Obavijesti

News

Komentari 11

Policajci spasili migrante, bili su iscrpljeni, gladni: Jedna žena trudna, druga nedavno rodila

Policajci spasili migrante, bili su iscrpljeni, gladni: Jedna žena trudna, druga nedavno rodila
2

Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koji su trudnicu, ženu koja je nedavno rodila, te još dvije žene i novorođenče odvezli u bolnicu u Slavonski Brod

VIDEO

Policajci Postaje granične policije Stara Gradiška su 29. lipnja u 11.20 sati, u šumi Radinje pronašli 13 ljudi. Provjerom je utvrđeno da se radi o državljanima Iraka, u skupinu su bili dva muškarca, četiri žene i sedmero djece. Među njima je bila jedna žena u visokom stadiju trudnoće i žalila se na bolove u trbuhu, jedna žena s novorođenčetom starosti oko 20-tak dana, te nekoliko ljudi u lošem zdravstvenom stanju, koji su bili iscrpljeni i gladni.

Brzom intervencijom policajaca Policijske uprave brodsko-posavske, svi su spašeni i zbrinuti.

POGLEDAJTE VIDEO: Migrante 'uhvatili' dronom

Pokretanje videa...

Slovenska policija uhvatila migrante 01:13

Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koji su trudnicu, ženu koja je nedavno rodila, te još dvije žene i novorođenče odvezli u bolnicu u Slavonski Brod. Preostale muškarce i djecu policajci su prevezli u prostorije za smještaj migranata u Postaju granične policije Stara Gradiška, gdje su im odmah osigurali prehranu i napitke, te osnovne higijenske potrepštine. Također je odmah pozvana medicinska ekipa iz Nove Gradiške koji su ih pregledali, utvrdivši da nemaju zdravstvenih tegoba.

- Policijski službenici su daljnjim radom utvrdili, da se radi o tri obitelji (državljani Iraka), koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine čamcem preko rijeke Save. Budući da su izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom (azilom) u Republici Hrvatskoj, prepraćeni su u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb. I drugi dio obitelji će nakon završenog liječničkog tretmana, biti prepraćen u Prihvatilište te spojen s ostatkom obitelji. Za napomenuti je, da policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u kontinuitetu provode zaštitu državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Migranti na granicama: 'Slike su zastrašujuće, EU ne reagira'
Migranti na granicama: 'Slike su zastrašujuće, EU ne reagira'

U tu svrhu na granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika na zaštiti državne granice te su postavljena moderna tehnička sredstva dalekosežnog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, a u cilju odvraćanja sukladno članku 13. Zakonika o Schengenskim granicama. Prilikom postupanja policijski službenici maksimalno štite temeljna ljudska prava i dostojanstvo svake osobe. Također napominjemo da migranti ovakvim nezakonitim prelascima državne granice, prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu, dovode u opasnost svoje živote i živote svojih bližih – rekao je Damir Brezić, djelatnik za odnose s javnošću PU Brodsko posavske.

- Na granici Republike Hrvatske nalaze se tisuće migranata koji pokušavaju na nezakoniti način ući u EU. Uvijek se prešućuje, a činjenica je da su migranti u ostvarenju svoga cilja spremni koristiti se svim sredstvima, pa i namjernim dovođenjem u opasnost života i zdravlja sebe i članova svoje obitelji, kao i u ovom slučaju, znajući da kada se nađu u opasnosti hrvatska policija će im spasiti život. Također, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni su tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i neomogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite – objavila je policija RH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor