News

Komentari 423

Pošarao Tuđmana: Iza rešetaka je ok, dali su mi kruha i paštete

Pošarao Tuđmana: Iza rešetaka je ok, dali su mi kruha i paštete

OŠTETIO SPOMENIK: Filip Drača (24), kojeg sumnjiče da je srpom i čekićem nagrdio kip Franje Tuđmana, noć je proveo u policiji nakon čega je pušten

Zaista je točno da se iza rešetaka bolje jede nego na slobodi. Policajci su mi za doručak dali paštete i kruha, ali barem sam jeo doručak, napisao je na društvenoj mreži Filip Drača (24) nakon provedene noći u tzv. policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Draču je zagrebačka policija uhitila pod sumnjom da je 5. siječnja ove godine na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu crnim sprejem nacrtao komunistički simbol srp i čekić. Sumnjiče ga za kazneno djelo oštećenje tuđe stvari. Kazneni zakon kaže da će se onaj “tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar” kazniti kaznom zatvora do dvije godine te da ista kazna prijeti onome tko “crtežima ili natpisima neovlašteno mijenja izgled zidova, motornih vozila ili drugih površina.”

Nakon završetka kriminalističke obrade Draču su policajci zadržali preko noći kako bi ga ujutro vodili na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Jesu li za njega zatražili određivanje istražnog zatvora pa je istražni sudac odbio prijedlog ili ga nisu ni tražili, jučer nismo uspjeli doznati.

U svakom slučaju mladić je već u petak bio na slobodi. Iako ga se povezivalo s Radničkom frontom, od stranke smo doznali da Filip nikad nije bio njihov redovan član.

- On je kao vanjski simpatizer sudjelovao u nekim našim akcijama. Za šaranje nismo znali ali ga podržavamo apsolutno i moralno i konkretno u ovom nezapamćenom primjeru hajke i javnog linča. Licemjerje ovog slučaja u zemlji s desecima tisuća proustaških grafita posvuda, i tisućama antifašističkih, NOB-ovskih spomenika brutalno devastiranih, nekažnjeno tijekom 90-ih se teško može opisati riječima. Razvlačenje njegova lica, zatim imena i na kraju Facebook profila ne samo što je potpuno nezapamćeno i neozbiljno za jedan akt grafitiranja, nego i potencijalno ugrožava njegovu sigurnost - kazali su iz Radničke fronte. Je li uobičajeno da osumnjičene za pisanje grafita prepraćuju istražnom sucu pitali smo zagrebačkog odvjetnika Branka Šerića.

- Ne, nije uobičajeno. Riječ je o oštećenju tuđe stvari. Imamo toliko postupaka za zapaljenje automobila pa nije bilo preprata. Ne želim kritizirati niti branim ijednu političku opciju, ali meni osobno se ne sviđa selektivna primjena zakona. Smatram da za svako ispisivanje grafita, bez obzira čija obilježja ispisivali, treba jednako postupati. Pravda mora biti slijepa upravo zato da se prema svakome isto postupa. Usuđujem se to reći jer smatram da nitko nije veći domoljub od mene - kazao je Šerić. Zapitao se što je bilo s onima koji su dvaput u mjesec dana išarali slovo “U” na bisti Ive Lole Ribara u Zagrebu i je li za to itko uhićen.

Najčitaniji članci