Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policija neće podnijeti prijave zbog povika 'Za dom spremni'

Policija je rekla da neće poduzimati nikakve akcije zbog spornog povika na obilježavanju osnutka IX. bojne HOS-a jer su to napravili lani, a sud je sve oslobodio

Foto: Dalmatinski portal
76 komentara

Iz splitske policije ne namjeravaju poduzimati nikakve akcije zbog povika "Za dom spremni" na obilježavanju osnutka IX. bojne HOS-a. Objasnili su nam i zašto: jer su to napravili prošle godine (podnijeli prijave), no sud je sve oslobodio!

"Policija, kao ovlašteni tužitelj po Prekršajnom zakonu uzima u obzir i postojeću sudsku praksu, te ovom prilikom skrećemo pažnju kako je prošle godine nakon održanog okupljanja na istom mjestu i za isti učin podnesen optužni prijedlog protiv dvije osobe zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nadležni sud u tom je slučaju donio oslobađajuću presudu.

POSTROJAVANJE HOS-A U SPLITU Opet vikali 'Za dom spremni' i istaknuli zastavu 'Jasenovac'

Nadležni prekršajni sud je tijekom veljače ove godine presudom osobe oslobodio od odgovornosti navodeći u obrazloženju presude kako se navedeni pozdrav koristio u vrijeme Domovinskog rata kao sastavni dio službenog grba HOS-a, kako se nalazio na odorama HOS-a, kako su osobe kritične prigode izvikivale pozdrav koji je sastavni dio njihovog grba i određen njihovim važećim statutom. Konačno, sud navodi kako je nedvojbeno utvrdio da osobe predmetne prigode nisu izgovaranjem navedenog pozdrava remetili javni red i mir."

Toliko iz policije, očigledno se ne namjeravaju baviti uzaludnim poslom. Što se tiče samog okupljanja, nije bilo prijavljeno. Ali...

"Javno okupljanje nije bilo prijavljeno policiji. Naime, sukladno članku 33. Zakona o javnom okupljanju ovakav događaj spada u druge oblike javnog okupljanja i nije ga potrebno prijaviti nadležnoj policijskoj upravi."

Možda vas zanima i ovo:
Message