News

Komentari 19

Poduzetnik koji želi na mjesto šefa Zagreba: Ne ovisim ni o kome, niti sam ikome dužan

Poduzetnik koji želi na mjesto šefa Zagreba:  Ne ovisim ni o kome,  niti sam ikome dužan

Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika kampanju financira iz vlastitog džepa i ne planira potrošiti više od 300.000 kuna. Kod protukandidata ne vidi vođu ni lidera, a uvjeren je da ulazi u drugi krug

Uspješni poduzetnik, poslodavac poznat po spašavanju propalih firmi i ljubavi  prema Zagrebu, riječi su kojima sebe opisuje Željko Tokić, nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

LOKANI IZBORI 2021.: PRATITE NAS UŽIVO U NEDJELJU

- Ne bojim se ulaziti u rizike, a pogotovo kad vidim da nešto nije dobro napravljeno i kad znam da bih mogao bolje. Politika me zapravo ne zanima, nisam se uključio u utrku zbog političkih ambicija jer nisam političar nego poduzetnik – kazao je.

Tokić nastavlja kako je sada šansa da Zagreb nakon sto godina može imati gradonačelnika poduzetnika. Napominje kako ima ozbiljan program i plan za investicije koje su nužne kako bi se Zagreb razvijao.

- U mojim protukandidatima ne vidim jedan takav kalibar, vođu ni lidera niti nekoga tko ima iskustva. Posebno se to odnosi na ove mlađe kandidate. Zagreb nema vremena učiti mlade političare kako se može upravljati. Smatram da Zagreb treba voditi poduzetnik koji je nešto stvorio i koji svojim iskustvom grad može pretvoriti u zdravu poduzetničku sredinu ugodnu za sve - kazao je.    

Tokić je u utrku ušao jer želi upravo tu promjenu, a Zagrepčanima nudi poduzetnički način vođenja i upravljanja gradom. Napominje kako je nužno prekinuti sve promašene i svađalačke politike posljednjih 20 godina, koje su se lomile na leđima poduzetnika i radnika. Iako mu ankete ne idu na ruku uvjeren je da ulazi u drugi krug pa i da može pobijediti, ali i da će ljudi s njegove liste ući u zagrebačku Skupštinu. Predizbornu kampanju financira iz vlastitog džepa i kaže kako ukupan iznos neće prijeći 300.000 kuna.

-  Ne vjerujem drugim kandidatima koji se financiraju iz tuđih džepova, jer svojim, donatorima na kraju moraju podilaziti. Moja ogromna i jedinstvena prednost nad apsolutno svim drugim kandidatima jest što nisam član niti jedne političke stranke, egzistencijalno ne ovisim ni o kome, niti sam ikome dužan. Ako kao kandidat nemate ove preduvijete ne možete provesti sve što želite   – poručio je Tokić.

Program mu je fokusiran na  gospodarske i poduzetničke mjere, digitalizaciju i socijalne politike, a želi stvoriti nova radna mjesta u industrijama.

- Otpuštanja nisu moj stil. Zagrebački Holding planiram restrukturirati u društvo koje posluje efikasnije, brže i bolje – kazao je.

Smatra da građani Zagreba imaju prevelike troškove, a malo dobivaju zauzvrat.

- Želim prenamijeniti pojedina gradska zemljišta koja su trenutno zapuštena za obradu otpada, čime bismo smanjili potrebu za outsourcingom koji nam trenutno stvara iznimno velik problem svojim prevelikim financijskim zahtjevima. - ističe.

Tokićev plan je ukidanje prireza u roku od godine dana, a novac koji bi gradska blagajna time izgubila nadoknadio bi rezanjem subvencija koje nisu potrebne.

- Smatram da njih barem 30 posto nije potrebno. Tu su sigurno subvencije za trgovačka društva u vlasništvu Grada Zagreba. Ne znam zbog čega je to. Ako neko trgovačko društvo ne može ostvarivati prihode veće od rashoda treba napraviti restrukturiranje i vidjeti treba li nam ono - kazao je Tokić.  

Zagreb nakon svog mandata na mjestu gradonačelnika vidi kao predvodnika te da će biti primjer drugim gradovima kao onaj koji je “ubio” birokraciju.

Najčitaniji članci