Obavijesti

News

Komentari 126

Potopili May: Odbili sporazum o Brexitu, a 'visi' joj i fotelja

Potopili May: Odbili sporazum o Brexitu, a 'visi' joj i fotelja
8

Britanski mediji već kažu da se radi o najtežem parlamentarnom porazu nekog premijera u demokratskom dobu, nakon što su zastupnici sa 432 glasa protiv i samo 202 za odbacili sporazum o Brexitu

VIDEO

Britanski zastupnici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije. 

Za sporazum su glasala 202, a protiv 432 zastupnika.

- Glas protiv ovoga sporazuma je glas za nesigurnost, podjele i vrlo realan rizik od Brexita bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude - poručila je May zastupnicima na kraju petodnevne sjednice.

Pokretanje videa...

01:04

Čelnik oporbenih laburista odmah je podnio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijerkinoj vladi o kojem će se glasati u roku od 24 sata.

Jeremy Corbin je rekao da je ishod glasanja "katastrofalan" za May i da pokazuje kako su dvije godine pregovora o Brexitu bile neuspješne.

Uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

Slijedi li sada pravi kaos za Britance?

Vodeći dužnosnici EU-a upozorili su nakon glasanja na rizik kaotičnog Brexita.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u utorak navečer nakon što su britanski parlamentarci s velikom razlikom u glasovima odbacili sporazum o razdruživanju od EU-a da su sada povećani izgledi za razlaz bez dogovora, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je da se glasno kaže koje je  "jedino pozitivno rješenje".

"Rizik od neurednog izlaska Ujedinjene Kraljevine je povećan nakon večerašnjeg glasovanja. Iako to ne želimo, Komisija će se nastaviti pripremati kako bi Europska unija bila potpuno za to spremna", izjavio je Juncker.

- Ako sporazum nije moguć i nitko ne želi rješenje bez dogovora, tko će onda smoći hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje? - poručio je preko twittera Donald Tusk.

U Velikoj Britaniji se govori da bi premijerka Theresa May u srijedu trebala doputovati u Bruxelles.

"Sporazum o razdruživanju je pošteni kompromis i najbolji mogući sporazum. On smanjuje štetu koju brexit proizvodi za građane i poduzeća diljem Europe. On je jedini način kako bi se osiguralo uredno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije", istaknuo je Juncker, dodajući da EU nastavlja s procesom ratifikacije sporazuma o razdruživanju.

Sve je ukazivalo na poraz

May je i uoči glasanja pozvala zastupnike da podrže sporazum, rekavši da se radi o povijesnoj odluci s kojom će zemlja živjeti generacijama.

A što dalje? Očekivani poraz za May ostavlja Britance u limbu
A što dalje? Očekivani poraz za May ostavlja Britance u limbu

"U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer je ovo povijesna odluka koja će odrediti budućnost naše zemlje", poručila je May.

Sporazum su kritizirale sve strane, uključujući euroskeptike, pristaše EU-a i sjevernoirsku stranku koja podupire njezinu manjinsku konzervativnu vladu.

An anti-Brexit protester demonstrates outside the Houses of Parliament in London

Tijekom petodnevne rasprave zastupnici su dali naznake hoće li poduprijeti sporazum o Brexitu.  Uoči glasovanja, 60 zastupnika reklo je da će podržati sporazum, a 165 (uključujući 51 iz Konzervativne stranke) da će mu uskratiti potporu.

Zadnji pokušaj May: 'Dajte podršku dogovoru o Brexitu'
Zadnji pokušaj May: 'Dajte podršku dogovoru o Brexitu'

U parlamentu je ukupno 650 zastupnika, a premijerkina Konzervativna stranka ima 317 zastupnika. Većinu joj osigurava 10 zastupnika sjevernoirske Demokratske unionističke stranke, no kao što se vidjelo, većina ih je bila protiv sporazuma.

Britain

Sada je moguće više scenarija - od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do Brexita bez sporazuma, mogućnosti koje se pribojavaju obje strane zbog kaosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tijekom 45-godišnjeg britanskog članstva. Također je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a. 

Za britanske parlamentarce najspornija je odredba o tzv. "backstopu", zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

Reakcije Njemačke i Francuske: Tužan dan za Europu

Francuski predsjednik Emanuel Macron izjavio je u utorak da bi Britanija bila najveći gubitnik napusti li EU-a bez dogovora, a njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz govorio je o "tužnom danu za Europu", pošto je britanski parlament odbio plan za brexit premijerke Therese May

- Prva opcija, izlazak bez dogovora. Oni kažu: 'Nema dogovora". To je zastrašujuće za sve. Najveći gubitnici u tome bili bi Britanci - rekao je Macron novinarima nakon što je saznao za ishod glasanja u britanskom parlamentu.

Scholz je na Twitteru napisao da je "ovo tužan dan za Europu". 

- Mi smo spremni. No tvrdi brexit je najgora mogućnost za EU, napose za Ujedinjeno Kraljevstvo - ocijenio je.

I predsjednica demokršćanske stranke CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer izrazila je na Twitteru "iskreno žaljenje" zbog takve odluke, ocijenivši da je "tvrdi brexit najgora opcija". Pozvala je Britance da "ne nagle".

Njemački državni tajnik za Europu Michael Roth nazvao je odluku parlamenta "katastrofom", dodajući ipak da su "vrata Europe i dalje otvorena".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1