News

Komentari 4

Pogledajte kako izgleda most Svilaj i novi prijelaz za BiH

Pogledajte kako izgleda most Svilaj i novi prijelaz za BiH

Most je dug 640 metara, a njegova izgradnja uvjetovala je i izgradnju i novog Graničnog prijelaza te izgradnju nastavka autoceste koji bi povezali dionicu Odžak - Svilaj s novim graničnim prijelazom

Završili su radovi na izgradnji mosta Svilaj preko rijeke Save koji je sastavni dio paneuropskog koridora 5C. Izgradnja je započela 2016. godine s ciljem olakšavanja i ubrzavanja prijelaza granice između dvije države. Radovi su trebali biti gotovi prije dvije godine, no rok se produžio, piše Klix.ba.

Most je dug 640 metara, a njegova izgradnja uvjetovala je i izgradnju i novog Graničnog prijelaza te izgradnju nastavka autoceste koji bi povezali dionicu Odžak - Svilaj s novim graničnim prijelazom. Vrijednost radova na mostu iznosila je više od 44 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 170 milijuna kuna.

.

Granični prijelaz Svilaj jedan je od najmodernijih graničnog prijelaza u BiH. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog prometa, imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. 

U sklopu novog graničnog prijelaza sagrađeni su objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi te objekt za smještaj špeditera i banke.

Granični prijelaz je povezan s 10,5 kilometara autoceste Svilaj - Odžak dio Koridora 5C koja još od 2017. godine čeka na početak korištenja.  Izgradnja dionice Svilaj – Odžak koštala je 69,2 milijuna eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH. Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konzultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španjolske.

U narednim danima planiran je sastanak predstavnika institucija uključenih u otvorenje autoceste, Graničnog prijelaza Svilaj i mosta Svilaj kao i Granične policije Republike Hrvatske kako bi se definirale aktivnosti oko puštanja u promet novog međunarodnog graničnog prijelaza.