News

Komentari 47

Kruljac na početku suđenja za malverzacije i mito: Nisam kriv

Kruljac na početku suđenja za malverzacije i mito: Nisam kriv

Uz Kruljca i Batinića na optuženičkoj klupi su i Ivan Rimac, Ivan Mišković, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković, te autoprijevoznik Željko Garić

Nisam kriv, gospodine predsjedniče, izjavio je umirovljeni general Mladen Kruljac na početku suđenja na Županijskom sudu u Osijeku na kojem ga se tereti za 58 milijuna kuna tešku malverzaciju zemljištem u općini Sibinj nedaleko od Slavonskog Broda.

Isto su se izjasnili i suoptuženi Ivica Batinić, Ivan Mišković, Ivan Rimac, Željko Garić i Zdravko Sočković za optužbu da su omogućili povoljnu kupnju parcela određenim osobama i tvrtkama. Mladen Kruljac je tim parcelama povećavao vrijednost uređenja prometnica, a radovi su stajali tri milijuna kunaUSKOK smatra da je za toliki iznos oštećen državni proračun, dok općina Sibinj traži 58 milijuna kuna odštete.

Branko Šerić, odvjetnik Mladena Kruljca, u vrlo teatralnom nastupu je ustvrdio da je njegov klijent postupao u skladu sa zapovijedi Stjepana Mesića, tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog zapovjednika vojnih snaga.

- U životu vojske postoje usmene i pismene zapovijedi. Povijest pokazuje da je najkraća usmena zapovijed u vojsci bila: "Prozor noćas mora pasti", a najkraće usmeno izvješće: "Oba su pala" - rekao je Šerić.

Inače, umirovljeni general je, ustvrdio je njegov odvjetnik, prvi zapovjednik kopnene vojske u povijesti NATO-a koji je uhićen u odori, a da nije umirovljen. 

Kruljac je, izlazeći iz pritvora u kojem je prije točno dvije godine boravio 57 dana, rekao da se, "nakon 31 godine radnog staža, završenih svih civilnih i ratnih vojnih škola, zapovijedanja nad 12.000 vojnika i proračuna od dvije milijarde kuna te dobivene prve mirovine u iznosu od 6.000 kuna bez otpremnine", nalazi ponovo na početku. 

- U ovih 57 dana sam raščistio neke stvari i zaključio da nikada više neću obući odoru Hrvatske vojske! Ja nisam osramoćen nego je osramoćena ta odora. Neću se odazivati na nikakve proslave i moći ću je odjenuti, samo ako se ponovi 1991. godina. U ovih 20 godina sam Hrvatskoj vojsci davao 25 sati dnevno zanemarujući svoju obitelj. Imam dvojicu sinova, bolesne roditelje, mislim da krećem u novi život. Imam dosta prijatelja i naći ću već neki posao. Neće me biti sramota biti ni konobar - rekao je tada umirovljeni general Mladen Kruljac.

Kad je došla zamjenica glavnog ravnatelja Uskoka nastala je panika

Prvog dana suđenja mogli su se čuti i neki tonski zapisi koje je Uskok snimio tijekom istrage koja je počela 2010. godine. Tako se mogla čuti panika koja je zavladala kad je u općinu Sibinj došla Zorka Fumić, zamjenica glavnog ravnatelja Uskoka, želeći razgovarati s osumnjičenicima i izuzeti potrebne dokumente.

- Rasturaju nas. Ne znam detalje. Ova ženska me rastura. Nije normalna… - govorio je, primjerice, bivši član općinskog poglavarstva Sibinja Ivan Mišković, koji je potom stupio u kontakt s Kruljcem te su se dogovorili naći u nekom ugostiteljskom objektu u Slavonskom Brodu.

Najčitaniji članci