Obavijesti

News

Komentari 1

Poruke svjedoče raskolu dilera: 'Grobar zna gdje je grob... rat nije uzaludan, sve ćemo kupiti'

Poruke svjedoče raskolu dilera: 'Grobar zna gdje je grob... rat nije uzaludan, sve ćemo kupiti'
8

Aleksandra Pendeva i još sedam optuženih Uskok tereti za krijumčarenje najmanje 145 kg kokaina iz Južne Amerike. Misleći da ga partneri zakidaju Pendev je organizirao krađu pošiljke od 250 kg

VIDEO

Netko je pravio trubice od par novčanica... šmrkali su valjda, piše Ljubica L. (57) prilikom brojanja novca Aleksandru Pendevu (58) nakon preuzimanja 108.000 kuna i 600 eura, koji su ostavljeni na recepciji hotela u Solinu na ime Maja. Iz poruka Uskok zaključuje da su njih dvoje u bliskom odnosu te da Ljubica zna da se Aleksandar skriva te ga obavještava o svemu.

Uskokovom optužnicom uz Pendeva obuhvaćeno je još sedam ljudi koje Uskok tereti da su od ljeta 2021. pa do 2. studenog 2022. iz Dominikanske Republike, Kolumbije i Ekvadora preko Belgije krijumčarili kokain do Luke Rijeka u Hrvatskoj. 

Pendev je poduzetnik iz Sjeverne Makedonije, koji ima i državljanstvo Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva, a kojeg Uskok sumnjiči da je, smatrajući se financijski zakinutim od partnera, u svibnju 2022. organizirao otuđenje pošiljke kokaina od oko 250 kilograma iz skladišta u Lučkom. Skladište je u podnajmu imala tvrtka Ljerke K. (53), polusestre po majci Ljubice L., koja je u bijegu i za koju Uskok traži da joj se sudi u odsutnosti. Upravo je njih dvije Pendev angažirao za daljnje skladištenje i čuvanje kokaina po koji bi odlazio osobno ili sa nevjenčanom suprugom, slikaricom iz Sjeverne Makedonije Vaskom D. (48). 

Velika akcija policije: Na dvije lokacije kod Zagreba pronašli su preko 100 kilograma kokaina
Velika akcija policije: Na dvije lokacije kod Zagreba pronašli su preko 100 kilograma kokaina

Ljubica se u razgovorima Pendevu žali na "sestru", za koju smatra da ju je izdala iako ju je ona uključila u posao, kao i da su je "htjeli čopiti" jer su mislili da mu je bitna i da će odreagirati. Riječ je o događaju iz lipnja 2022. koji je policiji inicijalno prijavljen kao razbojstvo. Naime, Pendev je Ljubici i Ljerki naložio da 4 kilograma kokaina 13. lipnja 2022. Audijem A3 odvezu do trgovačkog centra na Škorpikovoj te ih tamo predaju kontaktu koji će ih čekati. +

No umjesto toga Ljubicu i Ljerku dočekao je Matej Žaja, Pendevov partner, i više nepoznatih muškaraca koji su od njih pokušali izvući tko je "maznuo" drogu i gdje je ona skrivena. Prepriječili su im put Golf 7, izvukli ih iz vozila, a nakon što su one uspjele pobjeći uzeli su njihovo vozilo zajedno sa drogom.

- Rat nije bio uzaludan, sve ćemo kupit…, a mogli bi se počastiti i Maldivima, nagrada je bila neminovna - piše Ljubica partneru Dejanu B., bivšem policajcu MUP-a Srbije koji je u pritvoru zbog droge, nakon prepada na Škorpikovoj. Šalje mu i fotografije automobila iznutra govoreći da su ga cijelog pošpricali i sakrili otiske. Govori mu i da je sve prijavila policiji te mu šalje link na tekst Jutarnjeg lista. 

- Ono je sve kako treba, malo je hleba bilo na tom slavlju gde je on bio - piše Ljubica Dejanu nakon uhićenja Pendeva aludirajući da policija nije pronašla svu drogu. 

Opisuje kako je Pendev "pao", jer ju nije slušao što i kako treba raditi, već je doveo onu "bahatu ženu" koja ga je "vodala i savjetovala", za koju je napomenula da je također uhićena. Dejan ju potom pita "što sad", a Ljubica odgovara da je najvažnije da joj je "bašta nikla, salata je super" te da čeka "uputu za lovu". 

- Važno je da ti je ostala košarica puna…da med nije cijeđen - piše Dejan.

- Sitno je iscurilo - odgovara Ljubica, što istražiteljima pokazuje da zna da je pronađen samo mali dio droge, no iz kasnijih poruka vidjet će se da ne zna gdje je ona skrivena.

- Pitala sam koliko ide šećera u te košnice, pčelari mi rekli 4 kg. J*g ja kupila toliko i sve ispalo i prosulo se - iz ove Ljubičine poruke može se zaključiti da je u vozilu koje im je otuđeno na Škorpikovoj bilo 4 kilograma kokaina.

- Njiva je još pod katastrom, med je pod osmatračnicom - piše Ljubica Dejanu da se droga nadzire. 

- Bili tamo, dva puta bila i Mia i nije našla da jede - pojašnjava da je policija bila na adresi Gornja Kupčina, i to dvaput, no nisu našli drogu.

- Ne znam gdje je grob. To zna samo grobar - piše misleći na zakopanu drogu, čiju lokaciju ne zna. Zatim komentira medijske natpise kako je narko banda otela i isprebijala osobu za koju smatraju da je odgovorna za krađu droge.

- Mediji prenapuhuju. Samo su ga istukli, ne oteli - piše misleći na Pendeva.

- Majmun servirao kao na tacni - ljutito piše Ljubica Ljerki te je upozorava kako se ovo neće završiti bez sile. 

- Od njegovog dijela će to biti plaćeno ili će Aleks imati sa mnom problem - nastavlja Ljubica.

Pita Ljerku zna li ona kako se zove "ovaj iz Ri", misleći na Mateja Žaju, jer mu želi reći da probleme koje ima riješi s onim tko ga je zeznuo.

Inače, papirić s imenom Mateja Žaje i njegovim osobnim podacima pronađen je kod jedne Pendevove suradnice prilikom uhićenja. navodno joj je papirić ostavio kako bi ga mogla dati policiji u slučaju da se  njemu nešto dogodi. 

Glavna veza za drogu s Južnom Amerikom bio je, smatraju istražitelji, Matej Žaja, koji je povezao Aleksandra Pendeva, Gorana B., koji je bio veza za Luku Rijeka, te još nepoznatih ljudi, a Pendev je potom za poslove skladištenja, prijevoza i čuvanja angažirao Vasku D., Davora V., Kristinu M., Ljubicu L. i Ljerku K. Smatraju da je skupina prokrijumčarila nekoliko stotina kilograma, od čega je preprodala najmanje 145 kilograma pa obzirom je trenutna cijena kilograma kokaina najmanje 30.000 eura znači da su zaradili najmanje 4.350.000,00 eura. Od toga je policija ukupno pronašla i zaplijenila 105 kilograma kokaina.

Pronašli su i određene novčane iznose i to kod Pendeva oko 5100 kuna i 145.550 eura, kod Vaske 3000 eura, kod Kristine 41.350 eura, te kod Mateja Žaje 950 eura. 

Drogu su prevozili u pošiljkama kamena, među sušenom goveđom kožom te među voćem. Uvoz su obavljali preko više tvrtki koje je kontrolirao Pendev, a kako ne bi bilo problema te kako ne bi pobudili sumnju obično bi prvo organizirali "probnu" pošiljku bez droge, dok bi potom u sljedećoj pošiljci bila skrivena droga, bilo među robom koja se uvozi, bilo u konstrukciji samog kontejnera.

Kako je u svibnju 2022. došlo do raskola u grupi, posljednju pošiljku kokaina skrivenu među bananama koja je išla preko Luke Antwerpen u Kraljevini Belgiji nije preuzeo Pendev već naknadno netko drugi.

Pendev, Žaja i većina optuženih branila se šutnjom te nije iznosila obranu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza