Obavijesti

News

Komentari 134

Europski tužitelji: 'Istraga je povezana uz Geodetski fakultet' Istraga i kod Davora Trupkovića

Europski tužitelji: 'Istraga je povezana uz Geodetski fakultet' Istraga i kod Davora Trupkovića

Prema dostupnim podacima, nitko nije uhićen, nego istražitelji žele doći do podataka, prvenstveno e-mail korespondencije i mobilnih uređaja određenih ljudi...

OGLASILA SE I MINISTRICA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
13.43

Policija pretražuje ured i dom Davora Trupkovića, pretražili su i ured šefa financija Račića

24sata

Unatoč izjavama premijera Plenkovića da EPPO djeluje u Hrvatskoj zbog volje Vlade i novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića koji smatra da Hrvatskoj ne trebaju europski tužitelji, oni nastavljaju s radom i istraživanjem poslova Geodetskog fakulteta za koje smatraju da su sumnjivi.

Zbog 3D skeniranja zgrada nakon zagrebačkog potresa 2020. godine, trag ih je odveo u Ministarstvo kulture i medija gdje su u petak ujutro pretražili urede nekoliko visokorangiranih službenika. 24sata neslužbeno doznaje da su među njima i načelnik Sektora za financijske poslove, investicije, lokalni i područni (regionalni) razvoj Ministarstva, Krešimir Račić, te Davor Trupković, glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu. 

Više pročitajte OVDJE!

13.01

Oglasio se Plenković: 'Ovo nije ništa novo, samo lijep i sunčan dan...'

24sata

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvaranja 27. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "Viroexpo 2024" u Virovitici.

Dok je on bio na svečanosti u Virovitici, policija je upala u Ministarstvo kulture.

- Što se tiče te teme, to traje mjesecima. To nije prvi, ni zadnji put da policija izuzima dokumente iz nekog tijela. Mi smo među prvima podržali rad EPPO-a. Pratim inicijativu iz vremena dok sam bio europski zastupnik. To tijelo štiti financijske interese EU-a. Štiti zakonito trošenje novca - kazao je Plenković o upadu policije u ministarstvo. 

Više pročitajte OVDJE!

12:41

Ispitan Krešimir Račić, pretresli mu ured

24sata doznaju od izvora iz Ministarstva kulture i medija da je ispitan i načelnik Sektora za financijske poslove, investicije, lokalni i područni (regionalni) razvoj Ministarstva, Krešimir Račić.

Istražitelji su navodno pretražili i njegov ured, papirologiju te elektroniku. 

11.57

Kako je neslužbeno potvrđeno i za 24sata iz više izvora, policija pretresa i dom Davora Trupkovića, glavnog konzervatora za nepokretnu kulturnu baštinu u Ministarstvu te jednog od najbližih suradnika Obuljen Koržinek. 

Njega je, kako doznajemo iz izvora bliskih Obuljen Koržinek, ministrica nedavno zadužila da radi i u Dubrovniku gdje nedostaje konzervatora.

O Trupkoviću smo pisali još u prosincu kad se u cijelom slučaju spominjalo ime 'Davor'. 

Misteriozni Davor je tajna veza ministrice Obuljen Koržinek i ekipe s Geodetskog: Nisam taj!
 

Trupković je u ministarstvu od 2016. godine, bio je pomoćnik ministrice, a 2021. godine je imenovan ravnateljem Uprave za zaštitu kulturne baštine. Arhitekt je, iskusni konzervator i dolazi upravo iz Karlovca, gdje su profesori planirali s misterioznim Davorom 3D snimanje Zvijezde.

Trupkoviću smo osobno poslali pitanja, a nešto drugačija Ministarstvu kulture. Odgovor smo dobili zajedno, preko službe za odnose s javnošću. Ne povezuju njegovo razrješenje s projektom.

- Zahtjev za ostavkom iz osobnih razloga predao je u ljeto, 28. 7. 2021., a rješenje o razrješenju potpisano je 18. 2. 2022. godine, kad su se stekli uvjeti za imenovanje novog ravnatelja, nevezano uz raskid bilo kojeg ugovora - kažu iz Ministarstva kulture.

Kažu i da Trupković niti na jednoj razini Ministarstva kulture i medija nije nikad predložio osnivanje bilo kakvog Instituta, pa ni onoga s Geodetskim fakultetom i Geofocusom.

Pitali smo tada i Trupkovića je li on taj Davor koji bi bio uključen u plan snimanja Zvijezde i je li upoznat s Đapinom idejom Instituta?

- Pema njegovim navodima, nije bio uključen u osnivanje instituta ni s Geodetskim ni bilo kojim drugim fakultetom, a tvrdi da jednako tako ni s kim nije dogovarao snimanje karlovačke Zvijezde - odgovorili su iz ministarstva u Trupkovićevo ime.

Također, kažu da su odluku o raskidu ugovora s Fondom solidarnosti donijeli nakon provjere usklađenosti s nacionalnim i europskim pravilima.

11.55

VIDEO: Izjava ministrice Obuljen Koržinek

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu nakon najnovije akcije europskih tužitelja koji su jutros upali u Ministarstvo. 

- Dva dana nakon potresa smo angažirali javnu ustanovu, Geodetski fakultet, kako bismo obavili 3D snimanje kulturne baštine. Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao procesa, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili. Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu kulture sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će - kazala je.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 134