Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

"Počinio sam grešku, ali nisam surađivao s tajnom policijom"

NEMA DOKAza: Walesu je sud 2000. oslobodio svake sumnje u moguću povezanost s komunističkom tajnom policijom koja je bila dio ministarstva unutarnjih poslova

Foto: DPA/PIXSELL
2 komentara

Bivši poljski predsjednik i povijesni vođa sindikata Solidarnost Lech Walesa, optužen da je 70-ih godina surađivao s komunističkom tajnom policijom (SB), u petak je kazao da je počinio "jednu grešku", ali je ponovo odbacio tvrdnje da je bio "doušnik".

- Nisam se dao slomiti u prosincu 1970., nisam surađivao sa SB-om. Nikada nisam taknuo nikakav novac niti sam podnosio bilo kakva pismena ili usmena izvješća - kazao je taj 72-godišnji Nobelovac.

Walesu je sud 2000. oslobodio svake sumnje u moguću povezanost s komunističkom tajnom policijom koja je bila dio ministarstva unutarnjih poslova, objavivši da nisu pronađeni nikakvi dokazi tome u prilog.

Novi dokumenti koji su došli u posjed Instituta nacionalnog sjećanja (INR) navodno pokazuju da je Walesa surađivao s tajnom policijom pod kodnim imenom "Bolek" i da je za tu suradnju primao novac. Dokument je pronađen u domu bivšeg komunističkog ministra unutarnjih poslova i šefa tajne policije, generala Czeslawa Kiszczaka koji je preminuo prošle godine.

Lukasz Kaminski, direktor INR-a koji se bavi nacističkim i komunističkim zločinima, tvrdi da je taj dokument pronađen u osobnoj arhivi generala  Kiszczaka. Walesa najodlučnije opovrgava optužbe i tvrdi da su dokumenti kojima ga se pokušava diskreditirati krivotvoreni, a povjesničari objašnjavaju da su su sve komunističke tajne službe fabricirale dokumente kako bi se naštetilo onima koji su pali u nemilost. Walesa je 2008. u razgovoru za BBC kazao da nitko nikada neće pronaći nikakav dokument koji bi pokazao da je bio kolaboracionist. On je nedavno javno potvrdio da je na jednom privođenju u tajnu policiju potpisao "papir" kao radnik koji se protivi režimu, ali optužbe za suradnju opetovano odbacuje kao "apsurdne".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message