Obavijesti

News

Komentari 35

Nikada ih neće kazniti za ratni zločin u Borovu Selu 1991.

Nikada ih neće kazniti za ratni zločin u Borovu Selu 1991.
10

Prije 19 godina, tamo je iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih policajaca koji su došli spasiti kolege koje je u noći na 2. svibnja zarobila srpska paravojna postrojba

VIDEO

Srpski počinitelji masakra u Borovu Selu krvavog četvrtka 2. svibnja 1991. godine prilikom čega je 12 policajaca ubijeno, 22 ranjeno i 7 zarobljeno, zapravo nikada neće biti kažnjeni za ratni zločin. To potvrđuje najnovija istraga i uhićenja mještana Borova Sela, koje je policija obavila prije nekoliko dana najavljujući rješavanje tog najstarijeg zločina na području Vukovara, kojime je zapravo započeo krvavi rat u Podunavlju. 

- Ravnateljstvo policije je u svibnju ove godine oformilo posebnu radnu skupinu koja je analizirala izvještaje iz Borova. Pokrenuli smo aktivnu istragu koju smo dovršili uhićenjima osumnjičenih, onih koji su mučili zatočene policajce jer to je kazneno djelo ratnog zločina na koje se ne primjenjuje oprost - kazao je zamjenik ravnateljstva policije. 

Naime, policija je 12. studenog uhitila i pritvorila jednog čovjeka za kojeg se sumnja da je sudjelovao u zatočenju i zlostavljanju sedmorice uhićenih policajaca te tako počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Uhićeno je još četvero ljudi, no njih se nije moglo dovesti u vezu sa zlostavljanjem policajaca pa su pušteni. Ipak, u 252 obavljena obavijesna razgovora sa mještanima Borova ustanovljeni su pravi krivci. 

Raspisali nove tjeralice

Dvojica organizatora 'sačekuše' za hrvatske policajce su domaći Srbi i u međuvremenu su umrli. Za dvojicom su već ranije raspisane potrage za druga ubojstva u Vukovaru, a preostala dvojica su u bijegu, pretpostavlja se u Srbiji. Protiv njih je podignuta kaznena prijava i raspisane nove tjeralice. 

- Djelo ratnog zločina prema zarobljenicima ne zastarjeva i mi poduzimamo sve radnje da razotkrijemo počinitelje. Ovime šaljemo jasnu poruku roditeljima da nisu zaboravljeni i da ni jedan predmet nije 'hladan'. A šaljemo poruku i počiniteljima da neće moći mirno spavati jer ćemo ih kad-tad pronaći - poručuju iz ravnateljstva policije. 

Nikada neće saznati tko im je ubio djecu

No, to je slaba utjela roditeljima dvanaestorice poginulih koji nikada neće saznati tko su krivci za ubojstva njihove djece. Njih se više ne može kazneno goniti. Među obiteljima koje 19 godina čekaju pravdu je i obitelj Vučić iz Vinkovaca. Njihov sin Ivica ubijen je u toj srpskoj zamci. 

- Više ni ne očekujemo da nađu krivce za taj masakr. Oni su davnih dana pobjegli. Razočarani smo - kazuju Vučići. Isto razmišlja i obitelj Perica iz Nuštra. Njihov sin Zdenko bio je mladi policajac, a mučki je ubijen iz zasjede. 

- Ovo što sada radi policija samo je mazanje očiju. Gdje su bili 19 godina?. Ubojica mog sina ionako je aboliran - kaže tata Luka Perica dodajući kako mu je teško o tome govoriti.

Poginuli dok su spašavali kolege u Borovu

Na ulazu u Borovo Selo 2. svibnja 1991. poginulo je 12 policajaca.  Na fotografijama nedostaju Mladen Čatić, Marinko Petrušić i Josip Culi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu