News

Komentari 12

Počeli raditi doktori s fakulteta i bez dana pripravničkog staža

U formalno-pravnom aspektu mladi liječnici ne moraju raditi pod nadzorom, ali 99 posto će ih biti ili pod nadzorom ili na specijalizaciji. Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve, kaže Kujundžić

Prva generacija liječnika koji neće imati dosad obvezni pripravnički staž diplomirala je i 200-tinjak ih je tijekom ljeta dobilo licencije za rad, no ministarstvo je u međuvremenu poslalo zbunjujući naputak u suprotnosti s pravilnikom koji regulira rad mladih liječnika bez staža, piše u petak Večernji list.

Neki od njih potražili su specijalizacije, neki se javili na natječaj HZZO-a za rad pod nadzorom, a neki su u ordinacijama obiteljske medicine odmah počeli raditi samostalno, bez nadzora starijih liječnika. To dopušta Pravilnik o načinu provođenja rada doktora medicine pod nadzorom bez specijalizacije, u kojem izrijekom piše da rad pod nadzorom nije obvezan, navodi dnevnik.

Takav je pravilnik donesen unatoč dvogodišnjem nastojanju studenata medicine, njihovih profesora i dekana, obiteljskih liječnika, mentora te strukovne komore liječnika da ne bude tako - svi su upozoravali da nije dobro da mladi liječnik koji nema ni dana staža samostalno odlučuje o pacijentu. No, 'tako smo ispregovarali s EU', glasilo je obrazloženje koje je navodno vezalo ruke donositeljima odluka.

A onda ministar zdravstva ravnateljima domova zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine pošalje naputak u kojem samostalan rad mladog liječnika uopće nije predviđen!

- Doktor medicine koji je upisao studij nakon 1. srpnja 2013. nema obvezu obavljanja pripravničkog staža ni polaganja stručnog ispita te se nakon završetka studija i stjecanja odobrenja za samostalan rad može zaposliti u sustavu zdravstva na dva načina: putem rada pod nadzorom ili prijemom na specijalizaciju putem natječaja, piše u dopisu ministra zdravstva.

U formalno-pravnom aspektu mladi liječnici ne moraju raditi pod nadzorom, ali 99 posto će ih biti ili pod nadzorom ili na specijalizaciji. Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve - kaže za Večernji list ministar Milan Kujundžić.

Na primjedbu da su Pravilnik i naputak u izravnoj koliziji dodao je:

- Mislim da tu nema prijepora, samo igra riječi, ali nazovite moje pravnike da vam rastumače, donosi Večernji list.

 

Najčitaniji članci