Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poskok se skrio među grane masline: Ugrizao ženu za prst

Tijekom branja maslina, kod predjela Selce u Bogomolju, za prst desne ruke ženu (66) ugrizao je poskok koji se skrivao na jednoj od grana. Liječnici u Splitu spasili su joj život

Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
13 komentara

Berači koji su bili sa ženom odmah su pozvali Hitnu pomoć. Prevezena je sanitetskim vozilom na hvarski heliodrom, a zatim u splitsku bolnicu. U KBC-ovoj Klinici za infektologiju sve je bilo spremno jer je zaprimljena dojavu da dolazi pacijentica s ugrizom otrovnice, piše slobodnadalmacija.hr

Hvaranku je, naime, za vrijeme branja maslina ugrizao poskok koji se skrivao u krošnji. Na mjestu ugriza stvorio se otok i krvni podljev koji se proširio na cijelu ruku i dio trupa, pa je odmah zadržana u bolnici.

'Na mjestu ugriza mjehur ispunjen krvlju'

Pacijentica je primila antiviperinski serum i ostalu potrebnu terapiju. Pet dana nakon ugriza, zdravstveno stanje pacijentice je stabilno, otok je znatno smanjen, ali je još uvijek vidljiv krvni podljev. Možda će trebati i intervencija kolega kirurga, ali o tome ćemo odlučiti naknadno. Na mjestu ugriza vidi se mjehur ispunjen krvlju, no on se ponekad javlja nakon ugriza zmije otrovnice – rekao je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize zmija.

F.Brala/Pixsell HTJELA UBRATI SMOKVU Ženu je u zaleđu Zadra ugrizao poskok, bila u kritičnom stanju

On kaže da poskoci inače ne borave na stablima ali se u ovo doba godine ipak znaju penjati po granama.

- Budući da je ljeti puno vruće, nije svojstveno da tijekom ljeta ta vrsta zmije bude na stablu. No, iako je još uvijek vrlo toplo, temperature su ipak niže od ljetnih, pa se poskok penje na stablo, kako bi mu bilo toplije, a ponekad lovi i ptice – objašnjava Lukšić te dodaje kako je ove godine zabilježeno je 'samo' pet ugriza poskoka, što je najmanja brojka u posljednjih 30 godina. 
- U pravilu imamo desetak ugriza godišnje - ističe.

Možda vas zanima i ovo:
Message