News

Komentari 190

Misterij Pokupskog rasjeda: Sravnio je Banju Luku 1969., a sad je uništio Petrinju i Baniju

Misterij Pokupskog rasjeda: Sravnio je Banju Luku 1969., a sad je uništio Petrinju i Baniju

Seizmička aktivnost u Hrvatskoj je ove godine pojačana jer afrička ploča ide prema euroazijskoj. Zbog toga dolazi do pomicanja i u rasjedima. Nije to prvi put. Ovakvi potresi su već zabilježeni na tim područjima

Stravični i razorni potres koji je jučer u 12.19 sati pogodio Petrinju, Sisak i okolicu bio je 30-ak puta jači nego potres koji je u ožujku pogodio Zagreb. No osim jačine, između ovih dvaju potresa postoji još jedna ključna razlika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zagreb se nalazi na zoni tzv. medvedničkih rasjeda dok su Petrinja i Sisak u zoni tzv. pokupskog rasjeda.

Je li upravo pomicanje tog pokupskog rasjeda uzrok stravičnog potresa koji je sravnio centar Petrinje?

- Vjerojatno je to tako, ali potrebne su detaljna ispitivanja i analize da bi se to potvrdilo. U svakom slučaju, zagrebački i petrinjski potres su dva različita epicentralna područja i nemaju veze jedan s drugim. Seizmička aktivnost na našem području ove godine pojačana. Osnovni uzrok toga je gibanje afričke ploče prema euroazijskoj pa se nama potresi događaju na rasjednim plohama - objasnila nam je rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić

Pokupski rasjedni sustav pruža se od Jastrebarskog preko Pokupskog pa gotovo do Banja Luke. Aktivnosti na tom rasjedu nisu rijetke.

Godine 1909. izazvao je potres od 5,8 stupnjeva po Richteru, a pretpostavlja se da je jedan segment tog rasjeda 1969. uzrokovao potres od 6,4 stupnjeva po Richteru koji je uništio Banja Luku.

Pretpostavljaju da se potresi na tom području događaju zbog smicanja tj. vodoravnog pomicanja ploča jedne uz drugu. Jednostavno rečeno, ploče stružu jedna od drugu.

Uz smicanje, ploče se također mogu podvlačiti. Do toga dolazi kada se ploče sudare, a potom se jedna podvuče pod drugu. U tom podvlačenju napetost se stvara u jednoj od ploča. Kada se ta napetost prekine, oslobodi se enormna količina energije koja počne putovati prema površini.

POGLEDAJTE VIDEO: SNIMKE IZ MAJSKIH POLJANA

Najčitaniji članci