Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

'Pomislio sam da bi mu dobro došla dva kupanja, a i šišanje'

Prije točno 60 godina Fidel Castro postao je neprikosnoveni i nedodirljivi vladar Kube. Revolucionar koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela najviše atentata. Umro je prije dvije i pol godine

Fidel Castro / Foto 1960
Foto: Profimedia
22 komentara

Fidel Castro položio je prisegu za kubanskog premijera na današnji dan prije 60 godina i tako započeo najduži mandat vladanja u svjetskoj povijesti, sve do 19. travnja 2011. godine. Tada je vlast predao svom pet godina mlađem bratu Raulu. Njegova vladavina je trajala koliko i vladavina devet američkih predsjednika: od Eisenhowera do Clintona. Fidel je ukupno vladao 52 godine i 62 dana.

210149143 | Autor: KEYSTONE Pictures USA Foto: KEYSTONE Pictures USA

Na vlast je došao nakon kubanske revolucije i svrgavanja s vlasti mrskog kubanskog diktatora Fulgencija Batiste. Tada tridesettrogodišnji Castro gerilske napade je izvodio iz kubanskog gorja Sierra Maestra, a prilikom pobjedonosnog ulaska u Havanu u siječnju 1959. godine kazao je "da ga moć ne zanima i da je neće uzeti".

FULGENCIO BATISTA Omraženi diktator i prijatelj mafije: Castro ga nije 'volio'...

Samo mjesec i pol dana kasnije postao je premijerom najvećeg otoka u Karibima na kojem trenutno živi 11 milijuna ljudi. Umro je u studenom 2016. u 91. godini života.

'Osmijeh mu je bio pitom, bez ičega teatralnoga'

Dugogodišnji novinar i urednik Goran Milić o svojim susretima s Castrom napisao je nekoliko rečenica na Facebooku nakon njegove smrti

- Bio sam na Kubi pet puta dok je bio u punoj snazi (1975., 1976., 1978., 1979. i 1983.). Jednom sam se i rukovao, u vrijeme Summita nesvrstanih 1979. godine. Izbliza nije kao na fotografijama ili na filmu. Činio se nižim, stisak ruke mu je mekan, gotovo mlohav, osmijeh pitom, bez ičega teatralnoga. Pomislio sam da bi mu dobro došla dva kupanja i jedno šišanje. Za govornicom je bio zmaj. Jedna lijepa Castrova osobina - nije se gizdao, 90 posto života proveo je u uniformi bez odličja, vozio se u džipu, a Mercedese koje je privremeno uvezao za Summit nesvrstanih ekspresno je vratio nakon konferencije - napisao je Milić i dodao kako nema fotografiju s Castrom. 

Nemoguće ga je bilo ubiti

CIA, a i brojni drugi pokušali su čak 638 puta likvidirati omraženog tiranina. No povijesni vođa kubanske revolucije je uvijek nekako izbjegao smrt. A pokušavali su na razne načine: eksplozivnim cigarama, TV kamerama iz kojih se trebao ispaliti ubojiti metak, otrovnim ronilačkim odjelima, pilulama, eksplozivom u njegovim cipelama, kontaminiranim darovima, puderom kako bi mu otpala brada što bi umanjilo njegovu popularnost...

Ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela najviše atentata.

Leonid Brezhnev and Fidel Castro | Autor: Profimedia Foto: Profimedia Castro sa Leonidom Breženjevim, dugogodišnjim vođom SSSR-a

A trebalo bi ga upisati u Guinnessovu knjigu rekorda i kao najčešće umrlu osobu. Castro je na te glasine o njegovoj smrti jednom prilikom izjavio kako su ga već toliko puta strani mediji proglasili mrtvim, da kad stvarno umre, nitko neće vjerovati da se to zapravo dogodilo.

Nedodirljivi vladar Kube održao je najduži govor u Ujedinjenim narodima ikad. Trajao je 4 sata i 29 minuta. Najduži govor uopće održao je na Kubi, a trajao je 7 sati i 10 minuta. 

'Koliko djece imate? Pa.. gotovo cijelo pleme'

Fidel Castro bio je po zanimanju odvjetnik. Na sveučilištu u Havani je kao 24-godišnjak doktorirao pravo i jedno vrijeme radio u svojem odvjetničkom uredu u Havani. 

Foto: Wikipedia

Castro je bio poznat i po svo izraženom libidu. Prema navodima njegovih biografa i bliskih suradnika, Castro je bio "hodajući afrodizijak za žene" koji je spavao sa čak oko 35.000 žena!? Prema nekim izvorima spavao najmanje s dvije žene dnevno tijekom više od 40 godina. S jednom za ručak a s jednom za večeru.
Povjesničari su sigurni da je Castro imao sedmero djece s tri žene. Ali zato glasinama o ljubavnicama i 'ostaloj' djeci nema kraja.

- Kad sam prije 15-ak godina počela rad na knjizi, pitala sam ga koliko ima djece, no njegov je odgovor bio prilično neodređen. Rekao je da ima gotovo cijelo pleme - kazala je svojedobno Ann Louise Bardach koja je 2009. objavila knjigu "Without Fidel", kroniku života Fidela i njegova brata Raoula.


 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message