Obavijesti

News

Komentari 10

Poražavajući podaci: Gotovo 50% učenika u Hrvatskoj barem jednom je zapalilo cigaretu

Poražavajući podaci: Gotovo 50% učenika u Hrvatskoj barem jednom je zapalilo cigaretu
3

Sve više mladih puši e-cigarete, a Hrvatska je među tri zemlje EU u kojoj najviše mladih puši. Stoga će se kroz projekt 'Mission: Oxygen' pokušati ojačati zdrave navike i smanjiti pušenje kod učenika

VIDEO

Znate li da je gotovo 50% učenika i učenica u Hrvatskoj barem jednom zapalilo cigaretu, a i do 20% ih redovito puši? Podaci su to najnovijih svjetskih, ali i nacionalnih istraživanja provedenih i u hrvatskim školama. U srijedu je obilježen Nacionalni dan bez duhana, pa je u Zagrebu predstavljen projekt "Mission: Oxygen" kojemu je cilj promicanje formiranja zdravih navika kod djece i prevencija pušenja, s posebnim naglaskom na mlade od 10 do 14 godina. Upravo u toj dobi djeca započinju s prvim kontaktima s cigaretama, a do kraja srednje škole mnogi zapale barem jednom, istaknuli su govornici.

- Adolescencija je kritično razdoblje jer se prema istraživanjima naš mozak razvija do 20. godine i ne može sa sigurnošću procijeniti je li nešto dobro ili loše. Zbog toga veliki dio mladih počinje s nekim nezdravim navikama, poput pušenja - rekao je Dejan Lakovski, direktor AstraZenece u Hrvatskoj. 

Zagreb: Predstavljanje projekta Mission: Oxygen i prezentacija "Prevencija ovisnosti kod adolescenata"

To je problem na kojem rade stručnjaci okupljeni na projektu "Mission: Oxygen" kojeg provodi europska organizacija Propulsion, uz podršku kompanije AstraZenece, kroz globalni program prevencije bolesti Young Health Programme. Projekt je vrijedan gotovo milijun eura, a trajat će do 2025. godine. Počiva na tri stupa: radu sa stručnom zajednicom, digitalnoj kampanji koja će projekt približiti mladima te na samom radu s mladima preko škola. 

- Cilj je raditi s ljudima kojima djeca najviše vjeruju, a to su između ostalih i influenceri. Istraživanja pokazuju da 80% djece u dobi od 10 do 14 godina imaju potpuno povjerenje u influencere. Uz to ćemo djeci ponuditi alternativu za kvalitetno provođenje slobodnog vremena - istaknula je Vildana Saračević, voditeljica projekta.

Uz nove generacije dolaze i novi trendovi, o čemu se raspravljalo i na prigodno tribini HZJZ. Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer upozorila je na porast upotrebe e-cigarete među mladom populacijom. Po zadnjoj anketi, 13% učenika u dobi od 16 godina reklo je da je konzumiralo te cigarete u zadnjih 30 dana. Dodala je kako je poražavajući podatak i to što je Hrvatska i dalje među prve tri zemlje u EU što se tiče pušenja mladih do 18 godina. Naši mladi i sve ranije počinju pušiti, a "obične" cigarete puši 17 do 20% mladih. Nešto češće puše dječaci nego djevojčice, kaže Mayer.

Zagreb: Predstavljanje projekta Mission: Oxygen i prezentacija "Prevencija ovisnosti kod adolescenata"

Uz predstavljanje projekta "Mission:Oxygen" održan je i okrugli stol "Što možemo kroz neformalno obrazovanje" na kojem su sudionici razgovarali o ovisnostima kod mladih i utjecaju okoline. Složili su se da nema univerzalnog rješenja problema pušenja, ali je važno u cijeli proces borbe protiv ovisnosti uključiti mlade. 

- Nama je moto "ništa za mlade bez mladih". Sve poruke koje komuniciramo prema mladima rade mladi. Oni najbolje razumiju svoje vršnjake. Samim time jačamo nove generacije, jačamo buduće donositelje odluka - naglasila je Iva Jovović, direktorica udruge Let.

Kroz iduće tri godine projektom se želi razvojem zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti približiti mladima te podignuti razinu svijesti o pušenju kao štetnom, a ne "cool" trendu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa