Obavijesti

News

Komentari 194

Počeo je popis stanovništva! Saznajte što će vas sve pitati

Počeo je popis stanovništva! Saznajte što će vas sve pitati
6

Građani su obavezni se odazvati popisu, a oni koji odbiju dati svoje podatke, ili daju nepotpune i netočne podatke, smatrat će se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kn

VIDEO

Zadnji popis stanovništva bio je 2001. godine, a građani su tada odgovarali na 42 pitanja. Ta pitanja uključivala su osobne podatke, informacije o stanovanju, prebivalištu u vrijeme rođenja, narodnosti, obrazovanju... U novi popis upisivat će se OIB građana, koji će služiti samo u statističke svrhe. Građani će popisivačima morati odgovoriti i kako putuju na posao ili školu. Popisivače će zanimati živite li u istospolnoj zajednici. Pitat će građane jesu li beskućnici, posjeduju li računalo, imaju li priključak za internet, znaju li se koristiti nekim računalnim programima i elektroničkom poštom. 

>>> Ovdje možete vidjeti kako izgleda osnovni obrazac - popisnica

>>> Na ovom linku možete vidjeti primjerak -  Upitnika za kućanstvo i stan u kojem su sva pitanja s popisa

Popis stanovništva traje do 28. travnja

Popis stanovništva na području Hrvatske će se provesti od 1. do 28. travnja. Građani će odgovarati na 45 pitanja, od kojih su neka i nova u odnosu na popis stanovništva 2001. godine. Pitanja će obuhvatiti OIB ili broj osobne iskaznice, informatičku pismenost te pripadnost bračnim, izvanbračnim ili istospolnim zajednicama. 

Popisivanje će provoditi 15.000 popisivača i 2000 kontrolora, koji su položili test i prošli obuku. Državni zavod za statistiku je izvijestio kako će prikupljeni podaci biti tajni te kako je isključena bilo kakva druga upotreba tih podataka osim u statističke svrhe.

Popisivanje stanovništva trajat će od 1. do 28. travnja. Dužni ste se odazvati i na pitanja popisivača točno i potpuno odgovoriti.

Što ako niste kod kuće kad ovlašteni popisivač pozvoni na vrata?

Podatke može dati i netko od nazočnih članova kućanstva, ali mora imati vaš osobni identifikacijski broj (OIB) ili osobnu iskaznicu.

Što ako kod kuće nema nikoga?

Popisivač će ostaviti obavijest o danu i vremenu kada će ponovno doći i broj telefona.Možete mu se javiti i dogovoriti termin popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, ostavit će vam obavijest da se javite u obližnji popisni centar na kojoj će biti naznačena adresa i njihovo točno radno vrijeme.

Jesu li predviđene kazne za one koji se ne odazovu popisivanju ili daju netočne podatke popisivaču?

Kazna je od 300 do 800 kuna.

Kako ćete znati da je na vaša vrata došao ovlašteni popisivač i jesu li podaci koje iznesete tajni?

Popisivač mora pokazati službeno ovlaštenje. Vaši podaci službena su tajna i koristit će se isključivo za statističke svrhe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.