Obavijesti

News

Komentari 0

Posljednja kunina staništa - tržnice, kiosci, OPG-ovi, taksi...

Posljednja kunina staništa - tržnice, kiosci, OPG-ovi, taksi...

Prodavači na štandovima i klupama na tržnicama, kiosci, OPG-i i taksisti biti će pošteđeni dvojnog iskazivanje cijena u kunama i eurima koje postaje obavezno od 5. rujna, piše u utorak Jutarnji list

VIDEO

Dvojne cijene od prvog ponedjeljka u rujnu ne moraju biti iskazane ni na totemima i agregatima benzinskih postaja, različitim prodajnim automatima, samoposlužnim uređajima za prodaju, igrama na sreću, zrakoplovnim kartama, kartama za javni prijevoz, kuponima za popuste, iznosu povratne naknade na ambalaži, knjigama, poštanskim markama, biljezima, poklon-karticama, SIM karticama i otisnutim ulaznicama za kazalište ili koncerte.

No, i svi oni koji nemaju obvezu isticanja dvostrukih cijena dužni su potrošačima prilikom prodaje roba i usluga ukupni iznos na računu iskazati u kunama i eurima. To znači da, primjerice, tijekom vožnje taksijem od 5. rujna potrošač neće moći na taksimetru pratiti stanje svoje vožnje u kunama ili eurima, ali račun mora dobiti iskazan u obje valute.

VIDEO Čula kuna da dolazi euro: 'Trčala je po zgradi banke u Zagrebu, mislili smo mačka...'
VIDEO Čula kuna da dolazi euro: 'Trčala je po zgradi banke u Zagrebu, mislili smo mačka...'

Na kartama za javni prijevoz ili ulaznicama za kazalište i koncert građani također neće moći vidjeti cijenu u kunama i eurima, osim ako karte i ulaznice nisu ujedno i račun. Cijene za karte i ulaznice morat će biti dvojno iskazane na cjeniku, etiketi ili na neki drugi potrošačima uočljiv način.

U Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom uz navedene iznimke pojašnjava se da su od dvojnog iskazivanja cijena pošteđeni i poslovni subjekti u slučajevima kada bi im to uzrokovalo nerazmjerne troškove, kao što su totemi na benzinskim postajama, fiksni paneli i stupovi s iskazanom cijenom, agregati, električne punionice, TV sučelja, taksimetar, zasloni blagajni i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga.

Na prodajnim mjestima koja su navedena kao iznimke do 31. prosinca 2022. cijene moraju biti iskazane u kunama, a od 1. siječnja 2023. u eurima. Obveza dvojnog iskazivanja cijena ključna je mjera za sprečavanje neopravdanog povećanja i neispravnih preračunavanja cijena pa će se potrošači na prodajnim mjestima koja nemaju tu obvezu sami morati pobrinuti o preračunavanju koje će očito od rujna svima postati svakodnevna navika.

Uskoro se opraštamo s kunama. Umjesto u eure, pametnije ih je pretvoriti u sigurno ulaganje
Uskoro se opraštamo s kunama. Umjesto u eure, pametnije ih je pretvoriti u sigurno ulaganje

Cijene benzina prate se svakodnevno, ali kada 5. rujna počne obveza dvojnog iskazivanja cijena, na golemim totemima na benzinskim postajama i dalje mogu ostati samo cijene u kunama. Na fiksnim stupovima, agregatima i električnim punionicama također mogu ostati cijene samo u kunama, ali u prodajnom prostoru unutar benzinskih postaja cijene proizvoda moraju biti dvojno iskazane.

Tržnice su također izuzete od dvojnog iskazivanja pa će kupci koji su dosad na štandovima uglavnom morali sami ispitivati za cijene to i dalje činiti, s tim da će ili sami preračunavati ili trgovce usmeno testirati jesu li spremni za precizno preračunavanje svojih cijena, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Galović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.