News

Komentari 295

Kazneno djelo? Prosvjednici protiv abortusa pod istragom

Kazneno djelo? Prosvjednici protiv abortusa pod istragom

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru potvrdilo je da istražuje postoje li u prosvjedima pred bolnicom elementi kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti...

Naložena je istraga okupljanja ispred Opće županijske bolnice u Vukovaru gdje je očekivana žena koja je trebala ići na pobačaj, a članovi molitvene inicijative planirali su je od toga odgovoriti.

Nakon medijskih napisa o odavanju povjerljivih medicinskih podataka inicijativi koja moli protiv abortusa ispred Opće bolnice Vukovar, Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru potvrdilo je da istražuje postoje li u tome elementi kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Danas je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica je zaprimila više pritužbi i novinarskih upita na postupak molitvene inicijative „40 dana za život“ u Vukovaru, kada su članovi/ce inicijative objavom termina pobačaja jedne žene u Općoj županijskoj bolnici Vukovar uputili javni poziv za skup ispred bolnice kojim bi spriječili ženu u izvršenju pobačaja. 

Pravobraniteljica ovim putem poziva sve zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj da poštuju pravne okvire i osiguraju svojim pacijenticama neometan pristup zakonski zajamčenim zdravstvenim uslugama na način da ih oslobode svih aktivističkih pritisaka u prostoru javno-zdravstvenih ustanova i osiguraju pravo na privatnost.

Najčitaniji članci