News

Komentari 105

Policajka umjesto tasera uzela pištolj, Amerika opet gori: 'Je*ote, upucala sam ga'

Policajka umjesto tasera uzela pištolj, Amerika opet gori: 'Je*ote, upucala sam ga'

Daunte Wright je zaustavljen zbog prometnog prekršaja. Za njim je izdan uhidbeni nalog, ali se nakon kraće borbe s policijom uspio vratiti u automobil. Policajka je htjela izvući elektrošoker, ali je izvukla pištolj

 Je*ote, upucala sam ga!, uzviknula je policajka Kimberly Potter koja je zapucala na 20-godišnjeg Afroamerikanca Daunte Wrighta.

POGLEDAJTE VIDEO: Snimka pucnjave na Daunte Wrighta

U nedjelju, nešto nakon dva sata u noći, zaustavili su ga zbog prometnog prekršaja u Brooklyn Centeru, nedaleko od ubojstva Georga Floyda.  U rutinskoj kontroli, sustav im je javio da je za Wrightom raspisan nalog za uhićenje. Prema izjavama policije, pokušali su ga uhititi ali se opirao i uspio se vratiti natrag u auto kako bi pobjegao. Nakon pucnjave, Wright se odvezao nekoliko ulica dalje i zabio se u drugo vozilo. Preminuo je na mjestu događaja.

Načelnik policije Brooklyn Centera,  Tim Gannon, pustio je u javnost snimku događaja s kamere koju policajci nose na sebi. Na snimci se vidi kako Wright izlazi iz automobila na zahtjev policajaca i brzo se vraća unutra kako bi pobjegao. Čuje se i kako Potter viče 'Šoker, šoker' dok su ga drugi policajci pokušavali izvući.

- Želim biti jasan. Ne možemo raditi pogreške koje dovode do smrti drugih ljudi - rekao je gradonačelnik Mike Elliott i dodao: 

- Podržavam suspenziju policajke. 

 

Policijski načelnik rekao je da mu policajci nisu rekli jesu li znali da Wright u autu ima pištolj. 

- Nisu mi rekli za nikakav pištolj. Koliko sam vidio iz videa, Wright se vratio u auto kako bi pobjegao - rekao je Gannon i dodao:

- Čini mi se, prema onome što sam vidio i prema reakciji policijske časnice i stresa koji je odmah uslijedio, da je pištolj slučajno opalio, što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Wrighta. 

Kimberly Potter (48) je u policiji već 26 godina. Dobila je policijsku dozvolu 1995. godine te je ubrzo počela raditi za policiju u Brooklyn Centeru. Tijekom svoje karijere je radila i u pregovaračkom timu policijske postaje. Nakon pucnjave, suspendirana je i trenutno je na plaćenom dopustu. Tako će i ostati do kraja istrage. 

Zbog Wrightove smrti su nastali masovni prosvjedi na kojima je ubrzo izbilo nasilje.. 

- To što se dogodilo u predgrađu Minneapolisa je uistinu tragično, ali mislim da moramo pričekati što će nam reći istraga. Čekajući na rezultate istrage, želim jasno reći: nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Mirni prosvjedi su razumljivi - rekao je predsjednik Joe Biden.

U ponedjeljak navečer, stotine prosvjednika sukobilo se s policijom koja je ispaljivala gumene metke i tjerala ih da se raziđu zbog policijskog sata koji vrijedi od sutona do zore.  Drugu večer za redom, u nasilnim prosvjedima stradali su i obrti i poslovnice u blizini. Iz obližnjeg Dollar Treea dim je šikljao u zrak. Policajci su već ranije u ponedjeljak postavili lančane barijere i betonske blokove oko same policijske postaje.

Najčitaniji članci