Obavijesti

News

Komentari 303

Završila sjednica: Prihvatili su četiri zakona i sugestije oporbe

Završila sjednica: Prihvatili su četiri zakona i sugestije oporbe
10

Prva sjednica devetog saziva Sabora je završena. Božo Petrov izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora, a novi paket zakona je usvojen većinom zastupnika...

VIDEO

Završila je sjednica devetog saziva Hrvatskog sabora. Za predsjednika Sabora izabran je Božo Petrov. Četiri zakona usvojena su većinom glasova zastupnika. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Tijek sjednice pročitajte u nastavku...

22:03 sati  Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava prošao je sa 90 glasova za i 35 suzdržanih. Zakon o sustavu državne uprave podržao je 91 zastupnik, dok ih je 35 bilo suzdržano. Za sljedeći, zakon o Vladi RH glasovao je, također, 91 zastupnik, a 35 je, opet, bilo suzdržano. Prošao je i Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika i to sa 80 glasova za, a 45 suzdržanih, s tim da je prije toga izglasan zaključak kojim je određeno da će se nova odredba 3+3 primjenjivati retroaktivno, odnosno na zastupnike ovog, devetog saziva Sabora. 

Petrov je najavio nastavak sjednice za ponedjeljak u 11 sati.

- Molim predsjednike matičnih tijela da rasprave prijedloge zakona koji su im dodijeljeni danas kako bismo mogli uvrstiti ih u ponedjeljak u dnevni red - rekao je Petrov. 

21:55 sati Završila je rasprava, te kreće glasovanje. Kvorum postoji. U sabornici je 121 zastupnik.

21:46 sati  - Većina zastupnika pozdravila je izdvajanje sporta u posebni ured. To je važna politička poruka. I potpora za sve vrhunske sportaše koji promiču sport diljem svijeta i potiču mlade na zdrav život - rekao je Andrej Plenković. 

- Što se tiče bujanja administracije, spominjali ste preko 60-tak državnih tajnika koji su postojali do konca 2011., ali treba se prisjetiti da tad nisu postojali pomoćnici ministara već ravnatelji izabrani javnim natječajima, imenovani iz reda državnih službenika. Nije naša namjera imenovati velik broj državnih tajnika i duplirati ili triplicirati broj aktualnih zamjenika. Riječ je o pokušaju onih koji budu u vrhu da nadležnosti obavljaju na temelju preciznih zadaća i funkcionalne uprave - dodao je.

21:33 sati Miro Bulj se javio u pojedinačnoj raspravi. Poručio je da ako državni tajnici ne poluče željeni efekt, to neće biti dobro, baš kao što nije dobro što je SDP uveo zamjenike ministara.

Nakon njegovog izlaganja, javio se Peđa Grbin koji smatra da je došlo do povrede poslovnika i da je predsjednik Sabora trebao reagirati i oduzeti riječ jer se 'Bulj udaljio od teme bar u onolikoj mjeri kao i kolega Pernar'.

21:29 Davor Vlaović (HSS) je u ime kluba HSS-a rekao da nije bilo vremena za kvalitetniju pripremu zastupnika oko predloženog seta zakona. Naglasio je da mu je žao da se obrt i malo i srednje poduzetništvo spajaju s Ministarstvom gospodarstva.Pozvao je buduću Vladu da donese set zakona kojim bi se omogućio bolji život i građanima u Slavoniji, ako je to već napravljeno i za otoke.

21:07 sati U ime Kluba zastupnika Živog zida govorio je Ivan Pernar. - Danas govorimo o Mostovim reformama. To je čovjek koji sjedi iza mene - Božo Petrov. Često je on govorio o reformi javne uprave. Sada će biti više dužnosnika - rekao je, a zatim je nastavio o svojim iskustvima s Ministarstvom uprave.

- Molim vas da se držite teme  rekao je Petrov, a Pernar je rekao kako će na kraju poentirati.

