Obavijesti

News

Komentari 43

'Zamijenit ću se s nekim da ne moram više dolaziti na Vijeće'

'Zamijenit ću se s nekim da ne moram više dolaziti na Vijeće'
7

Ako to ne bude proceduralno moguće, dolazit ću redovito na sjednice, kazao je na sjednici Željko Kerum, kojemu to nije bio običaj ni dok je bio gradonačelnik Splita

VIDEO

U zgradi Banovine je oko 10 sati počela konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća. Sjednicu je otvorio predstojnik Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, Veljan Radojković. Nakon državne himne i himne Grada Splita, minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je izabrana mandatna komisija - predsjednik joj je Ivan Banović (SDP), a potpredsjednici su Srđan Gjurković (HNS) i Luka Podrug (HČSP). 

Bivši gradonačelnik Željko Kerum, kao i njegov zamjenik Jure Šundov, došli su nekim čudom na vrijeme. Nedostajala je tek Danira Matošić s nezavisne liste Marijane Puljak.

Gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević preuzeli su dužnosti, a vijećnici su potom položili prisegu i potpisali njezin tekst.

Baldasar uzeo mikrofon i intervjuirao novinara

Nakon sjednice vrlo je dobro raspoložen bio gradonačelnik Baldasar, čak toliko da je prvi susret s novinarima na novoj funkciji počeo tako što je zgrabio jedan od televizijskih mikrofona i prvo intervjuirao jednog od prisutnih novinara. Ipak, čeka ga znatno ozbiljniji posao. 

'Otpuštanja neće biti, ali hoće smanjenja plaća'

- Prvo ćemo napraviti reviziju financija, nedopustivo je da 70 posto proračunskih prihoda trošimo na plaće i troškove administracije i gradskih tvrtki. Razgovarat ću sa sindikatima, otpuštanja neće biti, ali čeka nas smanjivanje plaća i reorganizacija. Time ćemo uštedjeti 30 milijuna kuna, nije puno, ali od nečega treba krenuti, kaže Baldasar. 

Premda je njegov SDP uspio skupiti ruke za izbor predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ćurkovića, Baldasar najavljuje da neće stvarati čvrstu, formalnu koaliciju, nego će od vijećnika tražiti podršku prijedlozima koje smatra kvalitetnima, javlja Večernji list

Jedino, najavljuje, za proračun će tražiti čvrstu podršku, jer je riječ o političkom dokumentu, najbitnijem za funkcioniranje grada. Osim rezanja rashoda, kaže, potrudit će se i oko prihoda. 

- Već ovaj tjedan imam razgovore s nekoliko investitora, osim jednog manjeg proizvodnog plana riječ je o ulaganjima u turizam - kaže Baldasar. 

Kerum: Pokušat ću se zamijeniti s nekim

Bivši gradonačelnik Željko Kerum nije izgledao previše impresioniran konstituirajućom sjednicom, ustvrdivši da novi gradonačelnik ipak nema "solidnu većinu" koja bi mu omogućavala lakši rad. 

S obzirom da je sa svojom listom glasovao za izbor novog predsjednika Vijeća, Kerum možda time poručuje da ubuduće neće često biti na strani vladajućih. No, pitanje je i hoće li sjediti u vijećnici. 

- Pokušat ću se zamijeniti s nekim od ljudi s moje liste. Ako to ne bude proceduralno moguće, dolazit ću redovito na sjednice - kazao je Kerum, kojemu to nije bio običaj ni dok je vodio grad. 

'Novac se ne drži u blagajni, nego u banci na računu'

Također, pokušao je relativizirati Baldasarove ocjene o prevelikom naslijeđenom broju zaposlenih u gradskoj administraciji i praznoj blagajni. 

- Svi znaju da se novac ne drži u blagajni nego u banci na računu, a moja je politika uvijek bila zapošljavanje, ne otkazi -kaže bivši gradonačelnik. 

HDZ: Nitko nema većinu, bit ćemo konstruktivna oporba

Svojim protivljenjem Ćurkovićevom izboru HDZ je sa saveznicima najavio da će biti oporba Baldasarovom timu. 

- Nitko u vijeću nema većinu, tako su odlučili građani Splita na izborima, a mi ćemo biti konstruktivna oporba, nastojat ćemo nametnuti i svoje prijedloge na dobrobit grada - kazao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić. 

Neovisna Marijana Puljak: Nećemo u koaliciju, ali niti trgovati

Svojom suzdržanošću HDZ-u se ovoga puta priključila neovisna lista Marijane Puljak, čijih je četvero vijećnika najveće iznenađenje splitskih izbora. Kako je rekla "prva među jednakima", time su htjeli pokazati svoje rezerve prema Ćurkoviću zbog njegove umiješanosti u pretjerano zapošljavanje u Vodovodu i kanalizaciji. Ipak, i oni će ubuduće odlučivati od slučaja do slučaja. 

- Nećemo ni s kim u formalnu koaliciju, ali nećemo ni trgovati. Tražit ćemo argumentiranu i stručnu raspravu o svakom prijedlogu i podržati one koji će donijeti boljitak Splitu, kazala je Marijana Puljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"