Obavijesti

News

Komentari 27

Poginuli Craig Breen lani je bio u Hrvatskoj s velikim planom: 'Nisam očekivao ovakvu maglu'

Poginuli Craig Breen lani je bio u Hrvatskoj s velikim planom: 'Nisam očekivao ovakvu maglu'
4

Irski vozač Craig Breen kraj mjesta Golubovac blizu Lobora udario je u drveni stup. Na licu mjesta je poginuo. Imao je samo 33 godine

VIDEO

Više od 17 godina u WRC-u nije bilo smrtnog slučaja vozača ili suvozača. Sve do 13. travnja i hrvatskog izdanja relija. Irac Craig Breen, koji vozi za momčad Hyundai, tijekom testiranja je izletio sa staze i poginuo u Golubovcu kraj Lobora. Prednjim lijevim krajem udario je u drveni stup te je poginuo na mjestu. Njegov suvozač James Fulton prošao je neozlijeđen.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 01:38

- Hyundai je duboko tužan što mora potvrditi da je vozač Craig Breen izgubio život u nesreći na treningu za hrvatski reli. Suvozač James Fulton nije ozlijeđen u incidentu koji se dogodio malo nakon podneva. Hyundai upućuje najiskreniju sućut Craigovoj obitelji, prijateljima i mnogim navijačima. Nećemo davati dodatne komentare u ovom trenutku - napisali su iz Hyundaija na Twitteru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Breen je u Zagreb stigao s velikim ambicijama. Vozio je WRC u Hrvatskoj i prošle godine te je bio četvrti. Ove sezone već ima jedno postolje, bio je drugi na reliju u Švedskoj.

POGLEDAJTE VDEO: 

- Duboko nas je potresla ova vijest. U ovom trenutku traje istraga. Nastojimo povezati što se točno dogodilo. Ovakve stvari u našem se sportu događaju, glavno je da zadržimo mirnu glavu, da izrazimo sućut Breenu i irskom savezu... Ovo su strašne stvari. Cilj nam je minimizirati ovakve stvari - rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Breen vozio po gustoj magli u Hrvatskoj 

Breen je prošle godine bio četvrti u Hrvatskoj i ovaj put je došao popeti se na postolje. Tijekom jednog dijela relija vozili su i po gustoj magli, a Breen je priznao da mu nije bilo lako voziti u takvim uvjetima.

- Sretan sam što sam uopće došao do kraja. To su bili najlošiji uvjeti koje sam vidio u životu. Ništa nisam mogao vidjeti, dobro pa me suvozač upozoravao što me čeka. Vidljivost je bila 10-15 metara. Doduše, uživao sam - rekao je tad.

Ministrica Brnjac lani je bila suvozačica Breenu: 'Bio je tako dobar dečko, vrlo drag i pažljiv'
Ministrica Brnjac lani je bila suvozačica Breenu: 'Bio je tako dobar dečko, vrlo drag i pažljiv'

A prije samo 13 dana Breen je sa suvozačem Jamesom Fultonom doživio tešku nesreću na reliju Casinos Do Algarve u Portugalu. Na makadamskoj cesti izgubili su kontrolu u zavoju, prevrnuli se nekoliko puta i udarili automobilom u brdo.

Tad su pukom srećom prošli bez ozljeda i oni i gledatelji, kojih je na tome mjestu bilo nekoliko desetaka.

Breena je u automobilizam "povukao" otac Ray, i sam vozač relija. Craig je vozio klasične kružne utrke, a 2009. potpuno se posvetio reliju. Natjecao se u britanskom i irskom reliju, a 2010. došao je i do WRC-a. Odmah iduće godine pobijedio je u inauguralnoj sezoni WRC Academyja.

Među elitu, ona najjaču WRC grupu, ušao je 2016., vozio je povremeno za Citroën, a bio je treći na finskom reliju. Ostao je još neko vrijeme u Citroënu, no izgubio je mjesto vozača na kraju 2018.

Vozio je povremeno za Hyundai između 2019. i 2021. Četiri puta se popeo na postolje, a potom je prešao u momčad M-Sport, a za ovu sezonu vratio se u Hyundai.

Smrti su vrlo rijetke 

Ove sezone na švedskom je reliju osvojio drugo mjesto, a u karijeri je bio najbrži na 30 brzinaca te se osam puta penjao na pobjedničko postolje. WRC, kao i Formula 1, u posljednjih 15 i više godina napravili su ogroman korak prema većoj sigurnosti vozača. U '80-ima su svake godine jedan ili dva natjecatelja u relijima gubila život, a danas je to rijetkost. Nisu baš česte ni teške ozljede, a posljednja smrt na stazi u Svjetskom reli prvenstvu bila je 2006.

Smrt relijaša u Zagorju. Ovo se WRC-u nije dogodilo 34 godine: 'Odjednom mi nisi odgovorio...'
Smrt relijaša u Zagorju. Ovo se WRC-u nije dogodilo 34 godine: 'Odjednom mi nisi odgovorio...'

Tad je poginuo Jorg Bastuck, koji je bio suvozač na katalonskom reliju. Riječ je bila o velikoj tragediji jer je Bastuck išao promijeniti gumu i tad je na njega naletio Barry Clark u Ford Fiesti ST. Godinu dana prije njega na velškom reliju smrtno je stradao Englez Michael Park, također suvozač, a posljednja smrt prije njegove bila je 1993. godine.

I sigurnost gledatelja mnogo je veća nego prije. Prije je izlijetanje među publiku često završavalo vrlo tragično, a sad su gledatelji ipak pozicionirani na sigurnija mjesta. Posljednji gledatelj poginuo je 2017. na monegaškom reliju.

O tragediji se oglasio i predsjednik Svjetske automobilističke federacije Mohammed ben Sulayem.

- U ime FIA-e izražavam iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove smrti tijekom nesreće na privatnom testiranju. Naše misli i molitve su s njegovim voljenima i Rally zajednicom u ovom teškom trenutku - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!