- I pokazati koliki ste licemjeri - rekao je. Nastavio je sa svojim iskustvom - odnosno zahtjevom za registracijom nove stranke, ali sa sličnim imenom. Petrov mu je izrekao opomenu. - Molim vas da se držite teme - ponovio je Petrov. 

- Ja imam 15 minuta, ali ako mi oduzimate to pravo, ja ću prihvatiti vašu volju sada - odgovorio je Pernar.

- Molim vas da se skoncentrirate na temu - kazao je Petrov.

- Ako ćete mi vi govoriti što da govorim... - nastavio je negodovati Pernar, a Petrov mu onda oduzeo riječ. Pernar se vratio na svoje mjesto, a dio zastupnika oporbe mu je zapljeskao. 

21:00 sati U ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a govorila je Anka Mrak Taritaš. Ona se osvrnula na pripajanje energetike Ministarstvu zaštite okoliša. - Kao da ste lisicu stavili u kokošinjac - rekla je Mrak Taritaš. I ona je rekla kako je zajedno s ovim zakonima trebalo izmijeniti još neke zakone kako bi ih se uskladilo. - Klub zastupnika HNS-a i HSU-a bit će suzdržan oko ovih točaka - dodala je Mrak Taritaš.

20:52 sati Grbinu je replicirao Miro Bulj (Most). - Imali ste priliku četiri godinu sve to promijeniti - rekao je Bulj. 

20:40 sati U ime Kluba zastupnika SDP-a govorio je Peđa Grbin. - Mi kao oporba niti možemo niti želimo osporavati pravo vladajućima da prilikom formiranja vlade urede formiranje sustava vlade. Mi ćemo ukazati na određene nelogičnosti i nedostatke. Činjenica da se ovim prijedlozima povećava broj središnjih tijela državne uprave. Racionalizacija u režiji Mosta i HDZ-a izgleda tako da prije nego oni krenu u racionalizaciju postoji jedno tijelo, a nakon 32. Kolege, bravo. Nakon toga, državni tajnici. Svaka čast - rekao je Grbin kritizirajući što se umjesto zamjenika uvodi nekoliko državnih tajnika s istom plaćom, a manjim obujmom posla. 

- Povećali smo i broj državnih dužnosnika Dakle, što radimo? Širimo administraciju. Je li to racionalizacija? Nije - zaključio je.

Složio se kako ukidanje prava 6+6 ima dobru intenciju, ali je upozorio kako ovo rješenje nije usklađeno sa Zakonom o spriječavanju sukoba interesa, pa tako osoba koja će eventualno ostati bez tog prava će i dalje biti onemogućena, primjerice, otvoriti obrt 12 mjeseci, a što propisuje Zakon o spriječavanju sukoba interesa. 

20:28 sati Andrej Plenković je obrazložio paket četiri zakonske izmjene.  

20:25 sati Nakon dva sata završila je stanka koja je trebala trajati sat vremena. Dio zastupnika se pobunio. Konkretno, Željko Lacković iz redova Bandićeve stranke prigovorio je zbog čekanja, ali i činjenice da su dokumente zastupnici tek dobili na stol. Petrov je rekao kako su primjedbe dobrodošle, ali je ovu ipak zaobišao, te predložio da se objedinjeno raspravlja o prve četiri točke dnevnog reda, koje su raspravljene i na odborima. 

Koje promjene donose zakoni o kojima zastupnici raspravljaju, pročitajte ovdje.

18:27 sati Opet je uslijedila stanka dok odbori ne rasprave te točke. 

18:20 sati Dnevni red dopunjen je s pet točaka - Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, Zakon o sustavu državne uprave, Zakon o Vladi RH, Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, te prijedlog odluke o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Prve četiri točke uvrštene su u dnevni red po hitnom postupku i to nakon što je glasovano o hitnosti tih točaka. Primjedbu na to imao je Ivan Pernar (Živi zid). 

