Obavijesti

News

Komentari 244

Kim uznemirio svijet: 'Testirali smo danas hidrogensku bombu'

Kim uznemirio svijet: 'Testirali smo danas hidrogensku bombu'

Iz Sjeverne Koreje objavili su da su izveli nuklearni pokus, koji je po svemu sudeći, uključivao snažnu hidrogensku bombu. Japanski premijer odmah je kazao da se svijet ovomu mora snažno oduprijeti

VIDEO

Oko tri popodne po lokalnom vremenu (8:30 po srednjoeuropskom) Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno testirala hidrogensku bombu. To je bio šesti nuklearni test Sjeverne Koreje i najjači ikad zabilježen u svijetu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un bilo je "savršeno uspješno" i predstavlja "važan" korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

North Koreans watch a news report showing North Korea

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je pokus proveden kako bi se "ispitala i potvrdila točnost i vjerodostojnost" tehnologije te zemlje.

Ovaj pokus je izravni izazov američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom s japanskim premijerom Shinzom Abeom o "eskalaciji" nuklearne krize u regiji.

Nakon podrhtavanja tla Japan je odmah sazvao konferenciju za novinare na kojoj je sa sigurnošću zaključeno kako je događaj u Sjevernoj Koreji bio nuklearni test, a Shinzo Abe, japanski premijer, izjavio je da se svijet ovomu mora snažno oduprijeti. Par sati poslije oglasili su se lideri svjetskih velesila redom osuđujući ovaj test.

Japan Meteorological Agency

Svjetski seizmolozi alarmirali su vlasti kada su dva plitka potresa pogodila su u nedjelju Sjevernu Koreju. Potresi, od kojih je prvi Kina opisala kao "sumnjivu eksploziju", a drugi kao "rušenje", zabilježeni su 75 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Prvi, snažan potres, bio je jakosti 6,3 i zabilježen je na dubini od 10 kilometara, izjavili su američki i kineski seizmolozi. Osam minuta kasnije slijedio je drugi, jakosti 4,6, s gotovo identičnim koordinatama, izvijestila je Kina.  

Južnokorejska vojska povisila je stupanj pripravnosti.

North Korean leader Kim Jong Un provides guidance on a nuclear weapons program in this undated photo released by North Korea

Podsjetimo, Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima "veliku moć razaranja" - hidrogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu. Kim ju je u nedjelju testirao. 

Prema sjevernokorejskoj službenoj novinskoj agenciji KCNA, čelnik Kim Jong Un pregledao je tu hidrogensku bombu, a ista agencija objavila je fotografija za koju vjeruje da je upravo ta hidrogenska bomba.

Snaga  bombe mogla bi biti više stotina kilotona i ona se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, navodi KCNA. Također prenosi prenosi izjavu Kima koji je istaknuo da su "sve komponente hidrogenske bombe 100 posto domaće proizvodnje".

Vlasti Južne Koreje objavile su da je testirana bomba bila pet puta snažnija od one koja je bačena na Nagasaki. Bomba bačena na Nagasaki imala je snagu od 20 kilotona, ona bačena na Hirošimu 13 kilotona, a bomba koju je testirala Sjeverna Koreja imala je snagu od čak 100 kilotona, dodali su.

Svjetske sile negoduju, Japan pozvao na hitan sastanak

Odmah nakon testiranja, Japan je pozvao na hitan sastanak UN-ovog Sigurnosnog vijeća.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da su se podrhtavanja dogodila u blizini sjevernokorejskog postrojenja za testiranje nuklearnog oružja, Punggye-ri.

Prijašnja podrhtavanja na području Sjeverne Koreje uvijek su bila posljedica nuklearnih testova. Val koji odašilje eksplozija i onaj koji odašilje potres su drugačiji, što geolozima omogućuje da raspoznaju kada je došlo do eksplozije.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Donald Trump razgovarao o sve većoj korejskoj prijetnji s japanskim premijerom Shinzom Abeom te da su dvojica složni oko nastavka suradnje u vezi s problemom svjetskih razmjera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...