News

Komentari 0

Policija će pojačati nadzor prometa u danima Martinja

Policija će pojačati nadzor prometa u danima Martinja

Policija će do kraja godine nastaviti s akcijama sankcioniranja i sprečavanja najtežih prekršaja, tzv. 4 glavne ubojice u prometu - alkohol, brzina, pojas i mobitel, kao i prekršaja vozača na dva kotača i recidivista

U danima Martinja, od 11. do 14. studenoga, policija će pojačano nadzirati promet posebno na mjestima gdje se od ranije bilježi više prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a pojačani će se nadzor nastaviti i do kraja godine.

Naredna četiri dana u povodu narodnog običaja krštenja mošta policija očekuje povećani broj vozača koji su konzumirali alkohol.

Podsjećaju da je prošle godine zaustavljeno ukupno 6352 vozača, od toga 606 pod utjecajem alkohola, a 12 ih je odbilo alkotestiranje. Također, troje vozača na testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 17 odbilo testiranje.

Najviše vozača pod utjecajem alkohola imalo je od 31 do 40 godina. Najviše ih je imalo do jednog 'promila', "dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 120 vozača", izvijestio je MUP.

Vozače koji su za Martinje pili savjetuju da ostave automobil i pješače, koriste javni prijevoz ili taksi. "Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze i ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića", ističe policija.

Podsjećaju da vožnjom pod utjecajem alkohola dovodite u opasnost i ostale sudionike u prometu te da ne postoji opravdan razlog za vožnju nakon pića.

Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2021. u prometnim nesrećama poginulo je 259 osoba, od kojih su 124 ili 47,9 posto poginule u nesrećama u dane vikenda.

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, prema MUP-ovim podacima pokazuje da se upravo u studenom i blagdanskom prosincu mjesecima povećanog konzumiranja alkohola i kretanja pješaka, odlaska na godišnje odmore, dolaska iseljenih i općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj nesreća i stradavanja.

Najčitaniji članci