- Poštovani, htio bi reći da se ranije prije sjednice dostave prijedlozi zakona da ih zastupnici stignu pročitati. A mi smo dobili ove prijedloge prije pet minuta i ne postoji teoretska mogućnost da mi ovo stignemo pročitati. Mislim da je to silovanje procedure - rekao je Pernar.

- Zato sam i pitao ima li tko što protiv - uzvratio je Petrov. Nakon glasovanja te su točke ipak uvrštene u dnevni red po hitnom postupku. Oporba je uglavnom bila suzdržana, dok je tek manji dio bio protiv. 

Pernar je imao primjedbu i na petu točku - prijedlog odluke o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 

- Mi ne znamo tko je ta osoba i ne vidim zbog čega se pravobraniteljicu mora imenovati kroz ovakvu proceduru - rekao je Pernar, a Petrov mu odgovorio: 

"Pravobraniteljici je istekao mandat i sad će se samo produžiti mandat. Dakle, to je ista osoba."

17:38 sati Zoran Milanović nakon izlaska iz sabornice nije htio dati izjavu, ali je bio izrazito dobro raspoložen. Podsjećamo, Zoran Milanović izbjegao je glasovanje za predsjednika Sabora, ali je nešto kasnije ipak stigao u Sabor. Bivši premijer stigao je s širokim osmijehom na licu, ali je samo protutnjao pokraj novinara. Ono što je zanimljivo jest da Milanović uopće nije glasao ni 'za' ni 'protiv', jedini u SDP-u nije pritiskao tipku za glasovanje.

Izjavu je, pak, dao Pernar, koji je objasnio zašto je od svih potpredsjednika Sabora samo jednog kandidata odlučio podržati - Milanku Opačić. 

- Ona je jedina žena i to je bio džentlmenski potez - rekao je Pernar, ali i izrazio razočarenje jer najveća oporbena stranka, SDP; Živom zidu vraća na takav način da im ne da niti jedno mjesto u ključnim saborskim odborima. 

- Očito je da su se velike stranke dogovorile oko svih stvari. Mi nismo konzultirani ni s jedne ni s druge strane i ne vidim razloga zašto bi bili za. Red je da se konstituira Sabor, da se izabere predsjednik, predsjednici, odboru, ali ono što hrvatska javnost možda ne zna, svi ti odbori nose određene naknade, pa eto mi nismo foteljaši, ne sudjelujemo u njima, vjerojatno ne bi ni sudjelovali i zato smo ostali suzdržani - objasnio je Krešo Beljak zašto je HSS u svemu na glasovanju bio suzdržan.

17:26 sati Zastupnici su na kraju glasovali o predsjednicima, potpredsjednicima i članovima triju odbora.  Za riječ se javio Ivan Pernar (Živi zid).

- Oporba nisu samo SDP i HNS. Mi smo molili da se neka mjesta daju nama. Nas je sedmero. Odnosno četvero. Ovdje nije naveden niti jedan naš kolega - rekao je Pernar i dodao kako su se kolege iz SDP-a pokazali nekolegijalnima. - Ali eto njima na dušu - kazao je. 

Petrov je rekao kako će to morati raspraviti u dijelu oporbene manjine. Javio se Miro Bulj (Most) . - U ovom slučaju je gospodin Pernar u pravu - kazao je. 

Javio se i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid). - Ne samo u ova tri, nemoguće je da baš niti u jednom od nas sedam iz koalicije nema nikoga - kazao je Sinčić. Petrov je još jednom ponovio kako će se o tome morati dogovoriti s oporbom.

Potom je uslijedila stanka od 15 minuta. 

17:19 sati Nakon prisega, uslijedilo je glasovanje o potpredsjednicima. Za Milijana Brkića glasovala su 134 zastupnika. Suzdržano ih je bilo deset,a  protiv četvero. Gordana Jandrokovića podržalo je 136 zastupnika, devet je bilo suzdržano, a četvero protiv. Željko Reiner za potpredsjednika je izabran sa 136 glasova za, osam suzdržanih i četiri protiv. Milanka Opačić izabrana je sa 132 za, osam suzdržanih, a četiri protiv. Ivan Vrdoljak dobio je 130 glasova za, deset suzdržanih i pet protiv. Protiv su glasovali Živi zid, dok je HSS za svih petero bio suzdržan. 

17:00 sati Glasovanje o izvješću pokazalo je da se povećao broj zastupnika u sabornici, odnosno da ih je 147. Potom je uslijedila prisega zastupnika. Zoran Milanović pojavio se u Saboru i prisegnuo. Došli su i ostali koji dotad nisu bili u sabornici, osim Roberta Podolnjaka, koji se okliznuo na stubištu i slomio dva rebra.

16:52 sati Predsjednik MIP-a Žarko Tušek podnio je izvješće. Na sjednici povjerenstva su, rekao je, razmotrili rezultate DIP-a, te je pročitao sve izabrane zastupnike. Povjerenstvo je, također, utvrdili koji zastupnici mandat stavljaju u mirovanje, te su im određeni zamjenici. 

16:41 sati Sjednica se nastavlja. Božo Petrov se zahvaljuje Željku Reineru na razmjeni funkcija. Moli predsjednika  Mandatno-imunitetnog povjerenstva  Žarka Tušeka da podnese izvješće.

15.51 sati - Zastupnici su otišli na stanku od 30 minuta. Nakon što je Petrov izabran za predsjednika, zastupnici su se povukli iz sabornice, kako bi krenulo zasjedanje tek izabranog Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nakon toga nastavlja se sjednica, na čijem su dnevnom redu - izvješće MIP-a, prisega zastupnika, izbor potpredsjednika Sabora, imenovanje tajnika sabora, te izbor predsjednika, potpredsjednika i članova radnih tijela. 

15.49 sati - Kao predsjednik Sabora Petrov planira promijeniti praksu nesazivanja novih saborskih sjednica,  te je dao naslutiti da će biti više aktualnih prijepodneva. 

Istaknuo je da nacionalni parlamenti su najjače sredstvo nacionalne zakonodavne suverenosti. 

- Još uvijek kreiraju zakonodavnu stvarnost svake zemlje - rekao je, a potom sjeo na mjesto predsjednika Sabora.

15.48 sati - Pernar je za 24sata objasnio da je protiv glasovao zato što Petrovu ne vjeruje niti riječi.

15.43 sati -  Nakon odabira zastupnicima se obratio novi predsjednik Sabora Božo Petrov. 
- Saborske ću sjednice voditi objektivno, nepristrano i u skladu sa saborskom procedurom i rokovima - kazao je. 

Izbori su, dodao je, potvrdili volju birača da se napokon provedu bitne reformu. 

- To je moguće ostvariti samo u tolerantnoj atmosferi međusobnog rada, usklađivanja interesa svih političkih opcija uz odbacivanje netrpeljivosti i nepotrebnih podjela svake vrsta - kazao je. 

Preuzimajući dužnost rekao je kako jamči zalaganje za razvoj demokratskih vrijednosti i procesa. 

- Mi zastupnici dužni smo prema svojem zastupničkom mandatu odnositi se kao prema svom radnom mjestu, a s obzirom na situaciju u kojoj se zemlja nalazi i puno više od toga. Svatko od nas trebao bi s ponosom i maksimalnom odgovornošću obavljati tu dužnost - rekao je i dodao kako će poduzeti sve kako bi to i bilo tako. 

15.33 sati - Sa 132 glasa za, 12 suzdržanih i jednim protiv Božo Petrov izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora. Suzdržano je bilo pet članova koalicije Jedina opcija, pet zastupnika HSS-a, Silvano Hrelja (HSU), Nada Turina Đurić (HNS). Protiv je glasovao Ivan Pernar.

15.32 sati - Jedini prijedlog je Božo Petrov, a obrazložila ga je Mostova Ines Strenja Linić, koja je odlučila pročitati njegov životopis. Za to vrijeme on je sjedio u prvom redu, te je odavao dojam kao da mu je neugodno. 

