Obavijesti

News

Komentari 382

Pontifikat službeno prestao: Sveta stolica je odsad prazna

Pontifikat službeno prestao: Sveta stolica je odsad prazna
25

Papa se u četvrtak obratio kardinalima te im je rekao kako mu je bila radost kročiti s njima u svjetlosti i prisutnosti Gospodina. Pontifikat mu je završio u 20 sati

VIDEO

Pontifikat pape Benedikta XVI. u četvrtak je u 20 sati službeno završio te on više nije poglavar Katoličke crkve. Točno u 20 sati zazvonila su zvona u papinoj rezidenciji u Castel Gandolfu te se Švicarska straža znakovito vratila u Vatikan. 

Benedikt XVI. više neće nositi papinsku odjeću, niti crvene cipele. Odjenut će običnu odjeću te će vratiti i svoj papinski prsten, kojeg će uništiti pred kardinalima.

U četvrtak popodne Benedikt XVI. je helikopterom iz Sikstinske kapele otputovao u Castel Gandolfo, gdje se posljednji put obratio javnosti kao Papa.

Dragi prijatelji, sretan sam što sam tu s vama. Hvala vam na prijateljstvu i na svemu

-  Dragi prijatelji, sretan sam što sam tu s vama. Hvala vam na prijateljstvu i na svemu. Od 20 sati večeras više neću biti poglavar Katoličke crkve. Od onda ću biti samo svećenik, koji je na posljednjem dijelu svog zemaljskog putovanja. Do kraja života ću raditi za dobrobit Crkve i čovječanstva. Hvala vam puno i laka vam noć, rekao je Benedikt XVI. 

Na trgu u Castel Gandolfu na jezeru Albano okupilo se oko 10.000 ljudi, koji su došli pozdraviti Papu. Njegov odlazak pratili su i vjernici s Trga sv. Petra u Vatikanu. 

Papa se u četvrtak obratio i kardinalima te im je rekao kako mu je bila radost kročiti s njima u svjetlosti i prisutnosti Gospodina.

Konklava počinje 11. ožujka?

Nagađa se kako će konklava početi u ponedjeljak, 11. ožujka. Informacija nije potvrđena, a natuknuo ju je glasnogovornik Vatikana. Zvona na Bazilici sv. Petra u Vatikanu ponovno će zazvoniti nakon što izaberu novog poglavara Crkve. U ponedjeljak će se u Rimu sastati 115 kardinala, koji će isplanirati odabir sljedećeg Pape. 

Obisano sve s papinog Twittera

Papa je prije polijetanja prema Castel Gandolfu objavio posljednju poruku na Twitteru

- Hvala vam na ljubavi i potpori. Nadam se da ćete uvijek osjećati zadovoljstvo koje dolazi od prihvaćanja Krista kao centra života - napisao je. Nakon posljednje poruke obisani su svi tweetovi s papinog profila na Twitteru te su promijenili njegovo korisničko ime u "Sede Vacante".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 382
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi