Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Posljednja Einsteinova ljubav bila je Staljinova špijunka...

Tvorac teorije relativnosti Albert Einstein, rođen na današnji dan 1879., nakon smrti druge supruge zaljubio se u udatu Margaritu Konekovu, agenticu zadužena za špijuniranje američkog nuklearnog programa

Foto: screenshot/Youtube
4 komentara

"Nedavno sam oprao kosu bez ičije pomoći, ali nisam to baš najbolje uradio. Ja nisam baš tako pažljiv kao ti", pisao je Albert Einstein Ruskinji Margariti Konenkovoj koju je volio, i koja se u to vrijeme, a to je bila 1945. vratila u SSSR. Najpoznatiji fizičar se nije mogao naviknuti na život bez nje: "Ovdje me sve podsjeća na tebe... svaka sitnica u mojoj pustinjačkoj ćeliji".
Veliki fizičar upoznao je udatu Konekovu 1935. godine dok je njegova druga supruga Elsa bila živa. Godinu dana kasnije kad je umrla započela je veza njega i 16 godina mlađe Ruskinje.

Foto: Profimedia/Wikipedia

Zavodljiva špijunka

Konjenkova je bila posljednja ljubav velikog znanstvenika, ali je bila odana sovjetskoj obavještajnoj službi te je svoju bliskost s Einsteinom koristila kako bi pomogla Moskvi. U Einsteinovim pismima pronađenim krajem 1990-ih ima dosta tuge za Konenkovom, ali ima i dosta drugih podataka. U pismu od 11. studenog 1945. on spominje susret s konzulom "po programu", a taj konzul je bio glavni sovjetski obavještajac u SAD-u, piše www.rbth.com

Tko je bila Konenkova i kako je ona sredila susret između utjecajnog znanstvenika njemačkog porijekla i sovjetskog špijuna samo nekoliko mjeseci nakon što je Amerika stvorila prvo nuklearno oružje? Margarita je rođena u udaljenoj ruskoj provinciji, a kasnije se preselila u Moskvu.

329766896 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Pričalo se da su s njom u intimnoj vezi bile zvijezde poput tada poznatog pjevača Fjodora Šaljapina te da je ljubila jednog od najpoznatijih ruskih skladatelja Sergeja Rahmanjinova. Ipak, na kraju se udala za talentiranog kipara Sergeja Konenkova.

"Ona je bila toliko lijepa da mi je izgledala kao djelo velikog umjetnika", prisjećao se kasnije Konenkov.

'Einstein se šalio da je poznat po bujnoj kosi'

Bračni par se 1923. godine preselio u SAD. Margarita je postala prava zvijezda među ruskim doseljenicima. Posjećivala je mnogobrojne balove i manifestacije, a njezin suprug je nastavio stvarati. Sveučilište u Princetonu je 1935. godine zamolio Konenkova da napravi malu Einsteinovu bistu, i upravo se tada njegova žena upoznala s tada 56- godišnjim znanstvenikom.

- Einstein je bio neobično skroman čovjek. Šalio se da je on poznat samo po svojoj bujnoj kosi- napisala je u svojim uspomenama Konenkova te navela i kako je fizičar volio pričati o svojoj teoriji relativnosti. Margarita nije u potpunosti mogla shvatiti bit teorije, ali je svakako imala razumijevanja za njezinog autora.

Foto: Wikipedia Einstein sa drugom suprugom Elsom

Kada je 1936. godine umrla druga Einsteinova žena Elsa,inače njegova rođakinja, njegovi odnosi s Konenkovom su prerasli u nešto veće od običnog prijateljstva. On je tako 1939. zamolio liječnika da joj savjetuje boravak u "zdravoj klimi jezera Saranac, New York". On je inače tamo živio.

Bio je spreman sve učiniti za nju

Margarita je svake godine provodila po nekoliko mjeseci s Einsteinom blizu Saranaca, dok je njezin muž Sergej radio u Chicagu. Kipar je čak i smislio naziv za zaljubljeni par. Zvao ih je: "Almar" (Albert-Margarita). Kako se navodi u Einsteinovim pismima, njemu su bili toliko dragi trenuci provedeni s Margaritom da je bio spreman sve učiniti za nju.

Oleg Odnokoljenko, novinar lista Nezavisna gazeta koji se bavio vezom između Einsteina i Konenkove, izjavio je u intervjuu da je još uvijek teško reći je li ona zaista gajila iskrene osjećaje prema znanstveniku ili je samo bila na zadatku, ali je svakako izvjesno da je radila za obavještajnu službu.

Po riječima Pavla Sudoplatova, generala obavještajne službe Staljinovog razdoblja, Konenkova je bila nezamjenjiva agentica u špijuniranju američkog nuklearnog programa, takozvanog "Projekta Manhattan". "U Princetonu se ona zbližila s utjecajnim fizičarima, Einsteinom i [Robertom] Oppenheimerom... Ona je nagovarala Oppenheimera da angažira ljude poznate po svojim ljevičarskim shvaćanjima. Naši agenti su bili spremni raditi s njima", napisao je Sudoplatov u svojoj knjizi "Specijalni zadaci".

Za razliku od Oppenheimera, Einstein nije bio neposredno uključen u "Projekt Manhattan", ali istraživači smatraju da je on mogao saznati mnogo toga o nuklearnom programu SAD-a preko svojih bivših učenika i kolega koji su na tom programu radili. Sovjetskom Savezu su  te informacije bile potrebne.

'Margarita, učinio sam sve što sam mogao'

Odmah po završetku Drugog svjetskog rata, čim se počeo zahuktavati Hladni rat, Konenkova i njezin muž su bili prisiljeni napustiti SAD i vratiti se u SSSR.

Istodobno se Konenkova potrudila da se Einstein sastane sa sovjetskim konzulom Pavlom Mihajlovom, koji je radio za Glavnu upravu sovjetske obavještajne službe. Kako je istaknuo Odnokoljenko, Einstein je to učinio radi Margarite, znajući da o tom susretu ovisi njezina budućnost u SSSR-u, i s Mihajlovom se sastao više puta.

Ostaje nejasno o čemu su oni na tim susretima razgovarali i je li znanstvenik ruskom obavještajcu dao neke važne podatke. Margariti je on napisao da je učinio sve što je mogao. Kada se bračni par Konenkov vratio u Moskvu 1946. godine, vlasti su ih materijalno zbrinule, što znači da je po Staljinovom mišljenju Margaritin rad bio uspješan.

Pa ipak, i ruska i američka obavještajna služba još uvijek drže u tajnosti pitanja vezana za ovaj slučaj, i zato nije moguće saznati što se zapravo događalo u Einsteinovim kontaktima sa sovjetskim agentima prije više od 70 godina.

Einstein je umro 1955., a Margarita 1980. godine

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message