Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obdukcija potvrdila: Talijanski turisti otrovani su monoksidom

Djeca koja su bila na brodu kod Hvara i dalje su krtično, rekli su u podne liječnici splitskog KBC-a. Kažu da su povišene razine karboksihemoglobina, što može biti posljedica ugljičnog monoksida.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
71 komentara

Obdukcijski nalaz preminulog talijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja ugljikovog monoksida, doznaje Slobodna Dalmacija.

Ravnateljstvo KBC-a Split izvijestilo je ranije na konferenciji za novinare o zdravstvenom stanju stradalih Talijana.

- Djevojčica i dječak koji se liječe na jedinici intenzivnog liječenja su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem. I dalje su na respiratoru i sve vitalne funkcije podržavaju se lijekovima. Laboratorijski nalazi pokazali su povišene razine karboksihemoglobina, što može biti posljedica ugljičnog monoksida - rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić na konferenciji u splitskom KBC-u.

Međutim, liječnici su istaknuli kako je isključena mogućnost trovanja hranom.

Pogledajte video

Polić nije htjela detaljnije govoriti o uzrocima, već je rekla kako će to biti na državnim institucijama koje moraju dovršiti istragu. Kasnije je istaknula da te povšene razine karboksihemoglobina nisu životno opasne, no da ne mogu govoriti što je bilo prije nego su djeca došla u bolnicu. Naglasila je kako ne mogu reći koliko će trajati liječenje djece te da sve ovisi o sljedećim nalazima i njihovom stanju ugroženosti.

- Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je netko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sustavu takvi da je i centar za disanje kompromitiran -  rekla je Polić i istaknula da je cirkulacija kod ovih dvoje pacijanata nešto stabilnija nego jučer, da je održavaju lijekovima i zamjenjuju respiratornu funkciju, a provedeni su i puno kompliciraniji nadomjesni terapijski postupci.

Liječnici splitske bolnice također nisu govorili o obdukciji talijanskog turista, već su istaknuli kako će sve relevantne informacije dati istražna tijela. Inače, muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci koji je bio na odmoru s obitelji. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u zid. Prema riječima drugog nastradalog Talijana, svi otrovani spavali su na desnoj strani broda.

- Troje bolesnika koji su jučer došli na Kliniku za infektologiju danas su bolje. Majka djece, koja je imala najtežu kliničku sliku danas je bolje, ali daleko od dobroga. Gradonačelnik talijanskog gradića, koji je ujedno i liječnik, i njegova supruga su relativno bolje i očekujemo da će danas otići na kućnu njegu. Pozvat ćemo ih i sutra da dođu u bolknicu da ponovimo nalaze - rekao je Krešimir Dolić iz KBC-a.

Liječnici su istaknuli da na temelju svih parametara sa velikom sigurnošću mogu reći da se ne radi o trovanju hranom. Istaknuli su da je klinička slika bila preeksplozivna. Kažu da bi za botulizam inkubacija bila prekratka. Dodaju kako je ovo epidemiološki izolirani slučaj i da se ne radi o masovnom trovanju.

Ćelić: Danas će se razriješiti uzrok trovanja

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić u srijedu je izjavio kako u slučaju trovanja na otoku Hvaru, zbog kojeg je jedna osoba preminula, a dvoje djece je u životnoj opasnosti, nije definirano je li krivac hrana ili boravak na brodu.

"Nije definirano je li trovanje od hrane ili za vrijeme boravka na brodu. Mislim da će danas doći izvješće i da će to biti razriješeno", kazao je Ćelić.

Na pitanje je li brod bio siguran, atestiran i tko mu je to omogućio, Ćelić je rekao kako je kriminalistička istraga u tijeku, a po njezinom završetku će objaviti sve podatke.

Možda vas zanima i ovo:
Message