Obavijesti

News

Komentari 11

Poljska proziva Izrael: Premijer Netanyahu ih je uvrijedio?

Poljska proziva Izrael: Premijer Netanyahu ih je uvrijedio?
1

Izraelski dnevnik Haaretz prenio je citat premijera Netanyahua koji je kazao: "Poljaci su surađivali s nacistima i ne znam je li itko ikada osuđen za takvu izjavu"

VIDEO

Poljska je pozvala izraelsku veleposlanicu u petak tražeći objašnjenje o izjavi premijera Benjamina Nnetanyhaua koji je navodno optužio poljsku naciju za sudioništvo u holokaustu pa bi čak mogla otkazati sastanak Višegradske skupine planiran za utorak u Jeruzalemu. 

Glasnogovornik izraelskog premijera koji je bio u Varšavi na bliskoistočnoj konferenciji organiziranoj na poticaj Sjedinjenih Država tvrdi da je dnevni list The Jerusalem Post krivo prenio Netanyahuove riječi, ali je poslije objavio ispravljenu verziju.

No Poljska, koja je osjetljiva kada se propituje njezino ponašanje u doba holokausta, pozvala je izraelsku veleposlanicu Annu Azari i ustvrdila da dvojbe nisu razjašnjene.

Na tlu Poljske nacisti su imali brojne koncentracijske logore za istrebljenje Židova kojih je ubijeno šest milijuna u holokaustu i to je pitanje lani izazvalo izraelsko-poljski diplomatski spor. 

Mnogi Poljaci i danas odbijaju prihvatiti istraživanje koje pokazuje da su tisuće Poljaka sudjelovale u holokaustu, dok su istodobno tisuće riskirale vlastiti život da pomognu Židovima, te tvrde da Zapad nije odao Poljskoj priznanje za goleme žrtve koje je podnijela u vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Izraelski dnevnik Haaretz prenio je citat premijera Netanyahua koji je kazao: "Poljaci su surađivali s nacistima i ne znam je li itko ikada osuđen za takvu izjavu". 

List The Jerusalem Post je prenio Netanyahuovu izjavu tako da se činilo kao da je premijer sve Poljake optužio za sudioništvo, no list je to poslije ispravio.

Međutim, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek  želio bi "nedvosmislena objašnjenja".

Nešto ranije poljski predsjednik Andrzej Duda postavio je pitanje sudjelovanja na dvodnevnom summitu u Jeruzalemu koji bi u utorak trebao okupiti predstavnike četiriju država Višegradske skupine: Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Češku.

Ako je istina da je Netanyahu to izgovorio Izrael nije pravo mjesto za sastanak četiri srednjoeuropske zemlje, ocijenio je Duda.

Netanyahu želi iskoristiti Višegradsku skupinu kao protutežu zapadnoj Europskoj uniji koja kritizira izraelsku politiku prema Palestincima, posebice širenje židovskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"