News

Komentari 1

Rekordne cijene plina u Europi

Rekordne cijene plina u Europi

Poskupljenje stručnjaci povezuju s time što ruski Gazprom jučer ponovno nije rezervirao kapacitete za današnji tranzit prirodnog plina kroz Poljsku plinovodom Jamal-Europa

Cijena plina tijekom današnjeg trgovanja na londonskoj burzi ICE premašila je 1900 dolara za tisuću prostornih metara, po prvi put od početka listopada.

Cijena siječanjskog terminskog ugovora na čvorištu TTF u Nizozemskoj porasla je na 1907 dolara za tisuću prostornih metara odnosno 163,19 eura po megavatsatu, na temelju trenutnog tečaja euro/dolar.

Poskupljenje stručnjaci povezuju s time što ruski Gazprom jučer ponovno nije rezervirao kapacitete za današnji tranzit prirodnog plina kroz Poljsku plinovodom Jamal-Europa. Zbog toga je jutros fizički tok plina kroz taj plinovod išao u obrnutom smjeru - iz Njemačke prema Poljskoj.

Gazprom nije rezervirao ni dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu u siječnju, a rezervirao je i tek 21,6 posto predloženog kapaciteta za provoz kroz Poljsku plinovodom Jamal-Europa.

Najčitaniji članci