Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
173 komentara

Posao dala prijatelju? Žalac: 'Sve je u skladu sa zakonom'

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac je komentirala teze da je posao dala bez natječaja svom prijatelju koji je sjedio i na sastancima

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
173 komentara

Poništenje odluke kojom je posao vrijedan oko deset milijuna kuna bez otvorenog postupka javne nabave ministrica Gabrijela Žalac dodijelila splitskoj zajednici ponuditelja, odnosno tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt, a čiji je direktor i član Uprave Mladen Šimunac, njezin dugogodišnji poznanik komentirala je u Saboru sama ministrica. Na teze da je posao dala bez natječaja svom prijatelju koji je sjedio i na sastancima ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je poručila:  

- Odbacila bih sve insinuacije koje su se pojavile u medijima vezano za pregovarački postupak javne nabave koji je po zakonu proveden sasvim korektno. Kolega koji je u mom ministarstvu na dva ugovora, logično dolazi na sastanke koji su vezani za ugovor. To je sve što ja imam za reći - izjavila je.

Na pitanje jeli ugovor bio u skladu sa zakonom o javnoj nabavi, ustvrdila je da je cijeli postupak bio u skladu sa zakonom te da je on odrađen nakon analize tržišta. Na pitanje zašto je onda postupak poništen ministrica Žalac je uzvratila:

- Mi ćemo se žaliti Visokom Upravnom sudu, a kada budemo znali što se događa onda ćemo ako to ne prođe otvoriti otvoreni postupak i ponovno ispočetka - rekla je Žalac.

Potvrdila je da od ranije poznaje Šimunca.

- Poznajemo se dugi niz godina kao i većinu konzultantskih firmi s kojima sam dugi niz godina radila. Ne vidim tu ništa sporno. Ponavljam dakle to su stvari koje su normalne, preko sto ugovora ima u ministarstvu trenutno potpisanih, gospodin ima trenutno dva aktivna. Na njima intenzivno radnje njegovi djelatnici i on sam - zaključila je Žalac. 

Jovanović: Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere

 Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere, rekao je u srijedu u Saboru Željko Jovanović u ime Kluba SDP-a osvrnuvši se na poništenu odluku ministrice Gabrijele Žalac o dodjeli posla vrijednog 10 milijuna tvrtkama svojega poznanika, na što je HDZ-ova zastupnica Branka Juričev-Martinčev poručila da je fascinatno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je prema pisanju medija bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića, Razvojna platforma i Mikro projekt. Na to se žalila jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, KING ICT, a njihova žalba je uvažena te je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica je međutim opovrgnula da je bilo nezakonitosti u pregovaračkom postupku javne nabave i najavila žalbu Visokom upravnom sudu.

Jovanović je nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba SDP-a ustvrdio da je navedenog poznanika Žalac pozivala na kolegije ministarstva i zajedno s njime dogovarala uvjete pod kojim će se raspisati natječaj. "Mislite li da je to normalno", upitao je.

Pita se također je li Žalac sposobna voditi ministarstvo gdje se svaka kuna gleda pod povećalom Europske komisije. 

"Imamo na djelu primjer pogodovanja prijateljima i ortacima i još jedan dokaz ortačkih udruženih poduhvata koji će izgleda obilježiti ovu vladu na odlasku", kazao je Jovanović.

Branka Juričev-Martinčev (Klub HDZ) kazala je da je fascinatno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi. Ističe da Zakon o javnoj nabavi propisuje pregovaračko ugovaranje kada se radi o intelektualnom vlasništvu.

Pojasnila je da je u konkretnom slučaju Državna komisija za kontrolu javne nabave usvojila žalbu tvrtke King ICT te donijela rješenje o poništenju pregovaračkog postupka. "Nemojmo javnosti prikazivati to da sve ono što je pregovarački postupak da je sve kriminalno djelo i korumpirano", kazala je.

Tomislav Panenić (Klub Mosta) ustvrdio je da u ministarstvo zaduženo za kontrolu javne nabave u okviru EU projketa ne bi trebalo nositi sumnju u pogodovanje.

Ivan Pernar (Živi zid) i Goran Beus Richembergh (GLAS ) upozorili su pak nakon stanki koje su zatražili u ime klubova na potrebu što hitnijeg saniranje drvenog Kučkog mosta kraj Velike Gorice zbog njegoive važnost za prometnu povezanost lokalnog stanovništva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message