Obavijesti

News

Komentari 58

Policajci turistima naplatili izmišljene pristojbe? 'Nećemo se više nikad vratiti u Hrvatsku'

Policajci turistima naplatili izmišljene pristojbe? 'Nećemo se više nikad vratiti u Hrvatsku'

U srpnju ove godine kada su britanski supružnici došli do državnih službenika u Dubrovniku kako bi odjavili svoj boravak u Hrvatskoj, s ciljem da nastave dalje put Crne Gore, dočekalo ih je veliko iznenađenje...

VIDEO

Britanski nautičari u Dubrovniku snimili kako im hrvatski policajci naplaćuju nepostojeće pristojbe. 

Uživanje u Hrvatskoj obali i moru za britanski par nautičara pretvorio se u pravi skandal, koji je dokumentiran i objavljen na njihovom YouTube kanalu te na web stranici koja okuplja nautičare

VIDEO: Naplaćuju nepostojeće pristrojbe

U srpnju ove godine kada su britanski supružnici došli do policijskih službenika u Dubrovniku kako bi odjavili svoj boravak u Hrvatskoj, s ciljem da nastave dalje put Crne Gore, dočekalo ih je veliko iznenađenje.

Naime, policajci su ih kaznili s iznosom u protuvrijednosti od 100 funti jer su navodno propustili platiti dodatnu boravišnu pristojbu. Na pitanje o kakvom se trošku radi nisu dobili odgovor, ali su, kako navode, morali platiti odmah i u gotovini.

VIDEO Snimili brod na Pelješcu kako ispušta smeđu tvar u more
VIDEO Snimili brod na Pelješcu kako ispušta smeđu tvar u more

Nakon neugodnog incidenta nautičari su kontaktirali hrvatsko Ministarstvo turizma vezano uz spornu naplatu. Iz ministarstva dobivaju dogovor da takva boravišna pristojba ne postoji niti zakonski članak koji obvezuje nautičare na takve pristojbe.

Nakon tog saznanja zatražili su povrat novca.

Više se nikad nećemo vratiti!

–  Moram priznati da mi je ovaj događaj ostavio gorak okus u ustima. Dok smo plovili prema Crnoj Gori dogovorili smo se da se više nikad nećemo vratiti u Hrvatsku – poručila je u svom videu ogorčena Britanka.

U početku sumnjalo se da su to počinili djelatnici carinske službe no prema snimci vidljivo je da se radi o hrvatskim policajcima. Od cijelog slučaja ogradila se carinska uprava za Morski.hr, a pojašnjenje i komentar smo tražili i od Ministarstva unutarnjih poslova.

'Ni policija ni carinici nisu stavili novac u džep'

- Navodi da se radi o carinicima su demantirani te je u demantiju navedeno da se radi o postupanju policijskim službenicima. Međutim, izvješćujemo Vas kako „novac u džep“ nisu uzeli niti carinici niti policijski službenici.  Naime, odmah nakon objave video uratka na društvenoj mreži, a i povodom pisanog prigovora stranaca, nadležna policijska uprava još početkom kolovoza provela je potrebne provjere navoda. Utvrđeno je kako nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom. Naime, britanski državljani su prilikom plovidbe Jadranom počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima za koji su oboje novčano kažnjeni - izdani su im obvezni prekršajni nalozi i izdane su im potvrde o uplaćenim iznosima - jer su 30. lipnja pristupili izlaznoj graničnoj kontroli na Međunarodnom pomorskom graničnom prijelazu Dubrovnik kojom prilikom je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli 16. svibnja preko Međunarodnog pomorskog graničnog prijelaza Umag, a da nisu kao državljani treće zemlje na kratkotrajnom boravku u roku od dva dana (48 sati) od ulaska regulirali svoj boravak u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, nisu prijavili svoj smještaj u RH, čime su počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima (Narodne novine 133/20), a za koji je kazna propisana u članku 251. stavku 4. točki 23. istog zakona. Dakle, kazna koja im je naplaćena itekako postoji, a novčani iznos koji su platili predstavlja 2/3 iznosa kazne, a što je pogodnost koju predviđa Prekršajni zakon (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) u članku 152. ukoliko se kazna plaća odmah na mjestu događaja. Još jednom ponavljamo da su za navedeni iznos uplaćene kazne dobili potvrdu, a novac koji su uplatili “ne odlazi u džepove policajaca”, već u državni proračun - rekli su nam iz policije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.