Obavijesti

News

Komentari 10

Posebni uvjeti za kip: Čuvat će Apoksiomena poput Mona Lise

Posebni uvjeti za kip: Čuvat će Apoksiomena poput Mona Lise
5

RARITET: Apoksiomena će izložiti na Lošinju u posebnoj kapsuli dijamantong oblika u kojoj će temperatura i vlažnost biti stalno jednaki kako kip ne bi propadao

VIDEO

Palača Kvarner u Malom Lošinju preuređuje se posebno za brončani kip Apoksiomena star 2000 godina. Moderni muzej bit će prvi takav u Europi. Kip neće biti iza stakla već u posebnoj prostoriji.

Apoksiomen će se čuvati u posebnoj kapsuli dijamantnog oblika, u kojoj će temperatura i vlažnost biti stalno jednaki kako kip ne bi propadao. Uvjeti će biti isti bez obzira na ljude u dvorani. Posjetitelji će obilaziti kapsulu po platformi kako bi kip vidjeli iz svih perspektiva.

Kraj radova predviđen je za 15 mjeseci. Tad bi se kip trebao vratiti tamo gdje ga je prije 16 godina pronašao belgijski turist. Bio je zaglavljen između stijena na dubini od 45 metara kraj Velih Orjula, otoka blizu Lošinja. Iz mora su ga vadili tri godine. Sad će ga čuvati kao Mona Lisa i druge umjetnine najveće vrijednosti.

- Od stare palače ostat će samo zidovi, a sve prostorije u kojima će boraviti kip bit će od čelične konstrukcije koja će se umetnuti u zidove - rekla je Ana Kučić, dogradonačelnica Malog Lošinja.

Muzej će imati pogled na more sa svake razine. U obilazak po komorama će ići skupine od najviše 20 ljudi istodobno.

Prva komora će biti od metala i izolirana od buke, a dočarat će dubinu na kojoj je kip pronađen. Dalje se prolazi u svijetlu sobu, koja simbolizira izlazak iz mora. Tek tad se stiže do kapsule u kojoj je kip.

- Visok je 192 cm i odliven od 308 kila bronce - rekla je Zrinka Ettinger Starčić v. d. ravnateljice lošinjskog muzeja.

Kip će prije Lošinja biti izložen u Louvreu, a već ima i drugih upita. Još se ne zna hoće li putovati.

U svijetu su još samo dva jednakovrijedna brončana kipa

Replika hrvatskog Apoksiomena visoka 8 metara bila je u siječnju izložena u Puli. U svijetu su pronađena još samo dva jednakovrijedna brončana kipa. Apoksiomen iz Efeza 1892. danas je izložen u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti, a glava iz Venecije izložena je u Fort Worthu u Teksasu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe