Obavijesti

News

Komentari 3

Posebni predstavnik EU pozvao Mostarce da izađu na lokalne izbore prvi put nakon 12 godina

Posebni predstavnik EU pozvao Mostarce da izađu na lokalne izbore prvi put nakon 12 godina

Posebni predstavnik Europske unije u BiH, voditelj Delegacije EU u Sarajevu Johann Sattler pozvao je u petak Mostarce da izađu na lokalne izbore koji se u tome gradu prvi put održavaju nakon 12 godina

 Nemojte podcjenjivati moć svog glasa. Izađite na izbore i glasujte. Ovo je prigoda za novi početak - rekao je Johann Sattler, posebni predstavnik Europske unije u BiH. 

Po njegovim riječima, nakon punih dvanaest godina Mostarci konačno imaju prigodu glasovati kako bi odlučili tko će ih predstavljati u vlasti.

 - Imamo priliku okrenuti novu stranicu, otvoriti novo poglavlje kako bi se u cijelosti iskoristili potencijali koji su dostupni, da imamo Gradsku upravu koja je profesionalna, koja će raditi na cijelom nizu pitanja, uključujući pitanja kao što su okoliš, tretman otpadnih voda i brojna druga pitanja - rekao je austrijski diplomat.

Upitan o pismu koje je tijekom dana nizu međunarodnih dužnosnika uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u kojemu je zatražio da se svi glasovi na izborima, bilo da se radi o onima pristiglim poštom ili pak prikupljenim putem mobilnih timova, broje u Mostaru kako bi se smanjile mogućnosti zloporaba, Sattler je rekao kako pozdravlja transparentnost izbornog procesa.

 - Domaće institucije su te koje će u konačnici donijeti odluku, ali ponavljam, pozdravljam svaki napor koji ide u cilju poboljšanja i jačanja transparentnosti - rekao je Sattler.

Izbori u Mostaru održavaju se poslije 12 godina nakon što su ljetos izmijenjene odredbe Izbornog zakona o načinu biranja vijećnika za Gradsko vijeće Mostara koje je ranije poništio Ustavni sud BiH.

Predsjednik Visokog suda u BiH dao ostavku zbog namještanja sudaca i petljanja u sporove
Predsjednik Visokog suda u BiH dao ostavku zbog namještanja sudaca i petljanja u sporove

Na upit o najavi podnošenja ostavke predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije, posebni predstavnik Sattler je rekao kako je takva odluka dobrodošla.

 - Nama ovakvih pozitivnih poteza svakako treba još više, uključujući poteze na kojima mi već duže vremena inzistiramo, a tiču se zakonodavnih izmjena - rekao je Sattler dodajući kako je najvažnije izmijeniti zakon o VSTV-u kako bi se omogućila provjere sudaca i tužitelja te članova VSTV-a, tijela koje nadzire njihov rad.