Obavijesti

News

Komentari 240

Podivljali prosvjednici: Bacali su baklje i bicikle na konje, policajka se zabila u semafor!

Podivljali prosvjednici: Bacali su baklje i bicikle na konje, policajka se zabila u semafor!
14

Kada su raketu bacili  blizu policijskog konja, on se prepao, a policajka koja ga je jahala zabila se u semafor i onesvijestila se. Konj je samo nastavio galopirati niz ulicu

VIDEO

Jedna policajka je hospitalizirana nakon što se u nju zaletio konj, a još 10 policijskih službenika ozlijeđeno je nakon sukoba koji su sinoć izbili u Londonu na prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Signalne rakete i bicikl za rentanje bačeni su na policijskog konja dok su se deseci tisuća prosvjednika gurali prema Parlamentarnom trgu, iako im je savjetovano da se drže podalje kako bi zbog opasnosti od Covida-19 izbjegli veću gužvu.

POGLEDAJTE VIDEO Eskalacija nasilja prosvjednika u Londonu:

Iako je većina prosvjeda tijekom dana bila mirna, nasilje je izbilo u ulici Whitehall nakon 7 navečer. Kada su raketu bacili  blizu policijskog konja, on se prepao, a policajka koja ga je jahala zabila se u semafor i onesvijestila se. Konj je samo nastavio galopirati niz ulicu gdje je udario prosvjednicu i jednu uličnu lampu.

Black Lives Matter protests Black Lives Matter protests Black Lives Matter protests

Nakon toga i nekoliko prosvjednika opet je bacilo bicikle na policijske konje koji su se preplašili.

- Manjini koja je bila nasilna, bacala staklene boce i palila baklje, imam poruku za vas. Ugrozili ste siguran i miran prosvjed te totalno pogriješili svrhu istog - napisao je na Twitteru Sadiq Khan, gradonačelnik Londona.

Britanska policija uhitila je 14 ljudi, a 10 policajaca ozlijeđeno je u neredima.

Ranije tijekom dana više od tisuću prosvjednika prošlo je pored američkog veleposlanstva na južnoj obali Temze.

Tisuće prosvjednika također su se okupile na trgu ispred parlamenta s plakatima na kojima je pisalo "Black Lives Matter", ignorirajući savjet vlade o izbjegavanju velikih skupova zbog rizika od koronavirusa.

Protest against the death of George Floyd, in London
Protest against the death of George Floyd, in London

"Došla sam pružiti potporu crncima prema kojima se loše postupa već mnogo, mnogo, mnogo, mnogo godina. Vrijeme je za promjenu", rekla je jedna prosvjednica, 39-godišnja učiteljica Aisha Pemberton.

Još jedna prosvjednica, IT stručnjakinja Kena David (32), rekla je da je Britanija također kriva za rasistička zlostavljanja. "Sve što vidite uokolo je izgrađeno na leđima crnih i smeđih tijela."

Prosvjedi održani u subotu odražavaju globalni gnjev zbog policijskog postupanja prema etničkim manjinama. Potaknulo ih je ubojstvo Floyda, Afroamerikanca, kojemu je policijski časnik klečao na vratu gotovo devet minuta dok su drugi policajci samo stajali.

Protest against the death of George Floyd, in London

Prosvjedi su također održani u drugim britanskim, europskim i azijskim gradovima u subotu.

Britanski umjetnik Banksy dao je potporu pokretu Black Lives Matter slikom koji je u subotu stavio na Instagram, a prikazuje upaljenu svijeću ispod američke zastave koju plamen pomalo zahvaća.

Banksy, slavni umjetnik čiji je identitet još uvijek nepoznat, u objavi piše kako je sustav zakazao prema ljudima crne rase, te da je na bijelcima da poprave sustav. 

Prije subotnjeg prosvjeda u Londonu američki veleposlanik u Britaniji osudio je Floydovo ubojstvo i rekao je da SAD mora učiniti više u borbi protiv rasizma i nepravde.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...