Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policajac maratonom skupljao novac za Ivana iz Međimurja

SPAS U PADOVI: Osmogodišnjak Ivan Sobol iz Pavlovca kraj Čakovca od rođenja ima zatajenje oba bubrega. Transplantaciju ne može obaviti u Hrvatskoj jer ima samo 15 kilograma...

Foto: Zlatko Vrzan/Međimurske novine

Mama, jedva čekam da se riješim te dijalize, umornim glasićem govori Ivan (8) majci Kristini Sabol (29). Zbog zatajenja oba bubrega na dijalizi je od 10. mjeseca života, iza njega je već 15 operacija kostiju koje se zbog nedostatka kalcija deformiraju, a ovih dana odlazi na transplantaciju bubrega u Padovu, javljaju Međimurske novine. Donor će mu biti majka.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1197965 / ]

- Odmah nakon rođenja Ivana su iz Čakovca prebacili u KBC Zagreb, gdje je bio godinu dana. Na peritonejskoj dijalizi je i danas, dajem mu je svaka četiri sata i na nju se naviknuo. On je svjestan svega, dobar i strpljiv, sve zna što mu se radi i događa - ispričala nam je Kristina. Obitelj živi u međimurskom Pavlovcu, a cijeli je međimurski kraj sudjelovao u humanitarnoj akciji za Ivana. Naime, Ivan transplantaciju ne može obaviti u Hrvatskoj jer ima samo 15 kilograma, a kod nas nitko ne radi transplantacije na tako maloj djeci, te trošak operacije i smještaja u Padovi snosi HZZO.

Međutim, obitelj će prije i nakon boravka u bolnici morati u Padovi ostati još mjesec ili dva, te je pokrenuta humanitarna akcija kako bi obitelj sakupila nešto novca za režije, unajmljivanje stana i hranu. U akciju se uključio i voditelj odjela policije PU međimurske Kristijan Srpak, koji je od rujna trkačkom misijom i uz pomoć prijatelja uspio prikupiti dio potrebnih sredstava.

Foto: Zlatko Vrzan/Međimurske novine

Kilometre pretvorio u kune

- Kako trčim polumaratone, na nagovor prijatelja rodila se ideja da trčim i za Ivana. Tu sam naišao na potporu Zlatka Đurkina, vlasnika čakovečke Galerije Sjever, koji je svaki moj pretrčani kilometar stimulirao sa stotinu kuna. Do sada sam za Ivana pretrčao 70 kilometara. Prezadovoljan sam, jer ljudi i dalje pomažu. Čovjek ne može ostati ravnodušan. Nadam se da će operacija u Padovi pomoći da taj mali anđeo napokon počne normalno živjeti - rekao nam je Kristijan. Majka Kristina i otac Dražen (46) od srca zahvaljuju svima koji su se uključili u akciju za njihova sina. Već danas rano ujutro bit će u Padovi sa svim potrebnim nalazima i, nadaju se, dobiti termin operacije.

- Ponudili su nam Lyon i Padovu, no kako troškovi u Lyonu stoje oko milijun kuna, odlučili smo se za Padovu - rekla je Kristina. Ivan je optimističan, pun vjere i nade da će uskoro ozdraviti i napokon krenuti u školu sa svojim vršnjacima. Školu i sad pohađa redovito, ali od kuće, kamo mu dolazi učiteljica.

- Idem u Italiju. Već sam jednom bio tamo i bilo mi je dosadno. Ne znam talijanski, ali sve se dogovorim u bolnici rukama i nogama - povjerio nam je Ivan. Obitelj je prikupila 100.000 kuna.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message