15.30 sati - Kreće izbor predsjednika Hrvatskog sabora. Za predsjednika je predložen zastupnik Božo Petrov.

15.29 sati - Čuvao nas sve dragi Bog, sve građane i jedinu nam i vječnu Hrvatsku - zaključio je Reiner. 

15.24 sati - Ponosan sam što smo vratili pokroviteljstvo Sabora nad proslavom u Bleiburgu. Ponosan sam što smo u Saboru obilježili 100. obljetnicu islama u Hrvatskoj. Ponosan sam i na to što je Sabor svojim odlukama sudjelovao u početku gospodarskog rasta Hrvatske - dodao je Reiner. 

15.22 sati - Mnoge diskusije u prošlom sazovu Sabora, umjesto o gospodarstvu i ostalim ključnim pitanjima, vodile o događajima od prije 70 godina, a da pritom ništa konkretno nije učinjeno. Nadam se da će ovaj saziv Sabora okrenuti se zidanju temelja budućnost. To moramo učiniti i zbog sebe i svojih potomaka - nastavio je Reiner. 

15.19 sati - Razdoblje u kojem sam predsjedao Saborom bilo je turbulentno. Trajalo je niti pola godine, a traženom zajedništvu nismo svjedočili. Duboko sam svjestan da smo mogli i morali učiniti više i za puno toga mi je žao što smo propustili učiniti - rekao je Reiner. 

15.18 sati - U sabornici je, temeljem evidencije listića preuzetih na ulasku, 145 zastupnica i zastupnika. Među ostalim, nije se pojavio Zoran Milanović. 

Nikad se nije dogodilo da predsjednik kluba zastupnika najjače oporbene stranke ne dođe na konstituirajuću sjednicu. Ako je bio u zgradi Hrvatskog sabora, a nije došao na konstituiranje, to uistinu nije fer prema Saboru, zastupnicima ni prema biračima - komentirao je Mislav Bago.

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a je dao komentar: "Zoran Milanović je u Saboru", rekao je Dragovan, koji je istom rečenicom odgovarao i na pitanje zbog čega Milanović nije bio na sjednici.

15.18 sati - Krešo Beljak (HSS) rekao je kako oni nisu foteljaši kao drugi, kako oni nisu tražili ništa.

15.14 sati - U Engleskoj treba pola stoljeća da izraste dobra trava, tako i parlamentarna demokracija treba uhvatiti korijenje. Parlamentarna demokracija razvija se kroz najmanje jedno stoljeće. Hrvatska parlamentarna demokracija imala je najnepovoljnije okolnosti na kojima se treba razvijati. Ovaj deveti saziv Sabora vjerojatno će izvući pouke iz ranijih saziva. Vjerujem da će u tom razvoju demokracije i parlamentarizma ovaj saziv biti na razini ostvarenja onih zadaća da zastupnici rade svim silama da se promijeni krvna nedovoljna slika Hrvatske koja stari, koja izumre, koja odlazi, posebno mladi - rekao je velaran HDZ-a Vladimir Šeks.

Komentirao je neiskustvo Bože Petrova koji će biti predsjednik Sabora. - Plivati se nauči kada se padne u vodu - rekao je.

15.11 sati - Reiner otvorio prvu konstituirajuću sjednicu 9. saziva Hrvatskog sabora. Posebno je pozdravio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, dosadašnjeg premijera Oreškovića, mandatara Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda Šeparovića...

15.00 sati - U Sabornici je sve više zastupnika.

14.49 sati - Šef HDZ-a Andrej Plenković prije sjednice je rekao kako misli da je sve dogovoreno i usuglašeno.

14.39 sati - Ivica Mišić prije sjednice kratko je komentirao raspad koalicije Jedina opcija. Rekao je kako je prije izbora dogovoreni da će svaka stranka imati svoj klub. On će u klubu zastupnika biti s Ivanom Lovrinovićem i vjerojatno Goranom Aleksićem. Raspad Živog zida nije želio komentirati. -To je njihova stvar - kaže Mišić.

14.36 sati - Na konstituirajuću sjednicu Sabora stigao je i Josip Manolić.

14.18 sati: Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić neće doći na konstituirajuću sjednicu. Na televiziji N1 rekao je da je trenutno u poslu berbe maslina te da je za njega odlazak u Zagreb dodatni trošak za koji mu nitko nije ponudio refundaciju.

- Mi smo to u moje vrijeme drugačije radili, pa smo uvijek nalazili sredstva za zastupnike koji nisu iz Zagreba - rekao je Bebić.

13.45 sati - U Sabor su stigli zastupnik Željko Glasnović i Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba, te su saborskim zastupnicima dijelili omotnice s CD-om filma Masakr u Dvoru, te dokumentacijom koja, tvrde, svjedoči prijevarama u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC). Tu je temu prije nekoliko dana inicirala najava o Nini Obuljen Koržinek kao mogućoj ministrici kulture.

13.10 sati - Miroslav Šimić će biti predsjednik Kluba zastupnika Mosta. Nama je cilj da se krene raditi, da krenemo u smjeru koji smo obećali građanima. Petrov je rekao da je ovo slobodna država, tko će biti na paradama - može, tko će moliti - može - rekao je Miro Bulj.

12.15 sati - Igor Dragovan (SDP) potvrdio je da je Zoran Milanović i dalje predsjednik njihova kluba, dok su on i Siniša Hajdaš Dončić potpredsjednici. Dragovan je rekao i kako su na klubu dogovoreni predsjednici odbora. Također je kazao kako će podržati Petrova, ali upozoriti na brzinu kojom se donose zakoni. 

12.00 sati - Nešto prije podneva u Saboru je završio Klub zastupnika SDP-a. Kandidat za predsjednika te stranke Davor Bernardić kazao je kako će podržati Božu Petrova za predsjednika Sabora. 

"Sabor se konstituira činjenicom da je izabran njegov predsjednik", podsjeća akademik Željko Reiner, predsjednik osmog saborskog saziva, koji će voditi prvo zasjedanje do izbora Petrova. Čelnik Mosta Saborom bi trebao predsjedati dvije godine, iduće dvije to bi mjesto 'preuzeo' HDZ. Taj, takozvani 2 + 2 princip, HDZ i Most dogovorili su nakon višetjednih pregovora o sastavljanju vlasti.

U petak bi trebali biti poznati i potpredsjednici Sabora, HDZ na tim mjestima želi Reinera, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića. Oporbi pripadaju dva mjesta, a za sada se zna da će HNS predložiti predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka.

Sabor bi trebao formirati i 30-ak radnih tijela, izabrati njihove predsjednike i članove. Trebao bi to biti rutinski posao, nakon što su glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan dogovorili da će vladajućima pripasti čelna mjesta u 16, a oporbi u 12 saborskih radnih tijela, dok će Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina tradicionalno predsjedati zastupnik iz kluba nacionalnih manjina.

Važan dio prvog zasjedanja vezan je uz Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje Saboru podnosi izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, o ostavkama, o zastupnicima koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje, o zastupnicima čiji mandat miruje na njihov zahtjev.

Pošto Sabor prihvati izvješće MIP-a, zastupnici daju prisegu. Nakon toga, novi šef Sabora Petrov predložit će dnevni red sjednice na kojemu će se naći nekoliko zakona vezanih za formiranje i funkcioniranje nove hrvatske vlade. "Planira se odmah raditi po tom dnevnom redu i izglasovati te zakone", rekao je Reiner, najavljujući da bi se, zatreba li, moglo raditi do kasno u noć.

Sabor će zasjedanje nastaviti u subotu raspravom o prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta, a potom i u ponedjeljak. U utorak ili srijedu očekuje se glasovanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića.

Na prijevremenim izborima 11. rujna, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 303
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa