Obavijesti

News

Komentari 32

Počinje državna matura, ni ove godine neće se posebno ocjenjivati esej iz hrvatskog

Počinje državna matura, ni ove godine neće se posebno ocjenjivati esej iz hrvatskog
1

Ovo je prva državna matura koja je izmijenjena prema novim kurikulima. Za ispite se prijavilo 29.879 pristupnika, većina ih je za hrvatski i engleski prijavila A razinu, a za matematiku B razinu

VIDEO

Ovogodišnja državna matura počinje u utorak, i to ispitima materinjih jezika nacionalnih manjina, te grčkog jezika. Ispite mature ove je godine prijavilo 29.879 pristupnika, a ovo je inače prva državna matura koja se piše prema novim kurikulima.

OVDJE provjerite datume polaganja ispita državne mature

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split

'Teško je nagađati kakvi će biti rezultati'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novim kurikulima prilagođeni su i ispiti državne mature, a ovogodišnji maturanti, te učenici trećih razreda srednjih škola imali su priliku po prvi put pisati probne državne mature u travnju. 

- Teško je nagađati hoće li rezultati biti bolji nego lani. Treba uzeti u obzir neke objektivne činjenice. Ovo je generacija maturanata koja iza sebe ima tri pandemijske školske godine - drugi, treći i četvrti razred - u kojima je njihov izostanak s nastave uživo bio puno veći nego što su to imali maturanti prošle godine - kazao je za Hinu Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državne mature. 

Istaknuo je i kako je ovo generacija koja se suočila s potresima, kao i štrajkom prosvjetara ujesen 2019., što su također bili razlozi za uvođenje probnih državnih matura.

Većina će polagati lakšu razinu matematike

Prema prijavljenim obaveznim ispitima - hrvatski i engleski jezik, te matematika, učenici su u velikoj većini A razinu prijavili iz hrvatskog i engleskog, te B razinu iz matematike. Maturu je prijavilo ukupno 11.023 gimnazijalaca, a ostalo su učenici strukovnih i umjetničkih škola, te se prijavilo i 3630 kandidata koji su prethodnih godina polagali maturu ili koji dolaze iz inozemnih programa. 

Od izbornih predmeta i dalje su najtraženiji oni iz STEM područja, te društvenih znanosti. Fizika je najpopularnija sa 7218 pristupnika, a slijede biologija (4658), politika i gospodarstvo (4235), kemija (3483), psihologija (2809) te informatika (2693).

Što se tiče promjena u samom provođenju držvne mature, te vrednovanju ispita, važno je naglasiti kako ni ove godine neće biti posebnog ocjenjivanja eseja iz hrvatskog jezika. Ukidanje praga prolaznosti na eseju, što je napravila bivša ministrica Blaženka Divjak, rezultirala je time da sve više maturanata doslovce predaje prazan papir. Primjerice, na lanjskoj maturi njih 3825 ocijenjeni su s nula bodova na eseju. Kako nam je u listopadu tumačio ravnatelj NCVVO-a, dio ih nije udovoljio kriteriju dovoljnog broja riječi, a čak je 1671 učenika predalo prazan papir.

- Od tih 3825 učenika, 1377 ih je položilo ispit iz hrvatskog jezika, pa je hipotetski moguće da je netko od tih učenika upisao kroatistiku, novinarstvo, pravo ili čitav niz drugih fakulteta gdje je pitanje pismenosti i oblika izražavanja koje treba pokazati na eseju jako važno - rekao je tada Filipović, najavivši izmjene Pravilnika o polaganju državne mature, no to će se eventualno dogoditi iduće godine.

Biologija se piše dulje

Od ostalih promjena, u nekim predmetima, poput etike i filozofije, definirana su nova područja ispitivanja u skladu s propisanim kurikulumom. U nekim predmetima, kao u likovnoj umjetnosti, smanjen je broj čestica, u povijesti je uvedena nova vrsta zadataka tzv. zadatak produženog odgovora, a u geografiji je smanjeno vrijeme trajanja ispita i ukupan broj zadataka. 

U biologiji i psihologiji trajanje ispita je produljeno, a u engleskom jeziku također je promijenjeno trajanje pojedinih ispitnih cjelina. 

Ispiti se polažu tijekom pet tjedana, a zadnji na redu su hrvatski (23. i 24. lipnja) i matematika (27. lipnja). Maturanti će prve rezultate znati 11. srpnja, a konačne 18. srpnja.

Inače, prema zadnjim podacima prijavljenih studijskih programa, najtraženiji i ove godine je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koji je već dosad kao prvi izbor odabralo 356 kandidata na 50 mjesta. Odmah potom slijede psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te Grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primjenjene umjetnosti u Rijeci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor