Obavijesti

News

Komentari 172

Posavac Krivec: Zakon treba modernizirati, a pobačaj treba biti mogućnost izbora za svakog

Posavac Krivec: Zakon treba modernizirati, a pobačaj treba biti mogućnost izbora za svakog

Pobačaj nije ni ne treba biti rješenje za žene, pobačaj mora biti i ostati izbor u Hrvatskoj. Nužno je staviti naglasak na edukaciju, mišljenja je Ivana Posavac Krivec iz SDP-a

VIDEO

Kakva god bila odluka Ustavnog suda, treba je poštivati. Nasilje na ulicama nikad ne završi dobro i teško mi je gledati ove prizore da obični Poljaci moraju fizički štititi crkve i druge objekte. Što se tiče eugeničkog pobačaja, ova odluka se odnosi na eugenički pobačaj gdje je otkriveno da nerođeno dijete ima neku bolest, do sada je bilo opravdanje da se oduzme život tom djetetu, rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u Točki na tjedan, N1 televizije

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Poljska prosvjedi 01:29

Povodom aktualnih događaja u Poljskoj u kojoj je gotovo potpuno zabranjuje pobačaj, Bartulica i Ivana Posavac Krivec iz SDP-a progovorili su o toj temi. 

- Nisu svi savršeno zdravi. Vidimo u ovim okolnostima koliko napora ulaže država da bi zaštitila živote građana i trebamo biti dosljedni i primijeniti slična načela na nerođenu djecu. Otkad se bavim ovim pitanjem, još nisam čuo dobar, uvjerljiv razlog zašto se smije oduzeti život nedužnoj osobi. Nitko nema pravo, po meni, odlučivati tko će živjeti, a tko ne. Ja sam za zaštitu svake ljudske osobe, bez iznimke. Svako nerođeno dijete ima pravo na život - poručio je Bartulica, a Posavac Krivec zagovara potpuno različite opcije. 

- Moja opcija je pro-choice, dakle mogućnost izbora. Ono što se događa u Poljskoj može se dogoditi i u nekim drugim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Riječ o zemlji koja je i do sada imala najrestriktivniji zakon o pobačaju gdje pobačaj ženama u Poljskoj ni na koji način nije mogao biti izbor. Ustavni sud je izrijekom rekao da u Hrvatskoj ne može doći do potpune zabrane pobačaja. U Poljskoj pobačaj nije zabranjen, ali je toliko restriktivno reguliran da je gotovo nemoguć za izvršavanje - istaknula je. 

Deseci tisuća Poljaka prkosili virusu tražeći pravo na pobačaj: 'Spremni smo boriti se do kraja'
Deseci tisuća Poljaka prkosili virusu tražeći pravo na pobačaj:  'Spremni smo boriti se do kraja'

Pobačaj u Hrvatskoj 

Posavac Krivec tvrdi kako imamo velik broj klinika u kojima su liječnici prizivatelji savjesti i dolaskom u tu klinku pobačaj nije moguće izvršiti, već vas upućuju na neke druge lokacije i trenutke.

- On je geografski nedostupan, što znači da Slavonija gotovo uopće ne izvršava tu uslugu, on je velikoj mjeri u drugom gradu po veličini - Splitu, nedostupan. Imamo klinike u Zagrebu gdje su liječnici gotovo potpuno pod prizivom savjesti i imamo cijenu koja onemogućava mnogim ženama da ga izvedu. Niz je drugih razloga zašto je za žene puno jednostavnije rješenje klinika u Brežicama, nažalost - izjavila je te dodala kako SDP ponovno šalje zakon o prekidu trudnoće u proceduru. 

Posavac Krivec smatra kako zakon treba modernizirati i uskladiti s novim postignućima u medicini i znanosti. 

Poljske crkve postale bojišnica u borbi žena za pravo na pobačaj
Poljske crkve postale bojišnica u borbi žena za pravo na pobačaj

- Pobačaj nije ni ne treba biti rješenje za žene, pobačaj mora biti i ostati izbor u Hrvatskoj. Nužno je staviti naglasak na edukaciju i kontracepciju - rekla je te dodala da je sa ženama potrebno razgovarati o tome da se spriječi neželjena trudnoća.

Priziv savjesti 

Bartulica se osvrnuo i na priziv savjesti te objasnio kako nije slučajno da velik broj liječnika ne želi sudjelovati u tome. 

- Ti liječnici žele sudjelovati u liječenju ljudi, a ne da oduzimaju nekome život i ne iznenađuje me to da mnogi ne žele sudjelovati. Nije slučajno da ljevica i sve ove udruge koriste sintagmu prekid trudnoće jer kada bi se govorilo točno što se događa djetetu u tom trenutku i opisivalo kao što jest - oduzimanje života, onda bi ljudima bilo puno nezgodnije opravdavati takvo nešto - istaknuo je Bartulica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca