Obavijesti

Tech

Komentari 141

Poslala fotografije Hrvatske iz svemira: 'Obala je prekrasna'

Poslala fotografije Hrvatske iz svemira: 'Obala je prekrasna'
10

Uoči javljanja uživo i predavanja na stranicama američke ambasade, astronautkinja Marsha Ivins poslala je fotografije hrvatskih gradova snimljene u svemiru

VIDEO

Vidjeti svijet iz svemira je jedinstvena privilegija, a ja sam imala tu sreću. Hrvatska je jako uočljiva iz svemira, ne samo zato jer se nalazi pokraj Italije koja je prepoznatljiva po obliku, nego i zato što je vaša obala prelijepa. Oduvijek slušam o hrvatskoj obali te sam oduševljena što su me svojedobno pozvali u posjet.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski gradovi iz svemira

Pokretanje videa...

Hrvatski gradovi iz svemira 01:26

Rekla nam je to američka astronautkinja Marsha Ivins (69) koja je, uoči svog virtualnog predavanja na društvenim mrežama američke ambasade u četvrtak, poslala nevjerojatne fotografije Hrvatske i naših gradova iz svemira. Ivins je ranije u nekoliko navrata posjetila Hrvatsku.

PRATITE UŽIVO:

Ivins, koja je provela više od 1300 sati u svemiru i bila na ukupno pet misija, ekskluzivno je podijelila svoje dojmove za 24sata. 

- SAD su 1961., kad sam imala 10 godina, poslale našeg prvog astronauta u svemir. Sljedećih 9 godina kroz programe Mercury, Gemini i Apollo, sve  do slijetanja na Mjesec, svaka misija se prikazivala na crno-bijelim televizorima. Mene je fascinirala cijela ideja odlaska u svemir. Iako su u to vrijeme svi astronauti bili muškarci i vojni piloti, zaključila sam da će se to promijeniti kad završim fakultet - rekla nam je Ivins i nastavila: 

- Proučavala sam kakvo su obrazovanje imali ti astronauti, mnogi su bili inženjeri. Kad je došlo vrijeme da odaberem područje studija, odlučila sam se za zrakoplovno inženjerstvo. Nakon diplome, prijavila sam se u NASA-u kao inženjer te sam se zaposlila 1974. Godine 1984., kad je NASA počela birati astronaute za program Shuttle, prijavila i bila izabrana nakon 6 godina i tri prijave - rekla je Ivins. 

Astronautkinja nam je opisala i kakav je osjećaj putovati svemirom te je li ju bilo strah. 

- Astronauti se nužno ne plaše  i čini mi se da je to zastrašujuće. Umjesto toga, razumijemo opasnosti misije. Puno smo vremena potrošili na treninge i pripreme za stvari koje bi mogle poći po zlu, nad kojima imamo određenu kontrolu. Upoznajemo svoje vozilo, svoju opremu i cijeli tim. Razumijemo da postoje rizici odlaska u svemir, ali spremni smo prihvatiti te rizike znajući da smo se za njih pripremili najbolje što možemo i da za određenu misiju, vjerujemo, vrijedi riskirati - pojasnila je Marsha te dodala kako je život astronauta vrlo naporan i dinamičan. 

- Količina vremena koje zapravo provodimo u svemiru vrlo je mala u odnosu vrijeme trajanja obuka i usavršavanja. Kad je astronaut odabran za let, obuka za tu misiju traje od 12 do 18 mjeseci. Za misiju Međunarodne svemirske postaje obuka traje 3-4 godine i provodi se po cijelom svijetu. Svi astronauti moraju naučiti engleski i ruski. Moramo naučiti upravljati robotskom rukom i hodati svemirom. Kad astronaut nije u obuci za misiju, oni polaze druge dijelove programa, kao što je kontrola misije ili neki od inženjerskih sustava - objasnila je Marsha. 

Istaknula je kako je s mnogim Hrvatima ostala poslovno, ali i privatno u kontaktu. 

- Imala sam sreću što sam tri puta posjetila Hrvatsku te sam uspjela vidjeti puno toga. Upoznala sam neke od najboljih stručnjaka, ali i ljudi na svim svojim putovanjima i stekla prijatelje s kojima sam i dalje u kontaktu - rekla nam je Marsha. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način