Obavijesti

News

Komentari 68

Pola zemalja EU razmišlja o otvaranju škola tijekom svibnja

Pola zemalja EU razmišlja o otvaranju škola tijekom svibnja

Državna matura u Hrvatskoj bi se trebala odraditi u lipnju, ako Nacionalni stožer civilne zaštite da dozvolu. Nastava ni za maturante ni za učenike kod nas neće biti produljena, ali zasad se ne razmišlja o povratku u klupe

VIDEO

Mi očekujemo da bismo u prvoj polovici svibnja mogli konkretnije reći koji su to točno datumi (za državnu maturu), ali za sada je naš prvi scenarij lipanj, kazala je jučer ministrica znanosti i obrazovanja.

Nakon videokonferencije ministara znanosti i obrazovanja EU o daljnjim rješenjima za maturante i visoka učilišta, Blaženka Divak istaknula je kako pola zemalja članica EU već razmišlja da se učenici vrate u škole i studenti na fakultete do kraja svibnja, a druga razmišlja hoće li godinu završiti online. U svakom slučaju, online nastava se u cijeloj EU, pa tako i u Hrvatskoj, zakonski računa kao redovita nastava u učionicama, te za osnovne i srednje škole neće biti nadoknada tijekom ljeta, osim, primjerice, onih koje se kod nas odađuju zbog štrajka nastavnika. Tako, primjerice, ove subote većina škola odrađuje nastavni dan.

Upisi na fakultete uskladit će se u cijeloj EU

Ni nastava za maturante neće biti produljena, te završava prema planu, krajem svibnja, a polaganje mature će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Matura je djelomično ili većim dijelom za ovu godinu otkazana u Francuskoj, na Malti, Islandu, te u Švicarskoj, no kod nas neće biti otkazivanja. Nema još ni konkretnih odgovora na pitanje kako će se usklađivati upisi na fakultete u drugim zemljama članicama EU, ali sigurno je da nigdje nema otkazivanja cijele školske godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nijedna članica nije spomenula da se ova godina ne bi priznala. Svi će završiti u skladu s odredbama koje propišu države članice. Najveći broj još razmišlja kad će održati nacionalne ispite, odnosno maturu. Samo tri ili četiri zemlje su ukinule maturu ili veći dio mature, a veći dio je već odlučio o terminu, od kraja svibnja, najviše u lipnju, nešto u srpnju, te nešto u kolovozu. Sve će biti preispitivano s obzirom na epidemiološku situaciju. Posebno se od sveučilišta i institucija visokog obrazovanja traži da budu fleksibilnija, te da se rokovi i usklađivanja naprave ne samo na nacionalnoj razini, već i u svim državama članicama - kazala je Divjak. Ministri članica EU očekuju i kako će se u sve uključiti Europska komisija s dodatnim financiranjem.

Potrebna je psihološka pomoć za sve

- Svi su istaknuli da je ova online nastava posredstvom tehnologije jako važna, ali svi imaju problem s nejednakošću prilika, posebno učenici s poteškoćama u razvoju, te oni iz otežanih socio-ekonomskih prilika. Tu očekujemo interes EK za dodatnim financiranjem - opreme i zajedničke online platforme za cijelu EU. Prelazak na online nastavu procijenjen je kao ogroman iskorak u digitalizaciji obrazovanja i naglašeno je da ne smije ostati samo korak na koji smo bili prisiljeni. No istaknuti su i drugi društveni aspekti o kojima treba voditi računa, prvenstveno potreba za psihološkom potrebom za učenike, nastavnike i obitelji - kazala je ministrica.

- Važno je da ova nastava odvija što kvalitetnije, ali i da ovogodišnji maturanti imaju jednake uvjete kao prethodnici što se tiče uvjeta završetka škole i upisa fakulteta - kazala je Divjak, zaključivši kako predstavnici nastavnika i zaposlenih u školama moraju sjesti s nadležnima i pronaći dobro kompromisno rješenje za plaće.

Zagreb: Ministrica Blaženka Divjak na videokonferenciji s ministrima EU
Scenariji i prognoze za maturu
• Ako bude moguće fizički organizirati polaganje ispita, državna matura polagat će se u lipnju
• Datumi upisa na fakultete direktno ovise o datumu državne mature
• Za provedbu državne mature potrebna su dva do tri tjedna i osiguravanje svih mjera zaštite od koronavirusa
• U svibnju će se provesti probno online pisanje eseja iz hrvatskog jezika, kako bi se maturanti pripremili za pravi ispit
• Nastava za maturante završava po planu, krajem svibnja, a za ostale učenike oko 26. lipnja, ovisno o tome koliko dana moraju nadoknaditi
• Neće biti izbacivanja gradiva s ispita mature, tek nekih prilagodbi, primjerice u eseju
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...