Obavijesti

News

Komentari 161

'Pojavio se novi soj, zarazniji je. Do kraja lipnja nećemo uspjeti doći do 50 posto cijepljenih'

'Pojavio se novi soj, zarazniji je. Do kraja lipnja nećemo uspjeti doći do 50 posto cijepljenih'

Ako se sada cijepimo, mi smo do proljeća sljedeće godine sigurno mirni. Pozivam sve da ne prolongiraju cijepljenje, poručio je Beroš

VIDEO

Svi oni koji kalkuliraju i misle da je dobro prolongirati cijepljenje za jesen, apeliram da to ne čine. Jer na taj način prolongiramo i završetak epidemije. U ovom trenutku znamo da cjepivo stvara imunitet u trajanju najmanje 10 mjeseci, vjerojatno i više, što znači da ako se sada cijepimo, de facto smo do proljeća mirni i sprječavamo pojavu četvrtog vala na jesen, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Nemojmo dozvoliti da cijepljenjem tek na jesen, dodao je, omogućimo daljnje širenje virusa.

- Još nije vrijeme za procjenu kada će doći kraj epidemije. Dosegli smo 43,3 posto cijepljenih s jednom dozom, što je razlog mog otvorenog pisma koje sam jučer napisao i kao ministar i kao liječnik, ali i vaš susjed i građanin Hrvatske - rekao je Beroš dodavši kako mu se javljaju oni koji su se cijepili pa oboljeli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da, i to je moguće, no morate znati da u tom slučaju nećete oboljeti od teškog oblika, najvjerojatnije nećete biti hospitalizirani, sasvim sigurno nećete završiti na respiratoru i neće biti smrtnog ishoda. To je najbolje što možemo učiniti i za sebe i za druge - poručio je. 

'U Južnoj Africi se pojavio novi soj koji je zarazniji'

Naglasio je kako je u Južnoj Americi još od prošle godine prisutan novi soj koji je zarazniji, ali da cjepivo ipak štiti i protiv te varijante.

- Danas je svijet globalno selo, nije nemoguće da netko iz Južne Amerike dođe u Hrvatsku. Stoga, postižući adekvatnu procijepljenost branimo se od ove bolesti i skraćujemo vrijeme trajanja epidemije - poručio je. 

Izrazio je zadovoljstvo procijepljenošću u zdravstvenom sustavu gdje je, istaknuo je, s jednom dozom cijepljeno 79,9 djelatnika, a s dvije doze njih 64,8 posto. 

Novinari su ga upitali može li sada reći da do kraja mjeseca nećemo ostvariti cilj od 50 posto cijepljenih.

- To je vrlo vjerojatno - rekao je ministar i naglasio kako kraj ovog mjeseca ne znači završetak kampanje cijepljenja.

- Kampanja se nastavlja, cijepljenje se nastavlja sve do onog trenutka dok ne postignemo razinu preko 75-80 posto, koja će onemogućiti širenje virusa. Naravno da nisam time zadovoljan, no nastavljamo i dalje. Jednostavno moramo shvatiti da je to najbolji način zaštite - rekao je dodavši kako se uz broj procijepljenih zbrajaju i oni koji su do sada preboljeli Covid-19. 

Od gotovo 360.000 njih koji su preboljeli od 25. veljače prošle godine, u posljednjih šest mjeseci je imunitet steklo oko 170.000 ljudi, dodao je naglasivši kako ni to nije dovoljno za ostvarenje cilja od 50-55 posto zaštićenih do kraja ovog mjeseca.

Hoće li cijepljenje na jesen ostati dobrovoljno?

Ako brojke cijepljenih ostanu i dalje ovakve, što će biti na jesen, upitali su ga novinari. Hoće li cijepljenje i dalje biti dobrovoljno?

- Vidjet ćemo kakva će biti epidemiološka situacija. Niz je elemenata na temelju kojih od početka promišljamo što i kako. Ukoliko ne bude prijetnji novih sojeva, ukoliko bude situacija da virus doista posustane, naravno da tada nećemo razmišljati o novim okolnostima. Međutim. ukoliko epidemiološka situacija bude drugačija, svakako da ćemo poduzimati sve ono što je potrebno poduzeti u tom trenutku - rekao je. 

Upitan da li to znači da će cijepljenje biti obavezno, Beroš je naglasio kako to nije rekao.

- U ovom trenutku o tome ne razmišljamo. Znate i sami da od početka ove ugroze pokušavamo na temelju znanstvenih i stručnih utemeljenja doći do naših sugrađana - rekao je i dodao kako je Vlada osigurala dovoljne količine cjepiva za sve da se cijepe.

- Omogućeno je cijepljenje sve više i putem javnih poziva, motivirali smo sve županijske zavode za javno zdravstvo, kao i HZJZ da idu prema građanima i nema razloga da se netko u ovom trenutku ne cijepi. Priče oko štetnosti cjepiva su promašene. Vjerujmo znanosti i struci - poručio je Beroš podsjetivši kako je cjepivo eliminiralo niz bolesti do sada.

'Skidanje maske tek kad dosegnemo adekvatnu procijepljenost'

Italija je donijela odluku o skidanju maski od 28. lipnja, no Beroš ističe kako se to još neće dogoditi i kod nas. 

- Stožer će donijeti svoju odluku na osnovu, kao i uvijek, epidemiološke struke. Znam pouzdano da oni razmišljaju o parametrima, koji nije samo nivo procijepljenosti nego i broj novozaraženih, 14-dnevna i 7-dnevna incidencija i slično... Za pozdraviti je da neke zemlje, koje su postigle veću procijepljenost poput Italije, koja je sada na preko 62 posto, počnu razmišljati o skidanju maski - rekao je naglasivši kako će se to kod nas dogoditi kada dosegnemo adekvatnu procijepljenost. 

- Prije toga nikako ne jer to znači daljnju ugrozu. Broj onih koji su preboljeli je oko 360.000, ako gledamo zadnjih 180 dana, onda oko 170.000 i to, nažalost, ili nasreću, nije dovoljno velik broj koji bi doprinio ukupnom cilju, a to je povećanje opsega onih koji su zaštićeni - rekao je dodavši kako cilj nije ispunjen čak ni kad se zbroje oni serološkim testom dokazani preboljeli bez simptoma.

'Nadam se da je saga u Vinogradskoj završena'

Komentirao je i situaciju u Vinogradskoj bolnici, koja nakon ostavke Zorana Vatavuka, a koji je, podsjetimo, smijenio Dijanu Zadravec s mjesta šefice Zavoda za radiologiju, ima novog ravnatelja - Davora Vagića.

- Ja se iskreno nadam da je ta saga završena. Izabran je novi ravnatelj, kojeg znam dugi niz godina i s kojim imam konstruktivno dobro iskustvo jer je vodio Arenu, kao sekundarni centar za oboljele od Covida. Kao ministra me najviše zanima pružanje zdravstvene zaštite u toj, po nekima najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u RH uz KBC Zagreb i mislim da će sve ići u tom smjeru - rekao je i dodao kako će svakoga tko ukazuje na određene propuste i elemente koji su protupravni, moguću korupciju i kriminal saslušati. 

Upitan je li on vidio SMS o kojem Dijana Zadravec govori kao dokazu da je Gordan Jandroković lobirao da se Maria Zovaka izabere za ravnatelja, a obzirom da se spominje da joj ga je čak on proslijedio, Beroš kratko poručuje kako ne zna o kakvom se SMS-u radi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...