Obavijesti

News

Pogledajte video reportažu iz Nacionalnog parka Risnjak

Pogledajte video reportažu iz Nacionalnog parka Risnjak
1

Na dva kotača ili pješice prođite kroz netaknutu prirodu i istražite sve posebnosti ovog kraja - dinarski krš specifične hidrografije, prašumski predjeli, netaknuti vrhovi

Na zračnoj udaljenosti manjoj od 15 km od mora, u zaleđu grada Rijeke i kvarnerskog priobalja, smješten je Nacionalni park Risnjak. U blizini gradskih područja Delnica, Rijeke, Karlovca, pa i Zagreba, posjetitelji mogu uživati u nezaboravnim prirodnim ljepotama na razmjerno maloj površini.

Dinarski krš specifične hidrografije i oblika, prašumski predjeli, netaknuti gorski vrhovi te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta samo su neki od razloga zašto je ovo područje 1953. proglašeno Nacionalnim parkom na prijedlog jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, botaničara dr. Ive Horvata.

Svi oni koji uživaju u povratku prirodi, dubokoj hladovini stoljetnih krošanja i žuboru vode posjećuju ovu prirodnu oazu, bilo pješice ili na biciklima.Na karti Nacionalnog parka Risnjak obilježene su biciklističke staze dužine i do 40 kilometara. Kako biste odabrali najbolju rutu, potražite detaljnu kartu u pansionu u Crnom Lugu/Bijeloj Vodici, na info-punktovima Bijela Vodica i Razloge, kao i u planinarskom domu na Risnjaku.

Uz ostalu divljač (jelen, srna, divokoza, divlja svinja, puh, vjeverica), ovdje obitavaju tri “velike zvijeri” Europe: ris, vuk i medvjed. Poželite li pobliže upoznati faunu Nacionalnog parka Risnjak, uz prethodni dogovor navratite u brvnaru Lazac, gdje možete promatrati, fotografirati i pobliže upoznati divljinu tijekom cijele godine.

Na području Risnjaka živi više od 100 vrsta leptira, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Područje gornjeg
toka rijeke Kupe, koje je djelomično smješteno unutar granica Parka, prozvano je “Čudesnom dolinom leptira” zbog izvanrednog bogatstva prekrasnih primjeraka koji slobodno lete danju i noću.

Samo nekoliko kilometara nizvodno od izvora rijeke Kupe nalazi se selo Kupari, u kojem možete potražiti odmor od ljetnih vrućina ili kupiti dnevnu kartu za rekreacijski ribolov. Od svibnja do rujna, odnosno listopada, zabavite se loveći potočnu pastrvu ili lipljana.

Nezaobilazna je i Poučna staza Leska, koja omogućuje uživanje u prirodnim i kulturološkim ljepotama, a izvedena je tako da je svaki posjetitelj može samostalno prijeći i odnijeti kući komadić znanja o ljepotama ovoga kraja.

SERVISNE INFORMACIJE: NP RISNJAK Bijela Vodica 48, Crni Lug | Tel: 051 836 133, 051 836 261 | Fax: 051 836 116
E-mail: np-risnjak@ri.t-com.hr | Web: www.risnjak.hr, www.facebook.com/npr.risnjak

KALENDAR DOGAĐANJA: 15. rujna - 60 GODINA NACIONALNOG PARKA RISNJAK

Više informacija potražite na www.kvarner.hr/turizam

Pogledajte sve reportaže i saznajte više o ljepotama kontinentalne Hrvatske na https://www.24sata.hr/specijal/turisticki-putokaz!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.