Obavijesti

News

Komentari 199

Ponestalo vam je novih riječi? Nema brige, zna ih Kolinda...

Ponestalo vam je novih riječi? Nema brige, zna ih Kolinda...
1

MALA ŠKOLA STAROHRVATSKOG: Predsjednica koristi jezične termine kao što su "uspravnica" i "zamašnjak", a koje danas ne bilježe noviji rječnici

Rezime prve faze predsjedničkog mandata Kolinda Grabar Kitarović nazvala je “stodnevnički zapis”. U njemu je promovirala izraze poput “uspravnica” i “zamašnjak”.

Nakon što je u Jasenovcu svoj stav prema palim žrtvama opisala kao “bespridržajan”, predsjednica je nastavila u javnim nastupima i dokumentima upotrebljavati mnogo nerazumljivih riječi. Bez sumnje, predsjednicu iznimno zanima lingvistika, jer riječi koje koristi uglavnom ne bilježe suvremeniji rječnici. U stodnevničkom zapisu je tako napisala da “uspravnicu Jadran-Baltik vidi kao zamašnjak daljnjeg jačanja europskog projekta”.

Sažetak svojih sto dana Kolinda je medijima poslala u pet do ponoći, čime se zasigurno svrstala uz bok najvećim političkim noćobdijama - Ivi Josipoviću i Mati Graniću. Obojica rade do kasnih sati. Kolindino zanimanje za hrvatski jezik svakako je pohvalno. Već u autorskim tekstovima, poput njezina životopisa, daje se naslutiti kako se spretno služi stilskim figurama te zaboravljenim pučkim jezikom. Stoga nema druge do li s pravom Kolindu Grabar Kitarović imenovati korjenodubcem. Upravo taj termin Leksikografski zavod koristi za “jezikoslovca koji jako vodi računa o čistoći riječi”. Ako ovako nastavi, Kolinda nakon 300 dana mandata može izdati pravi čisti hrvatski rječnik.

Bespridržajno

Ne postoji u suvremenom rječniku, znači ‘bez zadrške’, ‘u potpunosti’

Uspravnica

Korijen joj je u glagolu ‘uspraviti’. svojevrstan je sinonim za riječ ‘okomica’

Stodnevnica

Tom je riječju sumirala prvih sto dana svojeg mandata

Zamašnjak

Teški kotač na vratilu stroja koji ujednačuje rad i svladava mrtve točke