međunarodne razmjere.

Janez Janša, biznismen Walter Wolf, brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, te vlasnik i direktor tvrtke “Rotis” Ivan Črnković optuženi su za nezakonito posredovanje uz obećanu materijalnu korist preko kojega je Patria došla do velikog posla. Janša je u prvom stupnju osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura jer je sudac zaključio da je prihvatio “obećanu nagradu”. I u Finskoj je skandal završio na sudu a dvojica Patrijinih menadžera prvostupanjski su osuđena zbog podmićivanja.
 Patrijini su menadžeri - rekao je finski sud- preko posrednika Hansa Wolfganga Riedla i Waltera Wolfa dobili oko 1,6 milijuna eura, kojima su podmitili tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te direktora tvornice “Đuro Đaković” Bartola Jerkovića, javio je nakon finske presude HRT. No pokazalo se da je nekome jezik išao brže od pameti.

Blaž Zgaga, slovenski novinar koji je otvorio tu aferu u Sloveniji, utvrdio je na HTV-u da su Mesić i Gregurić dobili samo obećanje.

- U presudi se kaže da je bilo namijenjeno pet posto mita, a za Bartola Jerkovića je bilo namijenjeno dva posto. Obećanje za mito primili su i Stjepan Mesić i Franjo Gregurić’ - rekao je u Zgaga u emisiji Otvoreno HTV-a i odmah dodao da nema dovoljno dokaza da su Mesić i Gregurić dobili bilo kakav novac. 


- Plan je bio da tok novca počinje kad stigne oklopnjak. Novac bi išao Patriji, a onda Wolfgangu Riedlu, posredniku finske Patrije za nabavu oružja, u Austriju, pa Walteru Wolfu i onda bio on novac donio hrvatskim političarima. Pohlepa na obje strane (Slovenija i Hrvatska) bila je prejaka a tražio se novac unaprijed. Ugovor u Hrvatskoj je potpisan u listopadu 2007. godine, a mjesec dana kasnije bio je isplaćen neki iznos za hrvatski lanac, ali se iznos ne zna jer je poslovna tajna, rekao je Zgaga. No, ta je optužba pala u vodu.

- Neke stvari smo dramatizirali i nismo pažljivo slušali finsku presudu. Očito su bile greške u sadržaju prijevoda presude koja je izrečena. Imali smo izjavu finskog državnog odvjetnika koji kaže da nisu došli do te faze da je Mesić primio mito ili mu bilo obećano i naveli su da su u toj fazi došli samo do Jerkovića - rekao je odvjetnik Veljko Miljević.

Prema njegovim riječima u DORH-u je prikupljena sva dokumentacija, prikupio ju je i porezni ured i antikorupcijski ured i došlo se do toga da nije bilo osnovana sumnja da se u Hrvatskoj zahtijevalo ili primilo mito u od Patrije.

- Treba uzeti u obzir da je ovo što zovemo afera Patrija, došlo je nakon onoga što se zove afera Kamioni. Stoga je dosta različita nabava oklopnjaka nakon nabave kamiona. Cijela afera oko dvije kupovine oklopnih vozila je dosta različita. U Sloveniji je to radio premijer i država je direktno nabavljala vozila. Za razliku od Slovenije, Hrvatska je nakon kamiona bila puno opreznija. Puno pažnje je bilo posvećeno da država direktno ne posluje sa strancem. Vlada je odabrala strateškog partnera u RH - Đuru Đakovića koji je pogledao partnere i napravio uži odabir. Krenulo se u terenska ispitivanja i tada je odabran proizvođač s kojim je onda država sklopila odabir - rekao je tada vojni analitičar Igor Tabak koji je dodao da kod nas u Aferi Patria nema skandala jer je posao provjeravao niz povjerenstava. Zadnja afera vezana je za remont MIG-ova.

Uskok je prije dvije godine na temelju kaznene prijave Ministarstva obrane, Glavnog stožera, Službe vojne policije, donio rješenje o provođenju istrage protiv djelatnika MORH zbog primanja i davanja mita. Osnovano se sumnja da je dotični, od zastupnika dvaju inozemnih društava u više navrata tražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21...

Obogatio se na trgovini oružjem   

General Zagorec prije rata bio je djelatnik u dućanu koji je prodavao opremu za lov. Iz rata je izašao kao multimilijunaš i vlasnik stanova i kuća u Zagrebu i Beču, kojega nije pametno pitati za prvi milijun...    

 

Remont MIG-ova u Ukrajini je upitan

Mnogi su upozoravali da je remont hrvatskih Migova u Ukrajini bio loše izveden i skup. Prozivali su tadašnjem ministra Kotromanovića. I on je bio za istragu koja treba pokazati što se stvarno dogodilo s remontom. Neki tvrde da su aferu zakuhali proruski krugovi, protiv Ukrajine...  

Josip Kopi/MORH/PIXSELL

Rončević je godinama dokazivao da nije pogodovao

Iako je Rončević kupio 10 milijuna kuna skuplje kamione, sud je ocijenio kako je cijena samo jedan od kriterija, jer se od ponuditelja tražilo i ispunjavanje tehničkih uvjeta. Premda su MAN-ovi kamioni bili povoljniji, Rončević je, po sučevim riječima, imao više opravdanih razloga nakon poništenog pozivnog natječaja ići u izravnu nagodbu s tvrtkom Eurokamioni.

Marko Lukunić/PIXSELL

U Sloveniji i Finskoj Patria je došla na sud

U ljeto i jesen 2005., do listopada 2007. godine, lobisti Patrie za hrvatski projekt dobili su 1.597.065 eura, tvrdi izvještaj finske policije. Lobiranju u Sloveniji namijenili si 3,9 milijuna eura. Taj je novac trebao biti podijeljen važnim političarima i utjecajnim ljudima.

Goran Stanzl/PIXSELL

    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...