News

Komentari 0

Policija istražuje smrt bebe od tri mjeseca: 'Doveli su je u zoru, bila je u jako teškom stanju'

Policija istražuje smrt bebe od tri mjeseca: 'Doveli su je u zoru, bila je u jako teškom stanju'

Bebu zaprimaju u bolnicu u utorak u 4.45 sati s respiratornim arestom i s kliničkim znakovima smrti. Reanimiraju je i vraćaju joj sve vitalne funkcije i rad srca. Nažalost, beba umire

Ona je u ranojutarnjim satima dovezena u obližnju bolnicu, a potom je hitno prebačena na KBC Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: Policija istražuje tragediju

Čeka se obdukcija

- U utorak oko 4.45 sati zaprimljeno je dijete staro tri mjeseca na Objedinjeni hitni bolnički prijam s respiratornim arestom i kliničkim znakovima smrti. Otprilike nakon 15-ak minuta je reanimirano i vraćene su sve vitalne funkcije i rad srca. Kolima Hitne medicinske pomoći dijete je prevezeno na Intenzivnu jedinicu Pedijatrijskog odjela na Klinički bolnički centar u Zagrebu - rekao nam je ravnatelj Opće bolnice u Bjelovaru gdje je beba prvotno zaprimljena.

Kako neslužbeno doznajemo, na tijelu djeteta tijekom reanimacije liječnici nisu uočili nikakve vanjske ozljede. Međutim, o smrti djeteta policija je dobila dojavu iz zagrebačkog KBC-a, gdje je beba, kako smo već naveli, u utorak dovezena u teškom stanju.

- U ovom trenutku ništa ne možemo reći osim da će javnost, kad se utvrde sve činjenice, biti obaviještena, jer su trenutačno provjere vezane uz ovaj događaj – rekla nam je u utorak glasnogovornica policije ne otkrivši više detalja jer se još rade svi izvidi.

Po dolasku na KBC Zagreb, beba je, nažalost, vrlo brzo preminula.

Zbog toga je i Županijsko državno odvjetništvo, kako su nam i sami potvrdili, zatražilo da se nad tijelom bebe provede obdukcija.

- Po zaprimanju zapisnika o obdukciji i provođenja drugih potrebnih radnji u sklopu izvida koje provodi Policijska uprava, moći će se zaključivati o eventualnom postojanju elemenata nasilne smrti - stoji u kratkom priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

Pod prismotrom centra

Gotovo identičnu informaciju dobili smo i od policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, koja uz to sve navodi i da je u kući djetetovih roditelja u naselju na sjeverozapadu Hrvatske u utorak policija dovršila očevid. Iz ta dva relevantna izvora vidi se da sve ovisi o nalazu obducenta, iz kojeg će proizaći daljnji tijek istrage.

Točnije rečeno, nakon rezultata očevida i rezultata obdukcije policija će dalje postupati, odnosno bit će kaznenog progona ako se utvrdi da se radi o nasilnoj smrti ili će utvrditi da nema elemenata nasilne smrti, a nakon toga nema niti pokretanja kaznenog postupka.

Razgovarali i sa susjedima

Kako doznajemo, radi se o obitelji koja, uz nesretno dijete koje je izgubilo život, ima još jedno dijete u dobi od oko 16 mjeseci.

Uz to, doznajemo i kako je otac obitelji, koji ima 39 godina, prije ove veze bio je u braku u kojem s bivšom suprugom ima troje djece. Svo to troje djece živi s majkom.

Oboje roditelja tragično preminulog djeteta su nezaposleni. Doznajemo da žive od socijalne pomoći, dječjeg dodatka i porodiljnog dodatka koji prima majka.

Navodno se obitelj nalazi i pod prismotrom Centra za socijalnu skrb. Policija je u međuvremenu dovršila očevid u kući u okolici Bjelovara u kojoj je živjela četveročlana obitelj, a koliko smo saznali, razgovarali su i sa njihovim susjedima kako bi dobili jasniju sliku što se sve događalo tog tragičnog utorka i što su možda čuli ili vidjeli.

Sve vrijeme u blizini kuće stajala su dva policijska vozila.

Pedijatrica: Oni je nikad nisu doveli! Ni na cijepljenje

Kako MojPortal neslužbeno doznaje, obdukcija je pokazala da je beba najvjerojatnije umrla zbog neliječene upale pluća. Beba od izlaska iz rodilišta niti jednom nije bila kod pedijatra na cijepljenju niti na redovitim kontrolama.

- Ja tu bebicu nikad nisam vidjela. Otac ju je upisao kod mene tjedan dana nakon rođenja, ali nisi dolazili ni na obavezni sistematski pregled. Rekla sam to patronažnoj sestri koja je nekoliko puta išla kod njih, ali nitko joj nije otvarao. Nakon što nije uspjela, obavijestila je socijalnu službu i policiju - rekla je pedijatrica za MojPortal.

'Roditelji su nam govorili da su bili kod pedijatra'

Ravnateljica centra za socijalnu skrb za MojPortal rekla je kako je voditeljica dvaput tjedno obilazila obitelj.

- Roditelji su govorili da idu s djecom kod liječnika, slali su i dokaze, nalaze. Slušali su voditeljicu i poštivali njezine upute. Voditeljica je kod njih bila dan prije tragedije. Je li dijete ikad bilo kod pedijatra? Ne mogu vam odgovoriti na to, ono što znamo je da je dijete bilo praćeno od strane liječnika opće prakse - rekla je ravnateljica.

Najčitaniji članci