Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Podrška Daruvarčevoj žrtvi: 'Svi zaslužuju život bez nasilja'

SVE PO ZAKONU: Država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika, smatraju organizatori skupa

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
25 komentara

Mirnim okupljanjem 'Sve po zakonu' na Jadranskom trgu u Rijeci i na Trgu slobode u Poreču građani su od vladajućih još jednom zatražili implementaciju Istanbulske konvenciju, ali i pružili podršku pretučenoj 18-godišnjoj Loreni Gurlici iz Zadra, koju je brutalno premlatio nasilnik Darko Kovačević, koji je nakon isteka šestomjesečnog pritvora pušten da se brani sa slobode. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Riječani se okupili podržati Lorenu Gurlicu - žrtvu nasilnika Darka Kovačevića Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 27 December 2018

A pušten je, smatraju organizatori riječke Udruge PaRiter te Centra za građanske inicijative Poreč, isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika. Naime, prema stručnoj analizi pravomoćnih sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati pokazuju kako su olakotne okolnosti po počinitelje, uzete u obzir u 58% slučajeva, bili prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika. Otegotne okolnosti, koje su pak zanemarene u 78% slučajeve, bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost).

OBITELJ PRED ŽIVČANIM SLOMOM Majka pretučene: Šokirana sam izjavom, Daruvarac glumi žrtvu

- Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidimo i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda umjesto pokušaja ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovoljava sve kriterije pokušaja ubojstva, a to su: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu.

BOŽIDAR KALMETA: 'Mrzim siledžije koji tuku žene i maltretiraju ih. To je strašno'

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i mnoge feminističke i ljudskopravaške organizacije, već godinama ističu kako je pravosudni sustav neučinkovit u zaštiti žrtava, ali i u tretiranju rodno uvjetovanog nasilja te razini senzibiliziranosti u pristupanju takvim slučajevima.

- Svi i sve zaslužujemo život u slobodi, za život bez nasilja! Zahtijevamo implementaciju Istanbulske konvencije, vrijeme je da kao društvo osudimo nasilje i stanemo u obranu ženskih života - poručili su organizatori.

Možda vas zanima i ovo:
Message