Obavijesti

News

Komentari 26

Počeo Advent: Upaljena prva svijeća, otvoreno klizalište...

Počeo Advent: Upaljena prva svijeća, otvoreno klizalište...
14

Prva adventska svijeća u Zagrebu je tradicionalno zapaljena u subotu navečer na vijencu oko fontane Manduševac na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića

VIDEO

Prva adventska svijeća u Zagrebu je tradicionalno zapaljena u subotu navečer na vijencu oko fontane Manduševac na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića, nakon toga je na Trgu kralja Tomislava otvoreno klizalište Ledeni park,  a zatim je u parku Zrinjevcu otvoren božićni sajam i upaljeno nekoliko tisuća ukrasnih božićnih lampica.

Službu riječi - obred paljenja prve svijeće na advenstkom vijencu predvodio je zamjenik biskupa vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, a na svečanosti je i ove godine sudjelovao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Prigodni program izvelo je Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac iz Gračana.

Petar Glebov/Pixsell

"Ulazimo u vrijeme Božića, vrijeme došašća, vrijeme darivanja i ljubavi. Moja poruka svim sugrađanima i svim dobrim ljudima da budemo svaki dan bolji ljudi i da učinimo svaki dan jedno dobro djelo više nego protekli dan", poručio je gradonačelnik Bandić, koji je nakon toga na Trgu kralja Tomislava otvorio Ledeni park.

Ove godine je Ledeni park bolji i ljepši nego prošle godine, kada je prvi put otvoren, rekao je i istaknuo je da je to klizališta njegova originalna ideja rođena prije nepune tri godine u Beču, gdje je to vidio.

Petar Glebov/Pixsell

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld je rekla kako je klizalište na Tomislavovom trgu drugi važan punkt zagrebačkog Adventa po kojemu je Zagreb postao prepoznatljiv kao važna adventska destinacija. Istaknula je kako su ostvarili suradnju s Turkish Airlinesom, te da će na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu biti više od 30 novinara iz cijeloga svijeta.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako i poslije Božića u Zagrebu ima događanja, primjerice "Snježna kraljica", koja treba povezati i pretvoriti u "toplu zimu grada Zagreba". Zagreb je pun turista i u zimskim mjesecima, istaknuo je ministar turizma.

"Ledeni park" osim što će privući klizače, posjetiteljima nudi bogatu gastronomsku ponudu. Traje, kao i manifestacija Advent u Zagrebu, do 10. siječnja 2016. Bit će otvoren svakoga dana od 10 do 23 sata, a ulaznice se mogu kupiti i online.

Nakon otvorenja Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava, otvoren je i  "Advent na Zrinjevcu", najveći božićni sajam u Zagrebu. Središnji dio večeri bila je svečanost paljenje božićnih lampica, što je službeno označilo i početak "Zagrebačke božićne bajke". Građane su tijekom večeri "grijali" nastupi bendova Željka At Ease, Iva Smojver Trio i zbor Hilarus. Na Zrinjevcu će se svakodnevno održavati koncerti i druga događanja za sve uzraste.

Davor Višnjić/PIXSELL


Pripreme za Božić

Dočašće ili Advent je vrijeme od 4 tjedana, gdje se pripremamo za Božić. To razdoblje obilježeno je posebnim stvarima bez kojih on ne bi bio isti.

U trgovinama se mogu pronaći adventski kalendari koji broje dane do Božića, a mnogi od njih u sebi nose slatkiše ili male igračke za svaki dan tijekom Adventa. No osim kalendarčića, ovo su sastavnice Adventa bez kojih nam on nebi bio isti.

Djed Božićnjak

Iako je popularni Djedica svoje temelje pronašao u Sv. Nikoli, to ne znači da nije osvojio srca velikih i malih diljem svijeta. Djedicu najčešće vidimo na reklamama za popularno gazirano piće Coca-Colu, a mnogima služi kao "orijentir" da Božić kuca na vrata.

Mnogi baš Djedicu krive za konzumerizam tijekom Božića, ali isto tako Djed Božićnjak djecu uči kako je važno biti dobar i za to ih nagrađuje. Naravno, svi smo u jednom trenutku dobili jednu šibu ili ugljen jer smo bili malo zločesti ili divlji. Lik Djedice svoje korijene vuče iz 19. stoljeća, a nastao je u New Amsterdamu ili današnjem New Yorku, a populizirali su ga novinari koji su o njemu ispričali priču.

POGLEDAJTE VIDEO: 4 motiva bez kojih nema Božića

Pokretanje videa...

24sata Video 00:22

Božićno drvce

Svi vole ukrašavati Božićno drvce različitim ukrasima. Kroz povijest, drvce se najčešće ukrašavalo suhim voćem, svijećama ili kuglicama. Na vrh se stavlja zvijezda ili anđeo. Ovo je najčešće i najdraže mjesto za okupljanja obitelji.

Mnoge obitelji svoje božićno drvce kite na Badnjak, a posebnu radost donosi djeci, jer osim samog procesa kićenja, na Božićno jutro, tamo će biti pokloni koje je ostavio Djed Božićnjak za njih.

Božićne jaslice

Ne postoji dom, grad ili trg koji nema svoje jaslice. Iako jaslice simboliziraju kako se nešto veliko može roditi u nečem običnom, isto tako simboliziraju pokornost koju bi svi trebali osjetiti bili veliki ili maleni, moćni ili nemoćni. Tri Kralja simbol su pokornosti, a i sami prikazuju tri naroda.

Danas su vrlo popularne i žive jaslice. Njihov korijen možemo naći još u srednjem vijeku, kada su se za vrijeme Badnjaka glumci kostimirali u Josipa i Mariju, te sa živim djetetom glumili rođenje. Zanimljivo je da su zabranjene u 15. stoljeću radi zloupotrebe, a svoju popularnost ponovo su stekle u Americi u koju su došle putem njemačkih doseljenika.

Adventski vijenac

Neizostavan detalj svakog blagdanskog stola za vrijeme Dočašća. Za svaki tjedan kako se približava vrijeme Božića, pali se jedna svijeća.

Prvi se adventski vijenac u svijetu pojavio 1838. godine, u sirotištu zvanom "Trošna kuća". Evanđelist Johann Hinrich Wichern pronalazio je djecu s ulice i pružao im topao i siguran dom, a kako bi im dočarao duh Božića, napravio je drveni kolut na koji se svaki dan stavljala upaljena svijeća. Tako je za vrijeme Božića svjetlilo 24 svijeća na jednom kolutu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor